Μυτιλήνη: Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκε το απόγευμα στο κτίριο της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης προήδρευσε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με την συμμετοχή των Δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και φορέων του νησιού, οι οποίοι έθεσαν στον κ. Τσίπρα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να υποδεχτώ στην Περιφέρεια τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον είχα φοιτητή στο Πολυτεχνείο. Τον ενημέρωσα για τα θέματα που απασχολούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και κατέθεσα για μια ακόμη φορά τις πάγιες και αταλάντευτες απόψεις μας για το μεταναστευτικό. Στη σύσκεψη που ακολούθησε, οι φορείς ανέλυσαν στον κ. Τσίπρα τα ζητήματα που τους απασχολούν και νομίζω ότι αυτή η εξωστρέφεια των προβλημάτων μας σε υπουργούς και σε βουλευτές που μας επισκέπτονται τελευταία, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση κάποιων εξ αυτών».

Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι μια λαθεμένη επιλογή και μια λαθεμένη στρατηγική να μετατραπούν τα νησιά πρώτης γραμμής, τα νησιά πρώτης υποδοχής του Ανατολικού Αιγαίου, σε νησιά δεσμοφύλακες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της ισότιμης κατανομής της ευθύνης μεταξύ των κρατών και της διεκδίκησης ενός νέου Συμφώνου μετανάστευσης, «ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου όπου ο κάθε πρόσφυγας που θα περνάει στο ελληνικό έδαφος θα βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και άρα δεν θα αναλαμβάνει την ευθύνη η χώρα κράτος-μέλος, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της».

«Και δεν είναι λύση να γίνουν τα νησιά χώροι «φυλακών» με τεράστια κέντρα που ενδεχομένως θα φτιαχτούν εδώ» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας επίσης είπε πως «το Βόρειο Αιγαίο στερείται υποδομών είναι μια ευκαιρία να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι που είχαμε δεσμεύσει και κυρίως να αξιοποιηθούν οι πόροι από το ταμείο ανάκαμψης».

Επίσης, αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα και στις επαφές του με όλους σχεδόν τους κλάδους του και στην ανάγκη θέσπισης μέτρων σε όφελος των αγροτών.

Για τον τουρισμό, σημείωσε πως «πρέπει να βρούμε από κοινού τους τρόπους που θα στηρίξουμε τον τουρισμό στο Βόρειο Αιγαίο, ιδίως δε στη Λέσβο. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού τουρισμού, πράγμα το οποίο μπορεί να αναδείξει τις πολύ σημαντικές φυσικές ιδιαιτερότητες του τόπου». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλλειψη ακτοπλοϊκής γραμμής που να συνδέει τη Μυτιλήνη με τη Θεσσαλονίκη και το κλείσιμο της διασύνδεσης των νησιών με τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στη στήριξη και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στα υγρά καύσιμα. Η θέσπιση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου «ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να πιστέψει η κυβέρνηση σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση» είπε. «Χρειαζόμαστε μια βιώσιμη ανάπτυξη, χρειαζόμαστε ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό για τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο, όχι μπαλώματα χωρίς έμπνευση και συνέχεια, αλλά ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό. Δέσμευσή μας είναι ότι θα συμβάλουμε από όποιο πόστο και με όλες μας τις δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια αλλαγής πορείας για τον τόπο σας που είναι ένας σημαντικός τόπος, αλλά προϋποθέτει και αλλαγή στρατηγικής και όραμα» σημείωσε καταληκτικά.

Πηγή ΑΠΕ
Σχολιάστε