Δήμος Πύργου: Βάραγκας 2021 – Η επιστροφή ενός πολιτισμικού θεσμού

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης (21/9) τα εγκαίνια του πανηγυριού στο Βάραγκα, με όλα τα πολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν την περιοχή και τον θεσμό με το χθες και το σήμερα. Ο Δήμος Πύργου με την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με τους προέδρους των Τ.Κ. και τοπικούς φορείς, διοργανώνουν ένα πλούσιο με εκδηλώσεις και ομιλίες τριήμερο (21-23/9) στοχεύοντας στην αλλαγή φυσιογνωμίας του πανηγυριού, την ανάδειξή της πολιτιστικής κληρονομιάς και κυρίως τον καταλυτικό ρόλο της σταφίδας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανάσιου, ο οποίος συνεχάρη τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και όλους όσοι συντέλεσαν «στην αναγέννηση και επαναλειτουργία αυτής της εκδήλωσης που προσφέρει τα πάντα, αγάπη, πολιτισμό, τόνωση στην ψυχή του καθενός μας. Να ευχηθώ κάθε χρόνο να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, χαράς, ζωής και αγάπης».

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύργου, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε: «Η ταυτότητα κάθε λαού είναι η γλώσσα, η θρησκεία και τα έθιμα. Αν διώξουμε τα έθιμα «ακρωτηριάζουμε» την ταυτότητα. Η επιτυχία ή αποτυχία αυτών των θεσμών οφείλεται στον λαό. Όταν συμμετέχει ο λαός τέτοιοι θεσμοί έχουν αξία. Η συνάντηση εδώ στο Βάραγκα που είχε καθιερωθεί πολλά χρόνια τώρα, είχε εμπορική και οικονομική σκοπιμότητα. Σήμερα φροντίζουμε να συνδέσουμε αυτή τη δραστηριότητα με το παρόν, με τη σύγχρονη οικονομία και όλα τα στοιχεία που την προσδιορίζουν. Ένα από αυτά είναι και η σταφίδα. Ο «μαύρος χρυσός» που ποτέ δεν θα σταματήσει να είναι πηγή οικονομικής ανάπτυξης, πολιτισμού και πολιτικών εξελίξεων στον τόπο».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, ο πρώην βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γουμέρου Αριστείδης Γαβριλόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος. Τους ομιλητές παρουσίασε στο βήμα ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού Γιάννης Πλεμμένος.

Ο «μαύρος χρυσός» της περιοχής

Αμέσως μετά ακολούθησε ενημερωτική ημερίδα με ομιλίες του προέδρου της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρη και του ιστορικού-οικονομολόγου Διονύσιου Τραμπαδώρου.

Ο κ. Βομπίρης αναφέρθηκε κυρίως στους χρόνιους αγώνες των σταφιδοπαραγωγών της περιοχής καθώς και στην άριστη ποιότητα του προϊόντος. Ακολούθως ο κ. Τραμπαδώρος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια και την παραγωγή της σταφίδας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του προβλήθηκε οπτικό υλικό περασμένων δεκαετιών.

Εντυπωσιακά θεάματα

Τμήμα του χώρου στο Βάραγκα είχε μετατραπεί σε ένα υπαίθριο μουσείο με τη συμβολή του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη». Εκτός από τα παραδοσιακά οικολογικά προϊόντα, τη σταφίδα και το πετιμέζι, είχε στηθεί μια παλιά χειροκίνητη μάκινα η οποία χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό της σταφίδας, καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία.

Ξεχωριστή θέση στην έναρξη του τριήμερου πανηγυριού είχαν τα πανέμορφα άλογα με τους αναβάτες του Ομίλου Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος» να εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους. Μια έκπληξη όμως περίμενε όλα τα παιδιά καθώς ο Δήμος Πύργου είχε φροντίσει να υπάρχει ένα πόνυ για μια σύντομη και διασκεδαστική βόλτα!
Τη δεύτερη ημέρα, Τετάρτη (22/9) ο γνωστός και αγαπημένος ερμηνευτής λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών Γιώργος Βελισσάρης με την ορχήστρα του θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη (23/9) με ομιλία της προέδρου του συλλόγου παραδοσιακών σπόρων Όλγας Βενιζέλου Ρουβά και τον Στέφανο Παπαγεωργίου να διασκεδάζει τους μικρούς φίλους με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη. Επίσης ο χορευτικός όμιλος Γουμέρου «Αγία Παρασκευή» και ο εκπολιτιστικός και φυσιολατρικός σύλλογος Αμαλιάδας «Άγιος Ιωάννης» θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ
Σχολιάστε