OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ο Δήμος Θηβαίων τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Θίσβης – Δομβραίνας – Χωστίων

78 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη μαζική καταστροφή των χωριών Θίσβης, Δομβραίνας και Χωστίων από τα ναζιστικά στρατεύματα της Κατοχής. Η πυρπόληση των τριών χωριών, όπως συνέβη αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ηρωισμού, γενναιότητας και εθνικής μνήμης. Μια πικρή υπενθύμιση των δεινών που φέρνει ο πόλεμος.

Ο Δήμος Θηβαίων, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, διοργανώνει αυτή την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου, επετειακή εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Δομβραίνας. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, θα τελεσθεί πρώτα αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δομβραίνας, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, κ.κ. Γεωργίου.

Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-1945 θα εκπροσωπήσει ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολιτικών Οφειλών(ΕΣΔΟΓΕ), κ. Γιάννης Σταθάς.

Ως ομιλητές έχουν προσκληθεί η κ. Αμαλία Παπαϊωάννου, αρχαιολόγος και επιμελήτρια του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Θανάσης Χρήστου, και ο κ. Γιώργος Μαστροδήμος, διευθυντής υπ. Οικονομικών και μέλος της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά.

Αύγουστος του 1943: Τα τρία χωριά του Δήμου Θηβαίων παραδίνονται ολοκληρωτικά στις φλόγες, με τους Γερμανούς να αφήνουν πίσω τους καμένη γη. Ένας κύκλος αίματος που δεν πρέπει να ξεχαστεί, αλλά να γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας, ώστε να τη γνωρίζουν οι επόμενες γενεές.

Μια εκδήλωση μνήμης, αφιερωμένη στα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και σε όσους αντιστάθηκαν με γενναιότητα, δίνοντας τη ζωή τους για τη λεφτεριά της πατρίδας. 

Αθάνατοι!

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice