OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι ΤΙΜΗ ΣΤΟ 1821

‘’Το Μουσείο Πάει Σχολείο’’ Περιοδική έκθεση κειμηλίων του Επαναστατικού Αγώνα στον Δήμο Κιλκίς

Μια μοναδική ευκαιρία να βρεθούν κοντά στο περιβάλλον της Επανάστασης του 1821 και να συνομιλήσουν με την ιστορία και τους κορυφαίους πρωταγωνιστές της έχουν οι μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κιλκίς.

Η πόλη του Κιλκίς φιλοξενεί για λίγες ημέρες την πρωτοποριακή εκπαιδευτική δράση ‘’Το Μουσείο Πάει Σχολείο’’ όπου θα προβληθούν σημαντικά τεκμήρια μιας εποχής που σηματοδότησε τον αγώνα για την ελευθερία του επαναστατημένου έθνους δίνοντας στη σχολική κοινότητα τα ερεθίσματα να κατανοήσει αλλά και να εμπνευστεί από την ιστορική διαδρομή των 200χρόνων έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Έχοντας ως φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης το Πολεμικό Μουσείο ‘’Το Μουσείο Πάει Σχολείο’’ είναι περιοδική έκθεση επιλεγμένων κειμηλίων του Επαναστατικού Αγώνα, με εστίαση στους αγωνιστές της επαναστατικής περιόδου και στα άρματά τους.

Η περιοδική έκθεση θα λειτουργήσει στον ισόγειο χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κιλκίς από την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου τις πρωινές ώρες, από τις 9:30 π.μ. έως τις 12:30 μ.μ. , για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Κιλκίς ενώ θα είναι επισκέψιμη και για το κοινό από τις 18:00 μ.μ. έως τις 20:00 μ.μ.

Η έκθεση περιλαμβάνει αριθμό επιλεγμένων κειμηλίων, κατάλληλων ντροπς – ειδικών πινάκων ‘’Κ-Fix’’,οπτικόέντυπο υλικό και λοιπό εξοπλισμό συναφή με την εκπαιδευτική δράση. Χωρίζεται δε σε δύο θεματικές ενότητες:

  • η πρώτη αποτελείται από προθήκες μέσα στις οποίες φυλάσσονται πρωτότυπα όπλα και εξαρτήματα των αγωνιστών του 1821 (σπάθη, γιαταγάνι, καριοφίλι, πιστόλα, τρομπόνι, χαρμπί κ.α.) διάφορα αντικείμενα εποχής, όπως εφημερίδες που εκδίδονταν στην επαναστατημένη Ελλάδα και στο εξωτερικό, πιάτα με απεικονίσεις από τον Αγώνα τα οποία πουλούσαν σε χώρες της Ευρώπης τα φιλελληνικά σωματεία για να μαζέψουν χρήματα για την Επανάσταση
  • το δεύτερο μέρος της έκθεσης αποτελείται από δεκαπέντε μπάνερ σε καθένα από τα οποία αναλύεται και μια θεματική για την Ελληνική Επανάσταση. Η επιλεγμένη θεματολογία αφορά τη συνοπτική ιστορία της Επανάστασης, το Ρήγα Φεραίο, τη Φιλική Εταιρία, την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, την έξοδο του Μεσολογγίου, τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, τον Ιωάννη Καποδίστρια, τις συνθήκες που οδήγησαν στην Ελληνική Ανεξαρτησία, τις στρατιωτικές προσωπικότητες του Αγώνα, το φιλελληνικό κίνημα, τη συνεισφορά των γυναικών στην Επανάσταση, το Α΄ Σύνταγμα της Επιδαύρου, τα άτακτα σώματα και τον τακτικό στρατό στον Αγώνα, τα πυρπολικά και τα άρματα των αγωνιστών.

Την έκθεση υποστηρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς με οπτικοακουστικό υλικό προβολής διαδοχικών εικόνων (power point) παρουσιάζοντας όψεις από την κοινωνική, πολιτική και καλλιτεχνική ζωή στην Ελλάδα κατά την μεταβυζαντινή – οθωμανική εποχή ιδιαίτερα μάλιστα στην περιοχή του Κιλκίς στα προεπαναστατικά χρόνια και μέχρι το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοδική ιστορική έκθεση ταξιδεύει σε δεκαεπτά επιλεγμένες πρωτεύουσες Δήμων της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και το Κιλκίς. Η εκπαιδευτική δράση ‘’Το Μουσείο Πάει Σχολείο’’ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνδρομή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη,

Η έκθεση θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα έναντι του Covid-19.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Κ. Ζέρβας: Μέσα στον Φεβρουάριο η προέγκριση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

otavoice

Μήνυμα Προόδου, Ελπίδας και Αισιοδοξίας από το δήμο Νισύρου

otavoice

Εκλογική συμπόρευση Γιώργου Θωμάκου και Θεοχάρη Αποστόλου στην Κηφισιά

otavoice

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Ευρώτα

otavoice

Συνάντηση Περιφερειάρχη Αττικής με τον Πρέσβη του Ισραήλ Νόαμ Κατς

otavoice

Δήμος Σιντικής: Ελπιδοφόρο επενδυτικό σχέδιο για τα Λουτρά Σιδηροκάστρου

otavoice