Συστάσεις Αγοραστού – Φαλάρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών: «Διανύουμε δύσκολο καλοκαίρι»

Έκκληση προς τους πολίτες να καθαρίζουν τα οικόπεδα ιδιοκτησίας τους εντός του αστικού ιστού και προς τους αγρότες  να αποφεύγουν  εργασίες  όπως  καύση κλαδεμάτων και καλαμιών  σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους  απηύθυναν  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  και ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας. Ευάγγελος Φαλάρας, σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου.

Ο Περιφερειάρχης  εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  και την αποτελεσματική της επέμβαση  στις 810 πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί από  την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα  στη Θεσσαλία και ζήτησε  απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και επιτάχυνση διαδικασιών ώστε να έρθουν γρήγορα τα νέα Πυροσβεστικά Οχήματα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με πόρους του ΕΣΠΑ, για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στη Θεσσαλία.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός ανέφερε:

«Ευχαριστώ τις  Πυροσβεστικές  Υπηρεσίες της  Θεσσαλίας, στο πρόσωπο του Περιφερειακού Διοικητή  Αρχιπύραρχου Ευάγγελου  Φαλάρα, για τις προσπάθειες που  καταβάλλουν   και το  έργο που επιτελούν  σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη και τοξική περίοδο. Ο Ιούνιος ήταν από τους πιο θερμούς μήνες των τελευταίων ετών. Από την αρχή του χρόνου στη Θεσσαλία έχουν εκδηλωθεί σε αγροτικές και δασικές περιοχές  810 πυρκαγιές και κατά το διάστημα της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου 456 πυρκαγιές.  Σε όλες τις περιπτώσεις η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε με σοβαρότητα,  υπευθυνότητα και στρατηγική και  έγιναν κατασβέσεις, χωρίς σοβαρές ή  και τραγικές συνέπειες σε  ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων, διότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με πολλές περιβαλλοντικές κρίσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με την Πυροσβεστική που έχει των πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Είμαστε  παρόντες με την Πολιτική μας Προστασία, συνεργαζόμαστε με τους Δήμους που και εκείνοι χρειάζεται να  υπακούν στους κανόνες της Πυροσβεστικής,  συνεργαζόμαστε με  την Αστυνομία και με τους ιδιώτες που συνδράμουν  με μηχανήματα έργου και κατά την ώρα της μάχης. Κάνω έκκληση, μέσα στις πόλεις οι ιδιοκτήτες να μην αφήνουν τα οικόπεδα τους ακαθάριστα. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από τους Δήμους που έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με το  ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο.   Στις αγροτικές περιοχές, οι αγρότες να αποφεύγουν να καίνε  κλαδέματα και  καλαμιές ειδικά όταν επικρατούν  υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, διότι  βλάπτουν τις ίδιες τους τις περιουσίες. Και ο ΔΕΔΔΗΕ να  φροντίσει για τον καθαρισμό  των δέντρων, όπου περνάνε γραμμές  ρεύματος υψηλής τάσης. Χρειάζεται τέλος το θεσμικό πλαίσιο να απλοποιηθεί και να τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε να έρθουν το συντομότερο δυνατό στη Θεσσαλία τα νέα Πυροσβεστικά Οχήματα που χρηματοδοτούμε μέσω του  ΕΣΠΑ. Στόχος όλων μας, είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου των  Πυροσβεστικών  Υπηρεσιών, ώστε   να ανταποκρίνονται  ακόμα πιο αποτελεσματικά στον  καίριο επιχειρησιακό τους ρόλο».

 
Σχολιάστε