Ζέρβας για Αριστοτέλους: Κάποτε πρέπει να επιλέξουμε να ακούμε τους ειδικούς

«Με τη νέα Αριστοτέλους η Θεσσαλονίκη επανασυστήνεται στον κόσμο και στέλνει προς τα έξω το σήμα ότι σε αυτήν τη γωνιά της Μεσογείου υπάρχει μια πόλη που με αυτοπεποίθηση διεκδικεί αυτό που της αναλογεί», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας χθες (23/8) στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων, τον οποίο προκήρυξε ο Δήμος για την ανάπλαση αυτού του μνημειακού άξονα της πόλης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για ένα φιλόξοδο remake του κεντρικότερου άξονα της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες για την ανάπλαση της Αριστοτέλους είναι αυτή που ομοφώνως απέσπασε το πρώτο βραβείο από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία και αποτελείται από αρχιτέκτονες εγνωσμένης αξίας.

 «Οποιαδήποτε συζήτηση είναι χρήσιμη να γίνεται, αλλά σε αυτήν την πόλη κάποτε πρέπει να επιλέξουμε να ακούμε τους ειδικούς, να εμπιστευόμαστε αυτούς οι οποίοι έχουν μια πρόταση και από εκεί και μετά να προχωρούμε στην εξέλιξη της πόλης», είπε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί ενστάσεις για πολλά έργα, ακόμη και για αυτό της ανάπλασης της νέας παραλίας.

Ο κ. Ζέρβας εξήγησε ότι σε αυτή τη φάση η πρόταση των μελετητών δεν περιλαμβάνει ούτε αναλυτικές φυτοτεχνικές μελέτες ούτε αναλυτικά ηλεκτρομηχανολογικά δεδομένα. «Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία, στη φάση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής. Είναι ζητήματα που θα επιλεγούν, ώστε το πρότζεκτ αυτό να είναι το καλύτερο δυνατό, να είναι βιώσιμο και να έχει την ευκολότερη και αποτελεσματικότερη συντήρηση», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Είμαστε εδώ, ώστε να φροντίσουμε πως αυτή η μελέτη θα έχει όλα τα στοιχεία που θα αναδείξουν τον άξονα της Αριστοτέλους και θα τον κάνουν πιο ελκυστικό, διασφαλίζοντας την ίδια ώρα ότι την επόμενη μέρα ο άξονας αυτός θα είναι λειτουργικός για την πόλη, εύκολος στη συντήρηση και θα τον χαιρόμαστε για πολλές δεκαετίες».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, η πρόταση που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Αριστοτέλους ενσωματώνει νέες προσεγγίσεις, νέα υλικά και βιοκλιματικές παραμέτρους, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης έδωσαν την κατεύθυνση να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στο σχέδιο του Εμπράρ.

 Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τις ενστάσεις τους για το σχέδιο ανάπλασης εξέφρασε το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, ζήτησε να γίνει ειδική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα με τη συμμετοχή των αρχιτεκτόνων και των μελών της επιτροπής. Και τόνισε πως οι απορίες και οι ενστάσεις «δεν είναι δυνάμεις αδράνειας. Είμαστε κάτοικοι κι έχουμε και κάποια αισθητική».

Απογοητευμένος από την κατεύθυνση της μελέτης δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός. «Θα αλλάξουμε αυτό που είναι η Θεσσαλονίκη ή θα το προστατεύσουμε και της κάνουμε κάτι που θα της δώσει ώθηση κάπου αλλού; Θέλετε να ξεριζώσετε την ιστορία της πόλης; Με απογοήτευσαν με αυτό που εμφάνισαν», είπε.

Για αμφισβητούμενα αποτελέσματα ενός δήθεν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία καταλόγισε στον δήμαρχο και στη διοίκηση ότι έχει εμφανή αδυναμία να κάνει έναν συνολικό σχεδιασμό για την πόλη και ότι έχει σταματήσει όλα τα έργα στην πόλη, λέγοντας ότι «τρύπα θα μείνει και η Αριστοτέλους».

«Ντροπιαστικό εξάμβλωμα» χαρακτήρισε την μελέτη ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, τόνισε πως η μελέτη θα έπρεπε να διαφυλάξει τον σχεδιασμό του Εμπράρ. Ο κ. Βούγιας έκανε λόγο για αμφίσημους νεοτερισμούς και κατ’ όνομα διεθνή διαγωνισμό και πρόσθεσε πως είναι εκ των ων ουκ άνευ να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για να μην αδικηθούν και οι επιστήμονες.

 
Σχολιάστε