Δήμος Π. Φαλήρου: Έφυγε ο Μίκης της Ελλάδας – Μεσίστιες οι σημαίες στο Δημαρχείο

Η είδηση του θανάτου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, συγκλόνισε την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Συγκλόνισε όμως, ιδιαίτερα την Φαληρική κοινωνία, καθώς ο μεγάλος δημιουργός είχε αγαπήσει την πόλη. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά :

¨Θα πρέπει να σημειώσω ότι χίλιες δύο πολύτιμες αναμνήσεις από το 1943 και πέρα, με ενώνουν με το Παλαιό Φάληρο, τον Φλοίσβο και τον Σαρωνικό. Στην κατοχή, εκεί κατεβαίναμε για τα μπάνια μας. Εκεί στα 1944, στα γαλανά νερά αποφασίσαμε με τη Μυρτώ (σ.σ. τη σύζυγο του), να ζήσουμε μαζί κι ίσως γι΄ αυτό είμαστε πάντα μαζί, εξήντα ολόκληρα χρόνια. Εκεί την ημέρα που έφευγαν οι Γερμανοί έκοψα τα καλώδια κι έτσι σώθηκαν όλα τα κτίρια, γεμάτα πολεμικά υλικά της Γερμανικής Αεροπορίας, απ΄ τον Ιππόδρομο. Εκεί, στον Φλοίσβο, είχα το σκάφος μου και σεργιανούσα στον Σαρωνικό, στην Αίγινα, στην Σαλαμίνα και σε άλλα μέρη. Γι΄ αυτό στο Φάληρο της Μνήμης και της Αγάπης, φυσικά δωρίζω ότι μου ζητήσουν¨.

Το 2006 ο μεγάλος μας συνθέτης, γι΄αυτόν τον λόγο, είχε αφιερώσει στην πόλη του Παλαιού Φαλήρου τη μουσική σύνθεσή του «ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ», κεντρικό ορχηστρικό θέμα της «Γειτονιάς των Αγγέλων», μετά από αίτημα δημότη της πόλης.

Και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τιμώντας τον συνθέτη και ανταποδίδοντας, είχε προκηρύξει διαγωνισμό ζωγραφικής στα δημοτικά σχολεία με θέμα: «Ο ΧαρταετόςΟ ΜίκηςΤο Φάληρο» ενώ το καλύτερο έργο ανατυπώθηκε σε 1.000 λευκούς χαρταετούς, που μοιράστηκαν και πέταξαν εκείνη την Καθαρά Δευτέρα στον ουρανό του Παλαιού Φαλήρου. Επίσης, στην παραλία του Μπάτη, η Φιλαρμονική του Δήμου, παρουσία του συνθέτη, ερμήνευσε τους «Χαρταετούς» και άλλα έργα του ενώ μερικές μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με τραγούδια του συνθέτη για το θέατρο και τον κινηματογράφο, στο γυμναστήριο του «Τάε-Κβον-Ντο».

Με απόφαση του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου και ως φόρος τιμής στη μνήμη, στην προσφορά και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, από σήμερα και για τρεις ημέρες, οι σημαίες στο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου θα κυματίζουν μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ
Σχολιάστε