Δήμος Ζωγράφου: Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια εορτάστηκε η επέτειος του «ΟΧΙ»

Με λαμπρότητα, υπερηφάνεια αλλά και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας εορτάστηκε φέτος η εθνική επέτειος του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου του 1940 από τον Δήμο Ζωγράφου, με πάνδημη συμμετοχή σχολείων, φορέων, οργανώσεων και πλήθους κόσμου.

Μετά την καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον των πεσόντων επί της Λεωφόρου Παπάγου και η κατάθεση στεφάνων. Στεφάνι κατέθεσαν ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα του κόμματος «Ελληνική Λύση», Δημήτρης Βαγενάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Βλάχος. Τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησε ο Συνταγματάρχης Μηχανικού Γεώργιος Μαλαβέτας, ενώ το Α. Τ. και το Τμήμα Ασφάλειας Ζωγράφου ο Διοικητής Αστυνόμος Β’ Σπυρίδων Μπλάτσιος.

Κατάθεση στεφάνου πραγματοποίησαν επίσης εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας του παραρτήματος Ζωγράφου και εκπρόσωπος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ζωγράφου.

Στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων κατέθεσαν εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων. Συγκεκριμένα, κατάθεση στεφάνου πραγματοποίησαν ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την πόλη μας – Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη», Νίκος Κικάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ζωγράφου μπροστά- Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση» Παναγιώτης Αγγελόπουλος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγαπώ Ζωγράφου» Κωστής Παπαναστασόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εδώ Ζω- Βιώσιμη Πόλη», Άγης Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες σε Δράση – Νέα πορεία» Γιώργος Γιαννακόπουλος.

Από τις πολιτικές παρατάξεις, κατέθεσαν εκπρόσωποι της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, της Ο.Ν.ΝΕ.Δ Ζωγράφου, της οργάνωσης μελών «ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ», της τοπικής οργάνωσης « ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ» ΖΩΓΡΑΦΟΥ.

Εκ μέρους των σχολείων της πόλης, στεφάνια κατέθεσαν μαθητές από το 19ο Δημοτικό Σχολείο, το 3ο Γυμνάσιο και το 1ο ΕΠΑΛ Ζωγράφου. Εκ μέρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης, στεφάνια κατατέθηκαν από γονείς του 1ου Δημοτικού, του 3ου Γυμνασίου και του 4ου Λυκείου Ζωγράφου.

Από τους εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης στεφάνι στο Ηρώον κατέθεσαν ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου «Η ΗΠΕΙΡΟΣ», ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ», η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου, ο Σύνδεσμος Αρκάδων Ζωγράφου «Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ», η Ένωση Ηπειρωτών Ζωγράφου «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ», ο Σύλλογος Θρακιωτών Ζωγράφου «Η ΘΡΑΚΗ», η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ζωγράφου, ο Σύνδεσμος Παλαιών Ζωγραφιωτών, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Γυναικών Δήμου Ζωγράφου, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «ΙΛΙΣΣΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΝ». και ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Ζωγράφου.

Από τους αθλητικούς συλλόγους κατέθεσαν στεφάνι, ο Αθλητικός Όμιλος ΑΣΤΕΡΑΣ Ζωγράφου, ο Παναθλητικός ΄Ομιλος Αγίου Θωμά Γουδή, το Αθλητικό Κέντρο Ζωγράφου ΑΚΕΖ, ο Κολυμβητικός Όμιλος Ιλισίων «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ», ο Σύλλογος Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών «ΑΣΤΕΡΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ», ο Σύλλογος Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Γουδή, ο Αθλητικός Όμιλος «Ιλίσια 2004», ο Αθλητικός Σύλλογος taekwodo ΙΚΑΡΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ.

Στις επετειακές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστασία Μπότου, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτής Δήμαρχος Θεόδωρος Μετικαρίδης, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδικών Σταθμών Ρένα Χαλκιαδάκη, Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Δήμας, Εμπορικής Ανάπτυξης και Αποτελεσματικότητας Λεωνίδας Κουφός, Καθαριότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Δήμος Μπουλούκος, Εξυπηρέτησης Πολιτών Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων Λάμπρος Καλαρρύτης και ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Νέας Γενιάς, Δημήτρης Κολομπάτσος.

Παρόντες επίσης, ο Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Αθλητισμού – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Δημοτικός Σύμβουλος Λάμπρος Γούμενος, το Μέλος του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού Ανδρέας Τσιμπούκης και ο πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ Α. Ε. Ο.Τ.Α., Άγης Παπακωνσταντίνου και Αναστάσιος Τανταρούδας. Το «παρών» έδωσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βαγγέλης Τζανής και Κωνσταντίνος Αλεξανδρής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΌΧΙ» κορυφώθηκαν με την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε επί της λεωφόρου Στρ. Παπάγου. Το ρυθμό έδωσε η διεθνούς φήμης Φιλαρμονική Γαστουρίου Κέρκυρας «Ομόνοια» που άνοιξε την παρέλαση, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των πολιτών. Ακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του Δήμου Ζωγράφου και στη συνέχεια παρέλασαν τμήματα πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης. Οι πολίτες χειροκρότησαν θερμά τους μαθητές που με την δυναμική παρουσία τους έστειλαν μήνυμα εθνικής υπηρηφάνειας και ελπίδας.

Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας εξήρε το θάρρος που επέδειξαν οι Έλληνες και επισήμανε τα μηνύματα που διαχρονικά περνάει στις επόμενες γενιές, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «όσες φορές και αν εορτάσουμε την εθνική επέτειο του 1940, όσες φορές και αν τιμήσουμε τους ήρωες του έπους που ξεκίνησε τέτοια ημέρα πριν από 81 χρόνια, δεν μπορούμε να αποδώσουμε το μέγεθος του ηρωισμού των Ελλήνων εκείνης της εποχής,δεν μπορούμε να περιγράψουμε την έκταση θαύματος που συντελέστηκε στα βουνά της Ηπείρου».

«Η υφήλιος υποκλίνεται στους συνεχιστές των Μαραθωνομάχων, των Σαλαμινομάχων, αυτών που στο διάβα της Ιστορίας ήταν πάντα εκεί, στη θέση που τους έταξε η Ιστορία για να δώσουν την μόνη απάντηση που πάντα έδιναν και πάντα δίνουν ο Έλληνες σε αυτές τις περιπτώσεις. «Όχι» . Στην περίοδο που διανύουμε, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει και πάλι προκλήσεις, έχουμε παράδειγμα να αντλήσουμε, έχουμε πρότυπα να μιμηθούμε, έχουμε απάντηση να δώσουμε. Την ίδια όπως και τότε», πρόσθεσε.
Σχολιάστε