ΠΒΑ: Εγκαίνια του Γραφείου ΕΛΓΑ στη Λέσβο

Τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) Ανδρέα Λυκουρέντζο, υποδέχτηκε στην Μυτιλήνη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Ο Περιφερειάρχης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Κουφέλου, συνόδευσαν τον κ. Λυκουρέντζο στην περιοχή των Λουτρών, όπου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Βασίλη Μαμώλη και αγρότες για την κατάσταση στον ελαιώνα και τα προβλήματα που αυτός παρουσιάζει. Αμέσως μετά ακολούθησε επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγιάσου, όπου παρουσία της Προέδρου Διαμάντως Ρουγκέλη και παραγωγών έγινε συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή.

Την 1η του μήνα στο κτίριο της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των γραφείων του ΕΛΓΑ παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, του Προέδρου του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου, του  Β Αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρεια Απόστολου Αλατζά, των Αντιπεριφερειαρχών Παναγιώτη Κουφέλου και Δημήτρη Κουρσουμπά και υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού. 

Ακολούθησε τεχνική σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου  παρουσία εκπροσώπων αγροτικών και κτηνοτροφικών Συλλόγων, και Παραγωγικών Φορέων της Λέσβου.

Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας του Γραφείου ΕΛΓΑ στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας, το οποίο με μέριμνα της Περιφέρειας έχει επανδρωθεί με  Γεωπόνο και Γραμματέα  ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον κ. Λυκουρέντζο για την εξ αρχής ανταπόκριση του στο αίτημα που τέθηκε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α.  Ανδρέας Λυκουρέντζος στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παραβρισκόμενους, αναφέρθηκε στη δημιουργία του γραφείου, που θα λειτουργήσει χάρις στη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη και αποτελούσε διακαή πόθο της τοπικής Κοινωνίας.  Αναφέρθηκε στην βελτίωση της οικονομικής θέσης του ΕΛΓΑ  με την ενίσχυση των πόρων του από την παρούσα Κυβέρνηση που του έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιεί ολοκληρωμένες πληρωμές, σε σχέση με το παρελθόν που γινόταν τμηματικά. Υπογράμμισε επίσης την  αύξηση των περιπτώσεων καταστροφών στην παραγωγή, λόγω των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων και της Κλιματικής Αλλαγής , τις οποίες καλείται να αποζημιώσει ο Οργανισμός, με την απαραίτητη συμβολή πάντα της Κυβέρνησης. Ενώ όπως είπε το πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας του Οργανισμού περιλαμβάνει την οικονομική ευρωστία, πληροφοριακά συστήματα και αύξηση της χρηματοδότησης του Οργανισμού από Ευρωπαϊκούς πόρους, με αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Στο μικρό χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια έγινε, μετά την αναγνώριση ότι οι εισφορές ως τώρα των αγροτών της νήσου στον Οργανισμό ήταν δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τις αποζημιώσεις που δίνονταν και ότι ο κύριος στόχος είναι η λειτουργία ενός γραφείου που θα λειτουργεί μόνιμα.

Στη διάρκεια της Σύσκεψης από τους συμμετέχοντες τέθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  Αγρότες και Κτηνοτρόφοι του νησιού και έγιναν επισημάνσεις και προτάσεις επ’ αυτών, καθώς κατά γενική ομολογία η κατάσταση ιδιαίτερα με τον ελαιώνα της νήσου είναι δύσκολη.
Σχολιάστε