OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Συνέντευξη Δημάρχου Πύργου και προέδρου ΔΕΥΑΠ για την λειτουργικότητα και τους νέους προγραμματισμούς της υπηρεσίας

Ο δήμαρχος Πύργου Πaναγιώτης Αντωνακόπουλος και η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου παρέθεσαν την Τρίτη (14/9) συνέντευξη Τύπου, με κύριο θέμα την υφιστάμενη κατάσταση στη ΔΕΥΑΠ καθώς και τον προγραμματισμό των νέων έργων που έχουν ως βασικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας του νερού και της μείωσης του κόστους αυτού, στους καταναλωτές.

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος, ο διευθυντής της υπηρεσίας Νίκος Καλαμπρέζος, ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών Τάκης Βασιλόπουλος και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών Γιάννης Βένδρας.

Ο δήμαρχος Πύργου μίλησε για τις σημαντικές ποιοτικές αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία του συστήματος, τόνισε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που ήδη προϋπήρχαν και πλέον με συστηματικό τρόπο οδεύουν προς την επίλυσή τους, κι ακόμα υπογράμμισε την κοινωνική πολιτική της υπηρεσίας, σε μια σαφώς δύσκολη διετία όπως αυτή που διαμορφώθηκε μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία.

«Είμαστε συνεπείς στη μείωση κατά το ήμισυ του τέλους Ερυμάνθου. Ένα τέλος που αρχικά είχε δημιουργηθεί για δύο χρόνια, αλλά τελικά το πλήρωσαν για πολύ περισσότερα χρόνια οι πολίτες. Άποψή μας είναι ότι το νερό ναι μεν πρέπει να πληρώνεται, αλλά δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Φροντίζουμε με συνέπεια την επίλυση των προβλημάτων του κεντρικού αγωγού, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το έργο λειτουργούσε …εμπειρικά. Και στη θητεία μας προχωρήσαμε στη δεύτερη φάση αυτού του έργου, τη ζωνοποίηση.

Η ΔΕΥΑΠ έχει κάνει άλματα τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζει επί της θητείας μας σημαντικές προόδους. Γίνεται πολύ σοβαρή και αθόρυβη δουλειά στη ΔΕΥΑΠ, δουλειά που διορθώνει αστοχίες του παρελθόντος και οδηγεί την υπηρεσία στο μέλλον».

Αναφορικά με την οικονομική επιδείνωση των νοικοκυριών, που αυτή μεταβιβάζεται και στην κατανάλωση του νερού, ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε πως: «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε φοροεισπράκτορες και η πολιτεία πρέπει να το διασφαλίσει αυτό! Ο Πύργος έχει από τα πιο φτηνά κοστολόγια νερού. Αν δεν χρηματοδοτηθούν οι ΔΕΥΑΠ από τους Δήμους και την πολιτεία, δεν θα μπορέσει καμία υπηρεσία να έχει οικονομικά αποτελέσματα σαν μια ιδιωτική εταιρεία. Διότι εδώ γίνεται κοινωνική πολιτική και εμείς υλοποιούμε όλα τα ειδικά τιμολόγια. Θεωρώ ότι έχουν γίνει πολύ σωστές κινήσεις σε δύο χρόνια πανδημίας, υπενθυμίζουμε σε χρόνους πολύ δύσκολους και με οικονομική δυσπραγία».

Ο κ. Αντωνακόπουλος επίσης υπογράμμισε την πολύ καλή ποιότητα νερού που έχει εξασφαλιστεί για τους δημότες, και υπερθεμάτισε στην εφαρμογή ψηφιακών ρολογιών, χαρακτηρίζοντας την καταμέτρηση «δίκαιη» με δυνατότητα καταγραφής του ιστορικού κατανάλωσης.

Τέλος, μίλησε για τη νόμιμη διαχείριση της υπηρεσίας με πρόληψη και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, σημειώνοντας ότι «οι συστηματικά κακοπληρωτές δεν θα κρύβονται πλέον πίσω από τους δυσπαγούντες».

Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου: Οι τρεις πυλώνες της υπηρεσίας

Όπως επισήμανε η κ. Τζανέτου, η πορεία της ΔΕΥΑΠ στηρίζεται σε τρείς βασικούς πυλώνες: την παροχή επαρκούς ποσότητας και ποιότητας πόσιμου νερού στους πολίτες, την διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησης με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη, και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

«Οραματιζόμαστε μια ΔΕΥΑΠ σύγχρονη για όλους τους πολίτες» τόνισε η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, υπογραμμίζοντας την ισονομία που επιχειρείται απέναντι σε όλους τους πολίτες μέσω διενέργειας οικονομικών μελετών για την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής. Κάτι που επιτυγχάνεται και με τη αλλαγή του παραδοσιακού συστήματος καταμέτρησης, στην «έξυπνη» μέτρηση κατανάλωσης νερού με βάση νέες τεχνολογίες.

Επίσης η κ. Τζανέτου αναφέρθηκε σε πολύ σημαντικά έργα που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη καλύτερης ποιότητας νερού και μείωση του κόστους στους καταναλωτές.

Τα έργα αυτά, μεταξύ πολλών άλλων (που προσεχώς θα παρουσιαστούν κι εκτενέστερα), είναι:

  • Η εγκατάσταση 6.000 ηλεκτρονικών υδρομετρητών και η τοποθέτηση επιπλέον, προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ
  • Ολοκλήρωση της ζωνοποίησης του δικτύου ύδρευσης που έχει ως αποτέλεσμα της μείωσης 96% των διαρροών μέσα στην πόλη
  • Κατάθεση ώριμης μελέτης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 1,6 ευρώ για εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου στον βιολογικό όπου θα μειώσει την κατανάλωση του ρεύματος και αυτό θα μεταφερθεί στα τιμολόγια.
  • Έργο που εξασφαλίζει τον ποιοτικό ελέγχου των παροχών ύψους 148.000 ευρώ
  • Επέκταση του βιολογικού και της αποχέτευσης της Τ.Κ. Λαστείκων, καθώς και την υλοποίηση της καινοτόμου εφαρμογής smart vile στο κινητό που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα ενημερώνει για την καταμέτρηση, τις διαρροές και την εξόφληση του λογαριασμού.

Γιώργος Καραστέργιος: Άψογη η συνεργασία όλων

Για την άψογη συνεργασία όλου του προσωπικού και την αποτελεσματικότητα της κας. Τζανέτου έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος, ο οποίος δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Πύργου για την εμπιστοσύνη του. Αναφορικά με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Τζανέτου θέλω να επισημάνω ότι πρόκειται για έναν ακούραστο εργάτη και εξαιρετικό άνθρωπο, με την οποία έχω αγαστή συνεργασία από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της. Πρόκειται για έναν πολύ ηθικό και έντιμο άνθρωπο που έχει βάλει το δικό της λιθαράκι στην αναβάθμιση και βελτίωση της ΔΕΥΑΠ. Τέλος θέλω να συγχαρώ το προσωπικό της ΔΕΥΑΠ για την συνεχιζόμενη προσπάθεια, που καταβάλουν κάτω από δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες για την εξυπηρέτηση των πολιτών του δήμου Πύργου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Συνεργασία Δ.Κουρέτα και Ν. Σακκά για το Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων

otavoice

Ο θεσμός των ΤοΣΠΠα και η συμμετοχή των πολιτών ως μέσο για περιορισμό της παραβατικότητας στις γειτονιές

otavoice

Απαγόρευση αλιείας σε λίμνες, ποτάμια, από 1/4 στην ΠΕ Τρικάλων

otavoice

Ι. Καϊτεζίδης: «Έτοιμος ο δήμος μας για το νέο ΕΣΠΑ της ΠΚΜ»

otavoice

Συνεχίζονται οι πεζοπορικές διαδρομές του Δήμου Πλατανιά

otavoice

Τρεις προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας στον Δήμο Κιλκίς

otavoice