OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Σημαντική η παρουσία της ΕΕΤΑΑ στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Στην αξιοποίηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  των νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων της επόμενης περιόδου  και  τον ρόλο της ΕΕΤΑΑ καθώς και την τουριστική αναβάθμιση και αειφορία των ΟΤΑ – το παράδειγμα του «Αντώνης Τρίτσης», ήταν τα θέματα  των ομιλιών  που παρουσίασαν στο πρόσφατο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Δημήτρης Μαραβέλιας και Ευαγγελία Γκόγκου, αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας  ανέφερε ότι την περίοδο που διανύουμε βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός σημαντικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

«Η ΕΕΤΑΑ, έχει αναλάβει  έναν σημαντικό ρόλο για την υποστήριξη των Δήμων, μέσω της δημιουργίας Τεχνικής Υπηρεσίας και Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών», ανέφερε ο κ. Μαραβέλιας και  ενημέρωσε τους συνέδρους ότι, έχει  ήδη συσταθεί και λειτουργεί Τεχνική Υπηρεσία για την εκπόνηση τεχνικών μελετών, για όσους Δήμους δεν διαθέτουν  επάρκεια, καθώς και Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών (μελετητών και επιβλεπόντων), και ήδη αρκετοί Δήμοι, κυρίως νησιωτικοί και ορεινοί, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποστήριξή τους, προκειμένου να συντάξουν ή να ωριμάσουν μελέτες για έργα που πρόκειται να υλοποιήσουν.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά και σε άλλες παράλληλες δράσεις που έχει προχωρήσει  η ΕΕΤΑΑ για  την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως  :

  • τη δημιουργία «Ηλεκτρονικού οδηγού χρηματοδοτήσεων», 
  • τη δικτύωση και συστηματική ενημέρωση των δήμων 
  •  τη σύνταξη ειδικών εμπειρογνωμοσύνων, για τις Ορεινές περιοχές, τους Νησιωτικούς Δήμους και την Κοινωνική πολιτική της Τ.Α, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες επιτροπές της ΚΕΔΕ, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα.

«Σύμμαχός μας σε όλη αυτή την προσπάθεια η ΚΕΔΕ. Με πρωτοβουλία του Προέδρου Δ. Παπαστεργίου, υπογράφηκε προγραμματική συμφωνία με την ΕΕΤΑΑ, ως θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της Αυτοδιοίκησης, που περιλαμβάνει συνεργασίες και δράσεις για την ενδυνάμωση του ρόλου της Τ.Α.», τόνισε ο κ. Μαραβέλιας.  

«Για τον σκοπό αυτό», συνέχισε ο ίδιος,  «η ΕΕΤΑΑ, σε συνεργασία  με την Επιτροπή ΕΣΠΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και κάθε μία από τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, προγραμματίζει να διοργανώσει, την περίοδο Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2021, Ημερίδες για την ενημέρωση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τα “Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και τις ευκαιρίες για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού”, 

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΠ «Μεταρρύθμιση δημόσιου Τομέα» η ΕΕΤΑΑ υλοποιεί την Δράση, «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού – απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού». Η Δράση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός νέου επιχειρησιακού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ μέσω της απλούστευσης και προτυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών, της εκπόνησης προτύπων οργάνωσης, στελέχωσης και λειτουργίας, της εκπόνησης των προδιαγραφών των αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων και του σχεδιασμού προγραμμάτων κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ.

Ο κ. Μαραβέλιας τόνισε ότι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχή υλοποίηση των έργων και δράσεων και την επίτευξη των αναμενομένων αποτελεσμάτων είναι η ύπαρξη αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων επίπεδων διοίκησης, Υπουργείων, Περιφερειών και Δήμων, ώστε να συνδιαμορφώσουν και να υιοθετήσουν ενιαία και συντονισμένη στρατηγική και  να αποκτηθεί επαρκής επιχειρησιακή ικανότητα για τη διοίκηση της εφαρμογής της. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα της επόμενης περίόδου,  μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο και να συμβάλει ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, εφαρμόζοντας στρατηγικές για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αστική ανάπτυξη, βελτιώνοντας τις τοπικές και περιφερειακές υποδομές, δημιουργώντας ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, προωθώντας την καινοτομία κλπ.

Η Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Ευαγγελία Γκόγκου στην ομιλία της τόνισε ιδιαίτερα την ενεργή συμπαράσταση αλλά και την αρωγή, τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και της ΕΕΤΑΑ, στους Δήμους όλης της χώρας, απέναντι στα πολλά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα στην υγειονομική κρίση.

 Η Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους Δημάρχους και αφού εξήρε τον αγώνα που δίνουν καθημερινά, τόσο οι υπηρεσίες των Δήμων, όσο και οι ίδιοι, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας πόλεων έξυπνων, φιλικών προς τον πολίτη, προσβάσιμων για όλους και ενεργειακά αυτόνομων. «Πόλεων, που θα διασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ποιότητας ζωής. Αλλά και πόλεων καλύτερα οχυρωμένων απέναντι στα φυσικά φαινόμενα που διασαλεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων». 

Η κα. Γκόγκου έκανε στη συνέχεια ειδική αναφορά στον προνομιακό ρόλο των Δήμων σχετικά με την Τουριστική Ανάπτυξη, λέγοντας πως, «ο τουρισμός μπορεί να είναι το όχημα ανάδειξης των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων και χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής. Παράλληλα, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελούν πάντοτε μια ενδιαφέρουσα προοπτική για έναν Δήμο. Πρακτικές που εφαρμόζονται κατά κόρον στην ευρωπαϊκή ήπειρο και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του αθλητικού, πολιτιστικού, εκκλησιαστικού ή και ιατρικού τουρισμού, πρέπει να ενσωματωθούν στη χώρα μας σε τοπικό επίπεδο»

Ενημέρωσε ακόμη τους παρευρισκόμενους για τα Προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία αναφορικά με την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης» και την διασύνδεσή του με την τουριστική ανάπτυξη περιοχών.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί εντάξεις έργων περίπου 1 δις ευρώ. Πρόκειται για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών σε περιοχές που έχουν επαυξημένο τουριστικό αποτύπωμα, όπως η βελτίωση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και έργων υποδομής σε πιο «τουριστικά άγονες» περιοχές, και έργων που διαμορφώνουν τοπόσημα ανάπτυξης και τουρισμού. Έργα αστικών αναπλάσεων. Έργα που αφορούν στην αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, προτάσεις ανακύκλωσης, ηλεκτροκίνηση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα ύδρευσης που βοηθούν τους νησιωτικούς μας δήμους στη ορθότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Από σας περιμένουμε, εκμεταλλευόμενοι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, να υποβάλετε προτάσεις που θα συμβάλλουν στο στρατηγικό σχεδιασμό για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης», επεσήμανε. 

Κλείνοντας, έκανε σύντομη αναφορά στο ρόλο της ΕΕΤΑΑ, λέγοντας πως, «η Εταιρία, με τη συνεργασία του ΥΠΕΣ,  αναπτύσσει χρήσιμα και πρακτικά εργαλεία και οδηγούς, για τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τα στελέχη των Δήμων. Αφουγκράζεται τις επιχειρησιακές ανάγκες των Δήμων, ανταποκρίνεται στα αιτήματα τους για τεχνική και επιστημονική υποστήριξη και προλειαίνει το έδαφος για μια ελπιδοφόρα αναπτυξιακή τροχιά».

 

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice