Δήμος Λαρισαίων: Υπεγράφη η σύμβαση για το master plan της ΔΕΥΑΛ

Ορόσημο στην εξέλιξη της πορείας των μεγάλων διαχειριστικών έργων για την πόλη της Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων, σηματοδοτώντας το είδος και το μέγεθος των προτεινόμενων υδραυλικών έργων που θα καλύψουν τις ανάγκες σε ύδρευση του πληθυσμού της για την επόμενη 40ετία, αποτελεί η υπογραφή από τον δήμαρχο Λαρισαίων και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Απόστολο Καλογιάννη της σύμβασης για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης (master plan) που αφορά στην διαχείριση των υδατικών πόρων του δήμου.

Η μελέτη αυτή, εξαιτίας του εύρους του αντικειμένου της, αποτελεί την μεγαλύτερη στο είδος της, σε εθνικό επίπεδο, καταδεικνύοντας την σημασία που αποδίδεται από τη ΔΕΥΑΛ και τον Δήμο Λαρισαίων στην σωστή διαχείριση του υπέρτατου δημόσιου αγαθού, του νερού.

Η σύμβαση για τη μελέτη υπό τον τίτλο «Μέτρα και έργα ορθολογικής- αποδοτικής διαχείρισης για την ύδρευση – Προμελέτη για την υδροδότηση του δήμου Λαρισαίων από νέα ομάδα γεωτρήσεων – Οριοθέτηση ζωνών προστασίας» υπεγράφη επίσης από τον εκπρόσωπο της Ένωσης Οικονομικών Φορέων «A.D.T. Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΤΕ»  κ. Ανδρικόπουλο. Η συμβατική αξία της μελέτης είναι 379.599,33 € .

Το έργο χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑ Λάρισας και από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» . Ο χρόνος υλοποίησης της μελέτης είναι 24 μήνες.

Απ. Καλογιάννης: Σημαντική στιγμή για τη Λάρισα, το Δήμο και τη ΔΕΥΑΛ

Σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Απ. Καλογιάννης σημειώνει τα εξής

H εκπόνηση του Master Plan για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της πόλης και του Δήμου Λαρισαίων σε νερό, για ύδρευση και άρδευση, αποτελεί ένα ακόμα στρατηγικό σχέδιο που καταθέτουμε στην πόλη, τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους. Η ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης μελέτης, της μοναδικής στο είδος της στην χώρα, θα υποδείξει με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η επάρκεια νερού για ύδρευση και άρδευση στο Δήμο Λαρισαίων για τα επόμενα σαράντα χρόνια.  Εκτός από τον εντοπισμό περιοχών για τη λειτουργία νέων ομάδων γεωτρήσεων, θα υποδειχθούν και τρόποι αξιοποίησης των επιφανειακών νερών με την κατασκευή φραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως την δεκαετία του 1980, η τότε δημοτική αρχή, προβλέποντας τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν στην υδροδότηση της Λάρισας από τον Πηνειό, εξαιτίας  της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του, στράφηκε στην επιλογή των ομάδων γεωτρήσεων, έτσι και σήμερα προχωράμε στη διερεύνηση της υδροδότησης της Λάρισας, από επιφανειακά νερά με την κατασκευή των αναγκαίων έργων. Με αυτό τον τρόπο η πόλη, ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ θα αντιμετωπίσουν τα όποια μελλοντικά προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και πιθανά πρόσκαιρα προβλήματα, σαν αυτά που προέκυψαν,  τον Μάρτιο από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας.

Πρόκειται αναμφίβολα, για μια σημαντική στιγμή για την Λάρισα, το Δήμο μας  και τη ΔΕΥΑΛ. Το Master Plan αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των Λαρισαίων.»
Σχολιάστε