OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

ΠΚΜ: Πρόταση Τζιτζικώστα για αύξηση του πρασίνου της νέας ΔΕΘ

Η υλοποίηση θα γίνει με την παραχώρηση και μετατροπή του οικοπέδου της Αγίας Φωτεινής σε πάρκο

Πρόταση για περισσότερο πράσινο, με τη δημιουργία ενός επιπλέον πάρκου 11 στρεμμάτων στο νέο Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, που θα προκύψει από την ανάπλαση της ΔΕΘ, υπέβαλε σήμερα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘHelexpo, παρουσία του Πρωθυπουργού, ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη να παραχωρηθεί στη ΔΕΘ και να αξιοποιηθεί υφιστάμενος χώρος 11 στρεμμάτων, που γειτνιάζει με το «Παλέ Ντε Σπορ» (Αλεξάνδρειο Μέλαθρο), προκειμένου να γίνει σύγχρονο πάρκο και να ενοποιηθεί με τους χώρους της νέας ΔΕΘ, αυξάνοντας έτσι τους χώρους πρασίνου και τους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, που προβλέπονται στην ανάπλαση.

Ο χώρος αυτός είναι σήμερα αναξιοποίητος, ανήκει στην Κτηματική Εταιρία και χρησιμοποιείται κυρίως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για δευτερεύουσας σημασίας χρήσεις. Το οικόπεδο της «Αγίας Φωτεινής» βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της ΔΕΘ, επί της οδού Εγνατία (Εγνατία – Γ’ Σεπτεμβρίου) και ουσιαστικά είναι αναξιοποίητο.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας στον Πρωθυπουργό, «είναι πολύ σημαντικό, σε αυτό το ήδη εξαιρετικό εγχείρημα της ανάπλασης της ΔΕΘ και της δημιουργίας του νέου Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, να προσθέσουμε περισσότερους χώρους πρασίνου, περισσότερους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους για την πόλη και τους πολίτες. Με την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, η ανάπλαση της ΔΕΘ προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Πρότασή μας είναι να προσθέσουμε περισσότερο πράσινο, διότι ειδικά για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα μεγάλα ελλείμματα σε πράσινους ελεύθερους δημόσιους χώρους, είναι ζωτικής σημασίας.

Η αξιοποίηση των 11 στρεμμάτων της ‘Αγίας Φωτεινής’ αποτελεί μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου, το οποίο θα παραχωρηθεί στη ΔΕΘ, θα ενοποιηθεί με τους νέους χώρους που σχεδιάστηκαν και θα προσδώσει υπεραξία στο μεγάλο έργο του νέου Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην καθημερινότητα της πόλης».

Το οικόπεδο είναι από τα εναπομείναντα του μεγάλου και χαμένου πια προσφυγικού συνοικισμού της «Αγίας Φωτεινής», ο οποίος είχε αναπτυχθεί στο χώρο της ΔΕΘ και του ΑΠΘ, από το πάρκο της ΧΑΝΘ ως το Σιντριβάνι και το Καυταντζόγλειο.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πρόθυμος, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να υποστηρίξει την παραχώρηση των 11 στρεμμάτων στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής για την ενίσχυση των χώρων πρασίνου του πάρκου, την οποία κατέθεσε ο Περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τζιτζικώστας στον κ. Μητσοτάκη, «η ένταξη της συγκεκριμένης έκτασης στο συνολικό εγχείρημα της ανάπλασης, μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά το σχεδιασμό της ανάπλασης και στη συνολική έκταση να αναπτυχθούν συμπληρωματικές χρήσεις, όπως υπόγειος χώρος στάθμευσης, κατά μήκος των οδών Εγνατία και Γ’ Σεπτεμβρίου. Η χρήση αυτή θα συμβάλλει και στην εξυπηρέτηση της πόλης λόγω της γειτνίασης με τον σταθμό Μετρό ‘Πανεπιστήμιο’ και της άμεσης πρόσβασης στην περιφερειακή οδό. Θα υπάρξει πολύ καλύτερη πρόσβαση στους εκθεσιακούς χώρους και θα βελτιωθεί η λειτουργική ένταξη στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αλεξάνδρειου Μελάθρου, που είναι η κύρια αθλητική υποδομή της έκτασης».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

H ΠΔΕ στο 2ο Διεθνές Workshop REGINA για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

otavoice

Συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ

otavoice

Συνάντηση εργασίας της Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής με το Δήμαρχο Ωρωπού

otavoice

Σιωπηλή πορεία των Σχολείων Μουζακίου για τα Τέμπη

otavoice

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πορεία υλοποίησης της Πατρών – Πύργου

otavoice

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία αναγνωρίζει την προσπάθεια του δήμου Τρίπολης για το κολυμβητήριο

otavoice