Δήμος Μεσολογγίου: «Έπεσαν» οι υπογραφές και ξεκινά η ανακαίνιση του Ανοιχτού Θεάτρου στο Λιμάνι

Ένα πλήρως ανακαινισμένο ανοιχτό θέατρο σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο θα αποκτήσει η Ι.Π. Μεσολογγίου καθώς με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου, Κώστα Λύρου και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας άναψε το «πράσινο φως» για την κατασκευή του έργου που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα στο Λιμάνι.

Το έργο «Διαμόρφωση και βελτίωση υπαίθριου θεάτρου και περιβάλλοντος χώρου πρασίνου» χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος Leader Αλιείας και εντάχθηκε μετά από υποβολή πρότασης της δημοτικής αρχής. Προβλέπει την ριζική ανακατασκευή του θεάτρου και την επέκτασή του, την κατασκευή βοηθητικών χώρων, φωτισμού καθώς και την βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ο κ. Λύρος μετά την υπογραφή της σύμβασης ανέφερε: 

«Σε σύντομο χρόνο κατορθώσαμε να κάνουμε τις μελέτες για ένα αναγκαίο έργο, τρέξαμε όλες τις διαδικασίες και ήρθε η ώρα των εργασιών και αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει χαρά… Θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος πολιτισμού και ταυτόχρονα θα αναπλαστεί και ο εξωτερικός χώρος ώστε να ενισχυθεί το πράσινο και η γενικότερη εικόνα στο «Δασάκι». Τα αποτελέσματα θα δικαιώσουν την προσπάθεια που κάνουμε. Ευχαριστώ την Αιτωλική Αναπτυξιακή για την γόνιμη συνεργασία, την τεχνική μας υπηρεσία και όσους άλλους εργάστηκαν για αυτό το σπουδαίο έργο. Σύντομα θα το παραδώσουμε στην τοπική μας κοινωνία».

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η παρέμβαση προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή του θεάτρου και την αύξηση της χωρητικότητάς του ενώ παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και στον περιβάλλοντα χώρο. Πιο αναλυτικά θα κατασκευαστεί νέο τμήμα κερκίδων ώστε η συνολική χωρητικότητα να ανέλθει σε 750 άτομα από 500 που είναι σήμερα.

Για την ολοκλήρωση της φάσης της ανάπλασης έχουν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν:

– Ένα ενιαίο κτιριακό συγκρότημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του θεάτρου και θα περιλαμβάνει Εκδοτήρια εισιτηρίων, Εντευκτήριο – Κυλικείο, καμαρίνια για τους ηθοποιούς, τουαλέτες για το κοινό και διαφορετικές τουαλέτες για τους ηθοποιούς,

– κατασκευή επιπλέον σειρών κερκίδων για τη διεύρυνση της χωρητικότητας

– κατασκευή νέας πτέρυγας με επιπλέον κερκίδες στα ανατολικά των υπαρχόντων και αποθηκευτικό χώρο κάτω από αυτές,

– μικρό κτίριο στο δυτικό τμήμα των κερκίδων που θα καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού των σκηνικών και ηλεκτρολογικής υποστήριξης αυτών και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος για τη μηχανή προβολής κινηματογράφου

– διαμόρφωση και κατασκευή σκηνής με τη κατασκευή κοίλου τοίχου με ανοίγματα για την είσοδο των ηθοποιών στο χώρο της ορχήστρας.

Η τοποθέτηση των κτιρίων στο χώρο και το σχήμα της κάτοψης του θεάτρου έγινε με γνώμονα τις θεάσεις του φυσικού περιβάλλοντος ( Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου) και κυρίως τη θέα προς το νότο, με κύριο μέλημα να μη διαταραχθεί η υπάρχουσα κατάσταση του πρασίνου διατηρώντας όλα τα δένδρα (ευκάλυπτους) που ήταν ήδη φυτεμένα. Γύρω από το Θέατρο θα φυτευτούν νέα δένδρα και λουλούδια.

Η σημασία διατήρησης της υπάρχουσας όψης πρασίνου της περιοχής, που άλλωστε της δίνει και το τοπωνύμιο «Δασάκι» κρίθηκε σημαντική και κατά το σχεδιασμό θα διατηρηθούν τα δέντρα των ευκαλύπτων που υπάρχουν στην περιοχή. Μόνη εξαίρεση στο παραπάνω αποτελούν λιγοστά δέντρα περιμετρικά του θερινού Θεάτρου, που για λόγους στατικότητας θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν από δέντρα των οποίων το ριζικό σύστημα δεν δημιουργεί προβλήματα στατικότητας.

Ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα να εξυπηρετεί και τις ανάγκες ατόμων ΑΜΕΑ, όπως ορίζει ο Νόμος για τα δημόσια κτίρια, επομένως θα υπάρχουν θέσεις στις κερκίδες και ειδικά κατασκευασμένες τουαλέτες στο κτιριακό συγκρότημα του θεάτρου, ράμπες για την εύκολη προσέγγιση του χώρου από άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο και ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας στα πλακόστρωτα για άτομα με προβλήματα όρασης.

Η διαμόρφωση και βελτίωση του χώρου ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών στις υπάρχουσες υποδομές.

 

 

 

 




Σχολιάστε