Συνέδριο για την Χρηματοδοτική Πολιτική και τον Δημοσιονομικό Ελέγχο στην Αυτοδιοίκηση – ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ OTAVOICE

Η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», ο  Δήμος Κορινθίων και ο Φορέας Επιμόρφωσης Στελεχών της Αυτοδιοίκησης  International Forum διοργανώνουν Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική & Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση» 

Η Κόρινθος και ο Δήμος Κορινθίων φιλοξενούν το τριήμερο 2-4 Ιουλίου 2021 το Επιστημονικό Συνέδριο «Αναπτυξιακή Προοπτική με Δημοσιονομικό Έλεγχο στους ΟΤΑ».

Στο συνέδριο θα παραστούν πλέον των 120 ομιλητών και 400 συμμετεχόντων με στόχο την κατάθεση και ανταλλαγή γνώσης, τεχνογνωσίας και  καλών πρακτικών.

Το 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο υλοποιείται από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, και φιλοξενείται την πρώτη ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, την δεύτερη στο 4ο Λύκειο Κορίνθου και την Τρίτη ημέρα στο Δημαρχείο Κορίνθου. Επιπρόσθετα, αποτελεί την 2η Ετήσια Συνάντηση Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) των 332 Δήμων της χώρας, και με την έναρξη των εργασιών του, θα τεθεί σε λειτουργία το «Ψηφιακό Δίκτυο Τεχνογνωσίας των ΠΟΥ».

Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως Ομιλητές και Συντονιστές αιρετοί και τεχνοκράτες (Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς Δήμων & Εκτελεστικοί Γραμματείς Περιφερειών, Αντιδήμαρχοι, Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, Επιστημονικοί και Ειδικοί Σύμβουλοι και Συνεργάτες ΟΤΑ), υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, καθώς και στελέχη Υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες με τους ΟΤΑ.

Παρακολουθήστε τον χαιρετισμό του οικοδεσπότη του συνεδρίου, Δημάρχου Κορίνθου Βασίλη Νανόπουλου:

Το συνέδριο ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου του «Κλεισθένη» Μιχάλη Χρηστάκη όπου επικεντρώθηκε στην ίδρυση του εθνικού δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών. Τόνισε επίσης πως σε αυτό το συνέδριο στόχος είναι να αναδειχτούν οι γυναίκες δήμαρχοι και στο πρόγραμμα υπάρχει θεματική ενότητα στην οποία συμμετέχουν. Παράλληλα ο κ. Χρηστάκης επεσήμανε ότι αυτές οι δράσεις φέρνουν κοντά τους Γενικούς Γραμματείς με τους Δημάρχους.

Παρών είναι εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο δ/ντης της forum training Γιάννης Νικλίτσας η οποία συνδιοργανώνει το επιστημονικό συνέδριο με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».

Ο κ. Νικλίτσας ανέφερε πως στο συνέδριο θα παρουσιάσουν το δίκτυο οικονομικών υπηρεσιών, ένα σύγχρονο εργαλείο που θα ενισχύσει την λειτουργία των Δήμων.

Το επιστημονικό συνέδριο ξεκίνησε με την πρώτη θεματική ενότητα και συντονιστές την Δήμαρχο Κερκυραίων και Διαποντείων Νήσων κ. Υδραίου, τον Δήμαρχο Ζωγράφου κ. Θώδα και την Γεν. Γραμματέα του Δήμου Καλαμάτας, κα. Νταμάτη.

Στο συνέδριο παρευρίσκεται και ο Γεν. Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και τόνισε την σπουδαιότητα της. «Είναι όλη η Ελλάδα εδώ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε εργαλεία αυτοδιοίκησης για αυτό και είμαστε εδώ».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθης Σταθόπουλος.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός τόνισε την σπουδαιότητα του συνεδρίου και ανέφερε πως βρίσκεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ για να προωθηθούν τα ζητήματα που αφορούν και τους γεν. γραμματείς. Μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης ανέφερε: «ο εσωτερικός έλεγχος δεν είναι αστυνομική αρχή αλλά λειτουργεί προληπτικά για τα φαινόμενα διαφθοράς. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουν τα σεμινάρια και οι πιστοποιήσεις των εσωτερικών ελεγκτών».

Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση ο Υπουργός ανέφερε: “Υλοποιήσαμε την δέσμευση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο οποίος δημιούργησε αρρυθμίες στην διοίκηση των δήμων και σοβαρό πρόβλημα κυβερνησιμότητας. Οι Δήμοι παρέλυσαν και έγιναν έρμαιο οι Δήμαρχοι πολιτικών εκβιασμών. Επικρατεί το «εσύ δήμαρχε θέλουμε να αποτύχεις» για να έρθει η σειρά μας. Αυτό με το νέο εκλογικό σύστημα τελειώνει.

