Αρναουτάκης: «Σπουδαία συνεισφορά στον πολιτισμό το βιβλίο για την σύγχρονη ιστορία και τον αθλητισμό στο Ρέθυμνο»

Οι Αρκάδιοι Αγώνες συμπληρώνουν φέτος 81 χρόνια και αποτελούν τον μακροβιότερο αθλητικό θεσμό του Ρεθύμνου, ο οποίος διατηρείται ζωντανός ως τις μέρες μας, και συνδέει έναν αθλητικό θεσμό με ένα κορυφαίο γεγονός, σύμβολο της τοπικής ιστορίας του Ρεθύμνου, την Εθελοθυσία του Αρκαδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης  και το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης  παρουσίασαν το βιβλίο «Αθλητισμός και τόποι μνήμης. Οι Αρκάδιοι Αγώνες στο Ρέθυμνο (1936 -2020)» των Γιάννη Ζαϊμάκη και Ανδρέα Βάββου, παρουσιάστηκε με επιτυχία το Σάββατο, 6 Nοεμβρίου στο Ωδείο Ρεθύμνου, παρουσία του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγενίου, του βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού, του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, του Δημάρχου Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Μ. Λιονή, εκπροσώπων του αθλητισμού και τοπικών φορέων.

Πρόκειται για μια έκδοση της Περιφέρειας Κρήτης για την οποία ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης τόνισε πως «αποτελεί μια σπουδαία συνεισφορά στον πολιτισμό και την αθλητική ιστορία του Ρεθύμνου. Μια ιστορία που φωτίζεται από το 1936, τη χρονιά που καθιερώθηκαν οι Αρκάδιοι αγώνες, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερο γεγονότα του Ρεθύμνου». Ο Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη τους συγγραφείς και όλους τους συντελεστές της έκδοσης.

Όπως εξήγησε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, μετά από δύο και πλέον χρόνια εμπεριστατωμένης έρευνας από την ομάδα του Εργαστηρίου  Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που επεκτάθηκε και πέραν του αθλητικού γεγονότος των Αρκάδιων Αγώνων σε ιστορικά στοιχεία και γεγονότα του τοπικού αθλητισμού, «κρατάμε πλέον στα χέρια μας τον επιστημονικό τόμο που παρουσιάζουμε περήφανα απόψε στην κοινωνία του Ρεθύμνου. Ένα βιβλίο, το οποίο φέρνει στο φως την ιστορία και το ιδεολογικό υπόβαθρο των Αρκάδιων Αγώνων και τη σύνδεσή τους με την Αρκαδική Εθελοθυσία, όσο και την κοινωνική ιστορία των αθλητικών αγώνων και πρακτικών στο Ρέθυμνο τον 20ο αιώνα, επιτρέποντάς μας να εξάγουμε πολύτιμα συμπεράσματα όχι μόνο για τους Αρκάδιους Αγώνες, αλλά και την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία του Ρεθύμνου».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης συνεχάρη για το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως το ερευνητικό έργο για την ιστορία και το ιδεολογικό υπόβαθρο των Αρκάδιων Αγώνων, αναδεικνύει το πνεύμα που τους συνδέει με την εθελοθυσία της Μονής, αλλά και την κοινωνική ιστορία των αθλητικών γεγονότων στο Ρέθυμνο τον 20οαιώνα.
Σχολιάστε