OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Αιγιαλείας: Τέλος στη μόλυνση του περιβάλλοντος – Ξεκινά ένα έργο πνοής

Ένα έργο πνοής και διαχρονικό πάγιο αίτημα των κατοίκων της Αιγιάλειας ξεκινά την Παρασκευή (17/9)με την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη του έργου «Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Παραλιακών Οικισμών-Βιολογικός Καθαρισμός». Πρόκειται για ένα έργο ύψους 33.740.000,00 ευρώ που δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Αιγιαλείας το 2020 και το οποίο αποτελούσε επί δεκαετίες ζητούμενο της περιοχής, καθώς αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, συμβάλλοντας παράλληλα στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μίας περιοχής υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το έργο βάζει τέλος στη μόλυνση του περιβάλλοντος στους οικισμούς Λαμπιρίου, Πεύκας, Μπούκας, Καμαρών, Λόγγου, Σελιανιτίκων, Νέου Ερινεού, Άκολης, Αβύθου, Ροδοδάφνης, Διακοπτού, Παραλίας Συλιβαινιωτίκων, Κραθίου, Αιγείρας, Πανοράματος, αλλά και της πόλης του Αιγίου, δημιουργώντας σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και παράλληλα υλοποιώντας την υπηρεσία λειτουργίας του, επί 48 μήνες με δικαίωμα προαίρεσης για 4 πλέον έτη. Με την ολοκλήρωση του έργου γίνεται λειτουργικό το δίκτυο αποχέτευσης στο σύνολό του από την Αιγείρα έως το Λαμπίρι, ενώ η επεξεργασία των λυμάτων γίνεται στον βιολογικό καθαρισμό Αιγίου.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή α) αποχετευτικού δικτύου (συνολικού μήκους 99.330 m), β) καταθλιπτικών αγωγών (μήκους 2.690 m), γ) επτά αντλιοστασίων, καθώς και δ) τη σύνδεση των αντλιοστασίων με το προϋφιστάμενο σύστημα ρύθμισης της λειτουργίας τους και το σύστημα τηλεπαρακολούθησης. Τέλος περιλαμβάνεται η λειτουργία και συντήρηση του δικτύου του ήδη κατασκευασμένου αγωγού μεταφοράς και των αντλιοστασίων (7 νέων και 13 υφισταμένων κεντρικών αντλιοστασίων).

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 20 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη του έργου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (17/9) και ώρα 13:00 μ.μ. στον Βιολογικό Καθαρισμό Αιγίου (Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας, τέρμα Ψαρών).

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2-14-2020» ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι συνολικά με το ποσό των 33.740.000,00 ευρώ.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος αποχέτευσης των λυμάτων της Δυτικής Αιγιάλειας, τέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 δρομολογήθηκε η μελέτη για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου των οικισμών της Δυτικής Αιγιαλείας με φορέα τον Σύνδεσμο Αποχέτευσης των Κοινοτήτων ΡοδοδάφνηςΣελιανιτίκωνΛόγγουΔημητρόπουλουΑγίου ΚωνσταντίνουΝεραντζιώνΚαμαρώνΖήριαςΝέου Ερινεού, ο οποίος με τη σύσταση των Καποδιστριακών Δήμων μετεξελίχθηκε σε Σύνδεσμο Αποχέτευσης Δήμων ΣυμπολιτείαςΕρινεού.

Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 2000 μετά από συσκέψεις των έξι Δημάρχων της Αιγιαλείας δηλαδή Ερινεού, Συμπολιτείας, Αιγίου, Διακοπτού, Ακράτας, Αιγείρας, αποφασίστηκε η συνεπεξεργασία των λυμάτων στις υφιστάμενες και λειτουργούσες από το έτος 2001, Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Αιγίου. Αυτή η επιλογή βέβαια απαιτούσε και αναβάθμιση – επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Έτσι με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προκηρύχθηκε και εκπονήθηκε η «Μελέτη Κατασκευής Κεντρικών Αποχετευτικών Αγωγών Παραλιακών Οικισμών από Δήμο Ερινεού έως Δήμο Αιγείρας και Επέκτασης ΕΕΛ Αιγίου», οι οποίες και υλοποιήθηκαν:

  • To 2010 εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου: «Κατασκευή Κεντρικών Αποχετευτικών Αγωγών Παραλιακών Οικισμών από Δήμο Ερινεού έως Δήμο Αιγείρας» με συνολικό προϋπολογισμό πράξης 39.077.166 ευρώ (Κύριος του Έργου: Σύνδεσμος Αποχέτευσης ΣυμπολιτείαςΕρινεού και μετά τη συνένωση των Δήμων, Δήμος ΑιγιαλείαςΦορέας: ΔΔΕ/ΠΔΕ).
  • To 2010 εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου: «Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Αιγίου» με προϋπολογισμό πράξης 14.268.000 ευρώ (Κύριος του Έργου και Φορέας: ΔΕΥΑ Αιγίου).

Το 2020 εξασφαλίστηκε η έγκριση της δημοπράτησης του έργου «Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών οικισμών Αιγιαλείας», η κατασκευή των οποίων ξεκινά σήμερα και αξιοποιεί τα παραπάνω έργα, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 87.000.000,00 ευρώ.

Έτσι με ταχύτατους ρυθμούς προωθήθηκε η επίλυση του χρονίζοντος οξύτατου περιβαλλοντικού προβλήματος.

Για την πληρέστερη αξιοποίηση των έργων απαιτείται η συμβολή της Πολιτείας σε δύο ακόμη ζητήματα:

  1. Την ολοκλήρωση των αποχετευτικών έργων των λοιπών παραλιακών οικισμών.
  2. Την κατασκευή του έργου ξήρανσης ιλύος, έργο το οποίο θα εξυπηρετήσει όχι μόνον το Δήμο Αιγιαλείας αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Αχ. Μπέος: «Υποβάλλω υποψηφιότητα για την Προεδρία της Super League»

otavoice

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Π.Ε. Ρόδου το Σάββατο 15/6

otavoice

Η Αθήνα ιδρύει Ενεργειακή Κοινότητα- Χ. Δούκας: «Μέχρι το 2030 θέλουμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια»

otavoice

Δ.Μαλεβιζίου: Τελετή τιμής και μνήμης για τους 62 Μάρτυρες

otavoice

Eνημέρωση για τους δασικούς χάρτες στον Δήμο Πεντέλης

otavoice

Ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. Κιλκίς υπέρ των εργαζομένων της Fieratex και της Sonoco

otavoice