Δήμος Σερρών: Αιχμές τις αντιπολίτευσης, για την προμήθεια των LED – Αίτημα να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο

Σοβαρές αιχμές από την πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων για την διαδικασία που επέλεξε να ακολουθήσει η δημοτική αρχή Χρυσάφη για ένα μείζον ζήτημα, το οποίο είναι υψηλού κόστους. Περίεργη η στάση τόσο της μείζονος αντιπολίτευσης όσο και της Δημοτικής Αρχής για ένα θέμα ιδιαίτερα δαπανηρό (6.000.000€) και δεσμευτικό (12 χρόνια) για τον Δήμο Σερρών. 

Δέκα δημοτικοί σύμβουλοι στον Δήμο Σερρών με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Σπύρο Μισιρλή και κοινοποίηση τόσο στον Δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη όσο και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλειο Κατιρτζόγλου διαμαρτύρονται για την αγνόηση του αιτήματος που κατατέθηκε γραπτά στην Οικονομική Επιτροπή και με το οποίο ζητούν το θέμα της αντικατάστασης του δημοτικού φωτισμού (Προϋπολογισμού άνω των 6.000.000€ και παραχώρηση της λειτουργίας για 12 χρόνια σε ιδιώτη) να συζητηθεί από την Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου (41 Δημοτικοί Σύμβουλοι) και όχι στην Οικονομική Επιτροπή (9 μέλη) λόγω του σημαντικού θέματος.

Περίεργη θεωρείται η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής των Στέφανο Φωτιάδη, ο οποίος αν και διατύπωσε διαφορετική θέση για το θέμα στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τώρα φαίνεται να συντάσσεται με την Δημαρχιακή Αρχή, αφού δεν υπογράφει την κοινή επιστολή των 10, αν και αρχικά σε συζητήσεις που είχε μαζί τους και με τον αείμνηστο Θ. Αραμπατζή που είχε την πρωτοβουλία της κίνησης, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογράψει λέγοντας πως το θέμα θα συζητιούνταν στην παράταξη και θα αποφάσιζαν. Κάτι τέτοιο μάλλον δεν έγινε ποτέ, αφού για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα υποθέτουμε πως θα είχε δημοσιοποιήσει την απόφαση της παράταξης αιτιολογημένα.

Περίεργη θεωρείται και η στάση της Δημοτικής Αρχής στο να μην εισάγει το αίτημα στην Οικονομική Επιτροπή για να κριθεί ή ακόμη περισσότερο τι έχει να φοβηθεί η Δημοτική Αρχή και να φέρει ένα τόσο σημαντικό θέμα (και οικονομικό αφού κοστολογείται πάνω από 6.000.000€ και δεσμευτικό για τις επόμενες Δημοτικές αρχές, αφού δεσμεύει τον Δήμο για 12 χρόνια) στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει αυτό για το θέμα. Η αντικατάσταση του οδικού φωτισμού δεν θα έχει κανέναν οικονομικό όφελος για τους δημότες (θα εξακολουθούν να πληρώνουν τα ίδια δημοτικά τέλη) παρ’όλο που θα εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια, καθώς το όφελος της εξοικονόμησης θα το καρπώνεται ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο.

Να σημειώσουμε πως στην 9μελή Οικονομική Επιτροπή μετέχουν 6 Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, 2 της παράταξης Φωτιάδη (Μητλιάγκα, Χρυσανθίδης) και 1 της παράταξης Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων (Χράπας), ενώ στο 41μελές Δημοτικό Συμβούλιο οι συσχετισμοί είναι 18 της Δημοτικής Αρχής + 13 της παράταξης Φωτιάδη, 5 της παράταξης του Ηλία Γκότση, και οι κ.κ. Παπαφωτίου («Δύναμη Σερραίων»), Γεωργούλας («Διάβαση Πεζών»), Φαρμάκης («Λαϊκή Συσπείρωση»), και οι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θένια Χαραλαμπίδου και Βασίλης Τερζής.

Για να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτείται η ομόφωνη απόφαση της εννεαμελούς οικονομικής επιτροπής. Αρκεί δηλαδή κάποιος από τους εννιά να ψηφίσει αρνητικά για να απορριφτεί η παραπομπή.

Το θέμα των LED είναι να συζητηθεί στην προσεχή Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών που ήταν να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/11, αλλά τελικά λόγω θεμάτων υγείας του Προέδρου της Επιτροπής Αντιδημάρχου κ. Μισιρλή, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29/11

Αναλυτικά η επιστολή των 10 αναφέρει:
Προς: 1.Τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.) Δήμου Σερρών κ. Σπύρο Μισιρλή
Κοιν:1. Δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη
2. Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Βασίλειο Κατιρτζόγλου
3. Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής
κ. Πρόεδρε της Ο.Ε.
Στην ημερήσια διάταξη της 48ης Τακτικής Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.) περιλαμβάνεται και το θέμα των LED (3ο Θέμα).

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι αγνοήσατε επιδεικτικά το πρωτοκολλημένο από 25/10/2021 γραπτό Αίτημά μας, να τεθεί κατά προτεραιότητα σε συζήτηση και ψήφιση από τα μέλη της Ο.Ε. Θέμα: «Παραπομπή της λήψης Απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, περί της Μελέτης Βιωσιμότητας, αντικατάστασης του οδοφωτισμού και όλων των σχετικών διαδικασιών του συγκεκριμένου αντικειμένου».

Σας Ζητούμε εκ νέου
-Να σεβαστείτε την βούληση του ¼ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

– Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η Ο.Ε. να αποφασίσει πριν από κάθε άλλη συζήτηση, να το παραπέμψει στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ώστε αυτό ως ανώτατο Δημοτικό Όργανο των 41 εκλεγμένων και όχι η 9μελής Ο.Ε., να λάβει τις αποφάσεις.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

1. Ηλίας Γκότσης – Επικεφ Δημοτικής Πρωτοβουλίας
2. Αριάδνη Παπαφωτίου – Επικεφ Δύναμης Σερραίων
3. Αντώνης Γεωργούλας – Επικεφ. Διάβασης Πεζών
4. Παύλος Φαρμάκης – Επικεφ. Λαικής Συσπείρωσης
5. Βασίλης Παπαβασιλείου – Δημοτ. Σύμβουλος
6. Παντελής Χράπας – Δημοτ. Συμβουλος
7. Γιώργος Δούκας – Δημοτ. Σύμβουλος
8. Στέργιος Γαλάνης – Δημοτ. Σύμβουλος
9. Βασίλης Τερζής – Ανεξαρτ. Δημοτ. Σύμβουλος
10. Παρθένα Χαραλαμπίδου – Ανεξαρτ. Δημοτ. Σύμβουλος

Πηγή anexartitos.gr
Σχολιάστε