Ο δήμαρχος Πύργου στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων

Μια χούφτα χώμα Πυργιώτικης γης….

Σε μια κορυφαία πράξη συμβολισμού, ο Δήμαρχος Πύργου εναπόθεσε λίγο χώμα στον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων από τον Πύργο. Από τη γη της πόλης που τόσο αγάπησε και νοστάλγησε να ξαναζήσει έστω και μια στιγμή λίγο πριν το τέλος του…

Μια αγάπη για την πόλη του Πύργου που ο κορυφαίος συνθέτης έδειχνε σε κάθε ευκαιρία δημόσιου λόγου του. Τελευταία φορά, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Μονόλογοι στο λυκαυγές», όταν σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είχε απαντήσει: «Θα ήθελα να ήμουν στον Πύργο Ηλείας, όπου πήγαινα γυμνάσιο και κάθε βράδυ, μετά το φαγητό παρουσίαζα στους γονείς μου, τα τραγούδια που είχα γράψει. Κι αν ήταν και βαλς το χόρευαν κιόλας η μαμά και ο μπαμπάς». Ήταν επιθυμία του να γυρίσει το χρόνο πίσω και να ξανακάνει τα πρώτα του βήματα στην τέχνη του, τη μουσική και τις πολιτικές ανησυχίες…

Επίσης σε παλαιότερή του συνέντευξη ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει ότι ο ρυθμός στο τραγούδι «Μαργαρίτα Μαργαρώ» είχε ως αφετηρία τον περιοδικό ήχο της ατμομηχανής του θρυλικού τοπικού ατμήλατου τρένου, του «Κωλοσούρτη» , που μετέφερε τους εκδρομείς από το Κατάκολο στον Πύργο… Υπάρχουν πάρα πολλές ομολογίες του Μίκη για την άρρηκτη σχέση της ζωής του με τον Πύργο!

Στον Γαλατά Χανιών βρέθηκε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος για να αποτίσει φόρο τιμής στον παγκόσμιο μουσικοσυνθέτη. Ο κ. Αντωνακόπουλος συμμετείχε στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του χωριού και κατόπιν ακολούθησε την πομπή στο κοιμητήριο μέχρι τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη, συνοδευόμενος από τον Ηλείο δημιουργό και στενό συνεργάτη του μουσικοσυνθέτη, Γιάννη Τζουανόπουλο.

Ο δήμαρχος Πύργου βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο Γαλατά Χανιών δίπλα στην οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί με την Μαργαρίτα, με την οποία έχει αναπτύξει στενές φιλικές σχέσεις από την αρχή της θητείας του, τον Γιώργο και τα εγγόνια του Μίκη Θεοδωράκη, από τους οποίους δέχτηκε πρόταση και συμμετείχε στο καθιερωμένο και παραδοσιακό τραπέζι μετά την κηδεία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, μετά την ταφή του πατέρα της, ανέφερε με συγκίνηση, πως απ’ όλες τις πόλεις που πέρασε και έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης, μόνο ο Πύργος εκπροσωπήθηκε με τον Δήμαρχό της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ
Σχολιάστε