Κεχρής: «Η Περιφέρεια Αττικής στο πλευρό του πολίτη»

Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννης Κεχρής παραχώρησε συνέντευξη στο ενημερωτικό έντυπο του Εμπορικού Συλλόγου Βριλησσίων η «Αγορά μας» για την εξέλιξη της πανδημίας, τους εμβολιασμούς και το έργο της Περιφέρειας.

Ο Γιάννης Κεχρής είναι εντατικολόγος, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Διευθυντής των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και αν. Διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντύναν. Με αυτοδιοικητική εμπειρία δεκαέξι ετών, στις τελευταίες εκλογές εκλέχθηκε 3ος σε σταυρούς προτίμησης περιφερειακός σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Αττικής. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης του εμπιστεύθηκε τo κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Υγείας. 

Η μετάλλαξη «Δέλτα» εντείνει τους φόβους για τις αντοχές του Εθνικοὐ Συστήματος Υγείας. Ποια είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής; Περιμένετε έναν ακόμα δύσκολο Χειμώνα;

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Τρείς είναι οι παράγοντες που προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα. Η επιστροφή στα αστικά κέντρα από τις διακοπές κυρίως των νέων ανθρώπων που αρκετοί είναι ανεμβολίαστοι. Η έναρξη μαζικών δημόσιων δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία. Αυτά σε συνδυασμό με την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας που οδηγεί στην μετάβαση σε εσωτερικούς χώρους αναμένεται να φέρουν μια αύξηση των κρουσμάτων. Συνεπώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος το σύστημα υγείας στην Αττική να πιεστεί. Είναι λοιπόν, μείζονος σημασίας η προώθηση του μαζικού εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.

Θεωρείτε πως μπορούμε να πετύχουμε τον επιθυμητό αριθμό εμβολιασμών προκειμένου να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας;

Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί πρέπει να το κάνει τώρα. Είναι το μοναδικό μας όπλο για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της πανδημίας. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Δεν υπάρχουν πλέον άλλες δικαιολογίες. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Το αποδεικνύουν περίτρανα τα στατιστικά στοιχεία από περισσότερους από 5,4 δισεκατομμύρια εμβολιασμούς παγκοσμίως. Ο κορωνοϊός αφορά και τους νέους μας. Διότι, νοσηλεύονται και δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό και νέοι άνθρωποι. Πρέπει λοιπόν, να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί, ενωμένοι. Με τον εμβολιασμό κερδίζουμε πίσω τις ζωές μας. Δυστυχώς όμως, ακόμη απέχουμε αρκετά από το 85% του εμβολιασμένου πληθυσμού που θα μας εξασφαλίσει ένα τείχος ανοσίας. 

Ποια μέτρα έχει λάβει η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση;

Στην πανδημία η Περιφέρεια Αττικής και η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη σταθήκαμε στο πλευρό του πολίτη. Διατέθηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας στην Αττική. Εξασφαλίστηκαν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώνονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες χιλιάδες τεστ ανίχνευσης με τις κινητές μονάδες της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Δημιουργήθηκε η τηλεφωνική γραμμή 1110 με γιατρούς και ψυχολόγους, με την οποία οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την πανδημία αλλά και να λαμβάνουν στήριξη όσοι έχουν ανάγκη. Η τηλεφωνική γραμμή 1110 λειτούργησε με ουσιαστικό τρόπο και κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, παρέχοντας ιατρικές οδηγίες και ψυχολογική υποστήριξη σε εκατοντάδες συμπολίτες μας. Από εκεί και πέρα η Περιφέρεια Αττικής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς προμηθεύτηκε ένα εκατομμύριο προστατευτικές μάσκες για όλα τα γυμνασία και τα λύκεια. Παράλληλα, τρέχει μια ενημερωτική καμπάνια σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, Διανέμονται φυλλάδια στα σχολεία μας, τα οποία περιέχουν επικαιροποιημένες οδηγίες για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, ενημερώνονται και οι Σύλλογοι Γονέων σε 60 Δήμους της Αττικής. Στόχος μας είναι να παραμείνει ο κορωνοϊός, όσο αυτό είναι δυνατόν, μακριά από τις σχολικές αίθουσες. Το επόμενο διάστημα αχεδιάζουμε μια σειρά από δράσεις με άξονα τις στρατηγικές για την ενίσχυση της πρόληψης, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της νοσοκομειακής περίθαλψης, για να έχουμε αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που οραματίζονται και θέλουν οι πολίτες.

Με ποιον τρόπο στήριξε η Περιφέρεια την αγορά και τις επιχειρήσεις που έχουν περάσει δύο πολύ δύσκολα χρόνια;

Η Περιφέρεια Αττικής στάθηκε δίπλα στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις. Δέκα χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις μοιράστηκαν το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση στις επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν προκειμένου να επιβιώσουν και να καταφέρουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Για την περιφερειακή αρχή και τον Γιώργο Πατούλη η στήριξη των επιχειρήσεων που πέρασαν πολλές δυσκολίες συνιστά προτεραιότητα και θα συνεχιστεί και με άλλες δράσεις.  
Σχολιάστε