OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Μεγάλη διάκριση για τον Δήμο Αρταίων στον τομέα της καινοτομίας

Στους φιναλίστ πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού για την οικολογία και την καινοτομία 

Στους φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού «Βραβείων Καινοτομίας στην Πολιτική», είναι φέτος ο Δήμος Αρταίων, καθώς διαγωνίζεται για το πρώτο βραβείο στις κατηγορίες «Κλίμα, Προστασία του Περιβάλλοντος, Αειφορία» στον σημαντικό αυτό θεσμό. 

Κάθε χρόνο, περισσότερες από 400 συμμετοχές σε 9 κατηγορίες απ’ όλη την Ευρώπη κρίνονται από το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι πιο καινοτομικές πολιτικές προσπάθειες από όλη την Ευρώπη, που αποτελούν έμπνευση για τους Ευρωπαίους πολιτικούς και πολίτες.

Παρά το μεγάλο ανταγωνισμό με αξιόλογα έργα, η κριτική επιτροπή των 1000 και πλέον Ευρωπαίων πολιτών,  ξεχώρισε την πρόταση του Δήμου Αρταίων, ως μία από τις προτάσεις που βρίσκουν καινοτόμες λύσεις για τις σημερινές προκλήσεις. Οι υποψήφιοι κρίνονται με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες για κοινωνική ισορροπία, δημοκρατία και ίσα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η πρόταση του Δήμου Αρταίων που έφτασε στον τελικό και διαγωνίζεται στον άξονα «Οικολογία», είναι η δημοτική πλατφόρμα επιβράβευσης για την ανακύκλωση «Followgreen». Το «Followgreen Δήμου Αρταίων» (Followgreen.gr/arta), αποτελεί μία υπηρεσία για «έξυπνες πόλεις», συνδυάζοντας την ανταποδοτική ανακύκλωση με την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Γιατί ξεχωρίζει η πρόταση του Δήμου Αρταίων:

  • Αποτελεί ένα σύστημα επιβράβευσης της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης μοναδικό σε επίπεδο ΕΕ. 
  • Συνδυάζει την εκπαίδευση με την παροχή κινήτρων στους πολίτες. 
  • Παρέχει στον Δήμο Αρταίων τη δυνατότητα να εφαρμόζει πολιτικές στη λογική του ‘Πληρώνω όσο Πετάω’ (PAYT).
  • Αποτελεί μία εφαρμογή έξυπνης πόλης, η οποία μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της κυκλικής οικονομίας. 
  • Εμπλέκει ενεργά τη σχολική κοινότητα στην ανακύκλωση. 
  • Ενισχύει την τοπική οικονομία με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους πολίτες και τον Δήμο Αρταίων.
  • Στηρίζει τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες μέσα από την επαναχρησιμοποίηση που γίνεται στις κοινωνικές δομές του Δήμου Αρταίων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στον ψηφικακόεκθεσιακό χώρο της διοργάνωσης: https://innovationinpolitics.eu/showroom/project/followgreen-reward-platform-for-recycling-municipality-of-artaion/, ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε τα διαδικτυακά κανάλια του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική για να δείτε τους υπόλοιπους φιναλίστ και να μάθετε τον μεγάλο νικητή, έπειτα από το Gala των Βραβείων και το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η δήλωση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη:

«Για  πρώτη χρονιά ο Δήμος μας διακρίνεται στο πεδίο της πολιτικής καινοτομίας  και η πρότασή μας βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και μόνο η παρουσία μας στους φιναλίστ της βράβευσης, είναι μια νίκη που αφορά όλους τους Αρτινούς που αγκάλιασαν τις πρωτοβουλίες του Δήμου. 

Η διάκριση αυτή, έρχεται να αποδείξει πως η καινοτομία στην πολιτική ενός Δήμου δεν είναι ένα τεχνικό κατασκεύασμα για λίγους, αλλά μία πρακτική που έχει εφαρμογή στην καθημερινότητα των πολλών». 

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζονται οι πεζοπορικές διαδρομές του Δήμου Πλατανιά

otavoice

Τρεις προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας στον Δήμο Κιλκίς

otavoice

Υπογραφή Σύμβασης για πλήρη αναβάθμιση του Ψηφιακού ΚΕΠ Πρέβεζας

otavoice

Σε δημόσια διαβούλευση η κυκλοφοριακή μελέτη για την Αρχαία Κόρινθο

otavoice

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πρώτο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κοινότητας Παπάγου

otavoice

Δ.Ωρωπού: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη χωματερή αποβλήτων στην Τανάγρα

otavoice