Αυτά όμως θα τελειώσουν μετά τις επόμενες εκλογές. Τώρα κάνουμε κάθε προσπάθεια να στηρίξουμε την αποτελεσματική διακυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθούν οι τοπικές κοινωνίες από μειοψηφίες. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την αποτελεσματική διακυβέρνηση των Δήμων» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Το συνέδριο παρόλα τα προβλήματα της επιδημιολογικής κρίσης, έχει στεφθεί με πλήρη επιτυχία καθώς συμμετέχει μεγάλος αριθμός δημάρχων, γενικών γραμματέων και υπηρεσιακών παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Οι διοργανωτές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διοργάνωση του επιστημονικού συνεδρίου.

Σημαντική είναι η συμβολή στην οργανωτική επιτυχία του συνεδρίου, του δήμου Κορινθίων, με συνεχή την παρουσία του δημάρχου κ. Βασίλη Νανόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Νεκτάριου Σπηλιόπουλου. Όλοι οι συμμετέχοντας εξήραν την άψογη φιλοξενία.

Στο 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο αναμένεται να κατατεθούν:

Την 1η ημέρα των εργασιών του στην Εναρκτήρια και σε 5 Θεματικές Συνεδρίες, 24 εισηγήσεις από πολιτικά στελέχη, από πανεπιστημιακούς & ακαδημαϊκούς, από αιρετούς και από στελέχη υπηρεσιών και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, του τραπεζικού συστήματος και των φορέων ελέγχου, όπως και από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις εισηγήσεις αυτές θα συντονίσουν 12 ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα, Δήμαρχοι και Γενικοί Γραμματείς Δήμων.

Την 2η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου αναμένεται να κατατεθούν σε 15 Θεματικά Εργαστήρια και μια Ειδική Συνεδρία, από ειδικούς επιστήμονες 88 παρεμβάσεις – ομιλίες από καλές πρακτικές και εφαρμογές σε θέματα που αφορούν τον αυτοδιοικητικό διάλογο, την ψηφιακή διακυβέρνηση, τις απόψεις από εμπειρογνώμονες των ΟΤΑ, τη χρηματο-οικονομική διοίκηση & διαχείριση στους δήμους, την προσέλκυση πόρων, αλλά και τα οικονομικά της ισότητας φύλων (όπως αναπτυξιακοί οργανισμοί, νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων & προδικαστικές προσφυγές, οικονομική διαχείριση στο πλαίσιο της πανδημίας, νέος δημοσιονομικός έλεγχος, ψηφιακή διαχείριση εσόδων & εκκαθάριση δαπανών, οργάνωση, διαχείριση, ψηφιοποίηση, φύλαξη αρχείων κ.ά.). Τις εισηγήσεις στα θεματικά εργαστήρια θα συντονίσουν 50 αιρετοί και ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα.

Την 3η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου αναμένεται να κατατεθούν σε 3 διακριτές συναντήσεις, α) απόψεις και προτάσεις από τους ΠΟΥ των δήμων στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, β) θα αναφερθούν «Καλές Πρακτικές», που έχουν αναδειχθεί για τους ΟΤΑ από την επιστημονική ομάδα του «Κλεισθένη», όπως και θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα και προτάσεις από τις εργασίες του Συνεδρίου σε Συνέντευξη Τύπου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, θα υλοποιηθούν την 1η ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης», την 2η ημέρα στο 4ο Λύκειο Κορίνθου και το Δημαρχείο, και την 3η ημέρα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κορινθίων.

Στο Επιστημονικό Συνέδριο καλούνται και αναμένεται να συμμετέχουν αιρετοί, μετακλητοί και υπηρεσιακά στελέχη που προΐστανται των υπηρεσιών, που έχουν ως αρμοδιότητα τη χρηματο-οικονομική διοίκηση & διαχείριση σε Δήμους, σε Περιφέρειες, όπως και στα ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Επιστημονικοί & Ειδικοί Σύμβουλοι & Συνεργάτες των ΟΤΑ και των φορέων τους.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον Πρόεδρο του δικτύου»Βιώσιμη Πόλη» Δημήτρη Καφαντάρη και τον Δήμαρχο Ευρώτα Δήμο Βέρδο απαθανατίζονται έξω από το Δημοτικό Θέατρο «Θωμάς Θωμαίδης».

1η θεματική συνέδρια: Χρηματοδοτήσεις από πιστωτικά ιδρύματα με αναπτυξιακή προοπτική για τους ΟΤΑ, με συντονιστή το Γεν. Γραμματέα δήμου Καλλιθέας Νίκο Νικολακόπουλο.

Ο συν διοργανωτής του επιστημονικού συνεδρίου, Γιάννης Νικλίτσας, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Κορινθίων Νανόπουλο Βασίλη στο περίπτερο της Forum Training.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σχολιάστε