OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ξεκινούν οι καταγραφές ζημιών σε οικίες και κτίσματα από τη φωτιά

Με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβούν στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας κλιμάκια του υπουργείου για να καταγράψουν ζημιές σε οικίες και κτίσματα.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στο μεταξύ, μετέβη το απόγευμα σήμερα στην περιοχή της Καστάνιας του Δήμου Ανατολικής Μάνης στην οποία εξελίσσεται πυρκαγιά από χθες Τρίτη 3 Αυγούστου. Τον Π. Νίκα ενημέρωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη Λακωνία

Στη μάχη με τις φλόγες στην πιο πάνω περιοχή της Λακωνίας επιχειρούσαν 55 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, ενώ -μέχρι την δύση του ήλιου- συνέδραμαν από αέρος με ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Μαζί τους, ομάδες εθελοντών αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες από την Π.Ε. Λακωνίας και τους δήμους της περιοχής.

Ωστόσο, αν και η κατάσταση όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης είναι καλύτερη, εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το θετικό είναι πάντως, ότι δεν έχουν κινδυνεύσει μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές, ωστόσο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη σημαντική καταστροφή σε δασικές εκτάσεις, όπως επίσης και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, αλλά και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο καθώς στην περιοχή υπήρχαν πολλά μελίσσια.

Στη Μεσσηνία

Εξ άλλου, στην περιοχή της Μεσσηνίας συνεχίζονται από την Πυροσβεστική -την οποία συνδράμουν με μηχανήματα και υδροφόρες η Περιφερειακή Ενότητα και οι δήμοι- και από ομάδες εθελοντών, οι προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών σε Βασιλίτσι και Βλαχόπουλο του Δήμου Πύλου – Νέστορος, οι οποίες εξελίσσονται για τρίτη και δεύτερη ημέρα αντίστοιχα.

Ειδικότερα, η εικόνα που παρουσίαζαν μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης 4 Αυγούστου, τα πύρινα μέτωπα σε Βασιλίτσι, Βλαχόπουλο και Μέλπεια, ήταν η εξής:

Στην πρώτη περιοχή υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις διάσπαρτων εστιών, ενώ η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς την θάλασσα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο εν λόγω μέτωπο επιχειρούσαν 74 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα, ενώ μέχρι την δύση του ήλιου πραγματοποιούσε ρίψεις νερού από αέρος ένα ελικόπτερο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, το μεσημέρι σήμερα, κάνουν λόγο για καταστροφές σε τουλάχιστον 10 σπίτια στον οικισμό Αγιος Γεώργιος, καθώς και σε καλλιέργειες και ελαιοπερίβολα. Ηδη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, συγκροτούνται επιτροπές για να καταγράψουν τις ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.

Στον Μαγκλαβά του Βλαχόπουλου η κατάσταση δεν είναι εύκολη, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη, η βλάστηση πυκνή και επιπλέον προβλήματα προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι που πνέουν.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Η Δήμαρχος Σερρών απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας στην Πρόεδρο του ΣτΕ

otavoice

Κομοτηνή: Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σ. Σακοράφα στον Περιφερειάρχη Χρ. Τοψίδη

otavoice

Ο Υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

otavoice

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

otavoice

Πρότυπο το παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης

otavoice

Καλαμαριά: Αναστολή των οικοδομικών αδειών στο Καραμπουρνάκι

otavoice