OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Θεσσαλονίκη: Έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Κλεάνθους: Επιθεώρηση Ζέρβα – Κυριζίδη

Την αξιοποίηση της γεωθερμίας για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και βιοκλιματικές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων ο σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση των σχολείων της οδού Κλεάνθους και την ανάδειξή τους σε ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό συγκρότημα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιθεώρησαν σήμερα (18/8) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης.

Η παρέμβαση στο σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας “υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς” – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020) και από κονδύλια του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η συμβατική δαπάνη έχει διαμορφωθεί στο ύψος των περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι καινοτομίες

Το σχολικό συγκρότημα της οδού Κλεάνθους, όπου εκτελούνται τα έργα, αποτελείται από τέσσερα κτίρια διδακτηρίων κι ένα κλειστό γυμναστήριο και αναπτύσσεται σε μια έκταση περίπου 13 στρεμμάτων.

Οι επεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί αφορούν τη βέλτιστη ενεργειακή θωράκιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση του αύλειου χώρου, με σκοπό τη δημιουργία ενός πρότυπου, πιλοτικού εκπαιδευτικού συγκροτήματος τόσο σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας όσο και σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ειδικότερα, οι εργασίες που εξελίσσονται μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
– Θερμομόνωση όλων των εξωτερικών δομικών στοιχείων του κελύφους των κτιρίων
– Αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων με νέα κουφώματα θερμοδιακοπής
– Τοποθέτηση σταθερών σκιάστρων σε επιλεγμένες όψεις των κτιρίων
– Εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης σε όλα τα κτίρια με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας
– Αλλαγή του συστήματος διανομής θερμότητας σε όλα τα κτίρια
– Εγκατάσταση νέου τύπου φωτιστικών σωμάτων υψηλής απόδοσης σε όλους τους χώρους και συστήματος ελέγχου φωτισμού με βάση τις στάθμες φυσικού φωτισμού και την παρουσία ατόμων
– Eγκατάσταση νέου τύπου φωτιστικών σωμάτων υψηλής απόδοσης στον περιβάλλοντα χώρο
– Ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών συστημάτων
– Βιοκλιματικές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο (εκτεταμένες ζώνες πρασίνου, περιοχές με διαπερατά δάπεδα, βιοκλιματικά σκίαστρα, προστατευμένοι χώροι ανάπαυσης και αναψυχής, προστατευτικά μεταλλικά στοιχεία από βορινούς ανέμους κλπ).
– Δημιουργία φυτεμένου δώματος
– Εγκατάσταση συστήματος κεντρικού ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας.

Οι εργασίες έχει προβλεφθεί να εκτελούνται τμηματικά, ώστε να μην απαιτηθεί η μεταφορά των σχολείων που στεγάζονται στο συγκρότημα της Κλεάνθους σε άλλη περιοχή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υιοθετήθηκε, ώστε να καλυφθεί και σχετικό αίτημα της σχολικής κοινότητας, θα υπάρξουν μόνον προσωρινές φιλοξενίες μαθητών σε άλλες αίθουσες εντός του σχολικού συγκροτήματος, ενώ για την κάλυψη των αναγκών τοποθετούνται προσωρινά αίθουσες στο προαύλιο του σχολείου.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice