Δήμος Κόνιτσας: Εθνικό Κέντρο Extreme Sports στην Αναγνωστοπούλειο Γεωργική Σχολή

Την Παρασκευή (26/11)  ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου είχε συνάντηση στα Ιωάννινα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τη Βουλευτή Μαρία Κεφάλα και τον Πρόεδρο του ΠΕΑΚΙ Κολόκα Παντελή.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία και λειτουργία Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού στην Κόνιτσα στην Αναγνωστοπούλειο Γεωργική Σχολή ώστε να υπογραφεί το γρηγορότερο η προγραμματική σύμβαση.

Στον Φορέα Διαχείρισης του «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού» θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Κόνιτσας, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σχολές Μιχαήλ Αναγνωστοπούλου», το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το Π.Ε.Α.Κ.Ι., που θα έχει και τη διοικητική ευθύνη.

Το ισόγειο στην Αναγνωστοπούλειο έχει ανασκευαστεί με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA II «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020» και ορίζεται η δημιουργία Κέντρου Extreme Sports.

Ο 1ος όροφος του κτηρίου έχει συντηρηθεί, αλλά χρήζει επισκευής, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο των εναλλακτικών αθλημάτων με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ήδη, ολοκληρώνονται οι μελέτες, σε συντονισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, για:

-τις απαιτούμενες εργασίες στον όροφο του κτηρίου της Αναγνωστοπουλείου Σχολής,
-τον απαραίτητο εξοπλισμό του «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού»,
-τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας του,
-τη δημιουργία πιστών Mountain Bike,
ενώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg ΙΡΑΙΙ, έχει ήδη προχωρήσει η δημιουργία 80 αναρριχητικών διαδρομών στη γύρω περιοχή.
Επίσης, αναμένονται τα διετή Προγράμματα Σπουδών των υπαίθριων δραστηριοτήτων Εναλλακτικού Αθλητισμού (για οδηγούς Rafting, Kayak, Αλεξιπτώτου Πλαγιάς και Fly Fishing), καθώς και εκείνο για την «Εθνική Σχολή Αλπινισμού και Σκι», που θα λειτουργούν στο κτήριο της Αναγνωστοπουλείου.

Η δημιουργία του «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού» στην Κόνιτσα θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των Extreme Sports και των Εναλλακτικών μορφών Αθλητισμού, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, ενδυναμώνονται οι συγκεκριμένες μορφές αθλητικού τουρισμού και οι τοπικές οικονομίες.
Επιπλέον, βέβαια, πρόκειται για ζήτημα με εθνική διάσταση και πολυκύμαντη σημασία, τόσο για την παραμεθόρια Κόνιτσα όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Σχολιάστε