OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Παπαστεργίου: “Οι γυναίκες μπορούν να έχουν θέσεις ευθύνης και πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά με ενεργό ρόλο”

Η Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ οργάνωσε σήμερα (7/7) μια διαδικτυακή συνάντηση των φορέων που κατ’ αρχήν θα συνυπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας για την  ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μελών των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και των στελεχών των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων ανά την Ελλάδα, προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να συμβάλουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης και έμφυλης βίας είτε για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και πιο συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε ότι το τελικό κείμενο του μνημονίου θα υπογραφεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, μαζί με το επιχειρησιακό σχέδιο για την υλοποίηση των δράσεων που θα περιλαμβάνει.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε την σημαντική δουλειά που έχει κάνει η Επιτροπή Ισότητας της Ένωσης και τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στείλει το μήνυμα για την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και σε θέσεις ευθύνης. «Έχουμε χάσει χρόνο, πρέπει να τρέξουμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να σπάσουν τα στερεότυπα. Οι γυναίκες μπορούν να έχουν θέσεις ευθύνης και πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά με ενεργό ρόλο και η πρωτοβουλία αυτή με την αρωγή του Υπουργείου και των άλλων φορέων που συμμετέχουν θα φέρουν αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ, Μαρία Κακαλή – Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της πρωτοβουλίας που είναι η ενημέρωση των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), τους κοινωνικούς φορείς των Δήμων αλλά και τους Δημοτικούς Συμβούλους για θέματα που αφορούν στην σεξουαλική παρενόχληση, τους τρόπους που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Δεύτερος στόχος είναι η ενδυνάμωση των γυναικών προκειμένου να ασχοληθούν με τα κοινά και συγκεκριμένα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη, τόνισε η κυρία Κακαλή, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα στις μικρές πόλεις το πρόβλημα της ενημέρωσης εντοπίζεται ακόμη πιο έντονα. Οι ΔΕΠΙΣ της επαρχίας χρειάζονται στήριξη για να φτάσει σ’ αυτές η πληροφορία. Η κυρία Κακαλή ευχαρίστησε το Προεδρείο, το ΔΣ και τον Γενικό Διευθυντή της ΚΕΔΕ, Γιάννη Καραγιάννη για τη στήριξη τους στο έργο της Επιτροπής Ισότητας προκείμενου να επιτευχθούν οι δύο αυτοί βασικοί στόχοι.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα δημογραφικής πολιτικής και οικογένειας κα Μαρία Συρεγγέλα ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ και την Επιτροπή Ισότητας για την πρωτοβουλία αυτή τονίζοντας ότι το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός μέσω του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των φύλων με την ολιστική αντιμετώπιση του θέματος και μέσα από τον συντονισμό δράσεων όλων των υπουργείων. Αναφέρθηκε στην έλλειψη ενημέρωσης των ΔΕΠΙΣ και ότι χρειάζονται οι δράσεις για να μπορούν να στηρίζουν τις γυναίκες, τονίζοντας ότι τα θέματα ισότητας και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας είναι ψηλά στην Ευρωπαϊκή ατζέντα αλλά και την πολιτική της Κυβέρνησης.

Η κυρία Συρεγγέλα ανέφερε ως παράδειγμα ελλιπούς ενημέρωσης το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ μοριοδοτεί γυναίκες – θύματα βίας προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθούν και να σταθούν στα πόδια τους μέσω της εργασίας τους.

«Η βία αφορά όλες και όλους, δεν έχει περιορισμούς σε τάξεις και επίπεδα μόρφωσης, χρειάζεται να προχωρήσουμε με σχεδιασμό δράσεων και χρονοδιάγραμμα ώστε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών όλων μας», τόνισε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν από την ΚΕΔΕ: ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Καφαντάρης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Ρένα Καλαριώτου – Δημ. Σύμβουλος Λαρισαίων ο Γενικός Διευθυντής, Γιάννης Καραγιάνης, ο σύμβουλος της Επιτροπής Ισότητας κος Δημήτρης Παρσάνογλου και η Επιστημονική Υπεύθυνη της Επιτροπής, Βάλια Αθανασοπούλου

Επίσης συμμετείχαν:

Η Γενικη Γραμματέας Ισότητας κα Γιάννα Χορμόβα, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ κα Θεοδοσία Τάνταρου – Κρίγγου, η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Κογκίδου, η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Γεωργία Πετράκη, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βενετία Καντσά και η Υπεύθυνη Συντονισμού Εκπαιδευτικού έργου του ΕΚΔΔΑΑ, Αγγελική Μπουρμπούλη που εκπροσώπησε τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης Κων/νο Τζήμα

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice