OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ιστορική συνεργασία Δήμου Παιανίας, ΣΠΑΥ και Μητρόπολης Πειραιά για την προστασία του Υμηττού

Ένα νέο τείχος ασφάλειας και προστασίας του Υμηττού υψώθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία του Δήμου Παιανίας, του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και της Μητρόπολης Πειραιά με την τοποθέτηση πυροφυλακίου στον χώρο των κατασκηνώσεων της Πειραϊκής  Εκκλησίας.

Πρόκειται για μια πρόταση που είχε εγκαταλειφτεί τα τελευταία 15 χρόνια για να υλοποιηθεί εν τέλει χάρη στην επιμονή της σημερινής δημοτικής αρχής.
Τα εγκαίνια του πυροφυλακίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα (12/7/21) από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, του προέδρου του ΣΠΑΥ και δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, του Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αττικής, Αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Θεοφιλόπουλου, του αντιδημάρχου Κρωπίας κ. Θεόδωρο Γρίβα κ.ά.

Το νέο Παρατηρητήριο Πυροφύλαξης θα μπορεί να εποπτεύει όλη την ανατολική πλευρά του Υμηττού, αλλά και ένα ευρύτερο τμήμα της περιοχής των Μεσογείων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα περισσότερο στην πρόληψη και ενισχύοντας τη δυνατότητα ταχύτερης αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η χρηματοδότηση έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών και εντάσσεται στον ευρύτερο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Το επόμενο διάστημα τα πυροφυλάκια στον Υμηττό θα τριπλασιαστούν (από 16 που είναι σήμερα, θα γίνουν 48), μέσω της ένταξης της σχετικής πρόταση του Σ.Π.Α.Υ. στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Όλα τα πυροφυλάκια θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο και θα διαθέτουν κάμερες με υπέρυθρους αισθητήρες.

O Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης κατά τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ για το γεγονός πως «για πρώτη φορά σε χώρο της εκκλησίας δόθηκε η έγκριση να τοποθετηθεί πυροφυλάκιο, μια διεκδίκηση του Δήμου Παιανίας από το 2006». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εξαιρετική συνεργασία του δήμου με τον ΣΠΑΥ και το βάρος που δίδεται πλέον στην ανατολική πλευρά του Υμηττού . «Αυτό που έγινε από πλευράς της Μητροπόλεως Πειραιά και προσωπικά από τον σεβασμιότατο, είναι κάτι πρωτόγνωρο, δηλώνει ο σεβασμιότατος φίλος του βουνού, του βουνού μας, του βουνού των πολιτών. Γιατί ο Υμηττός είναι το βουνό της Αττικής. Η προσπάθεια που γίνεται σήμερα διασφαλίζει την προστασία του» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Παιανίας ενώ αναφέρθηκε και στις συνολικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί από κοινού με τον ΣΠΑΥ. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του και τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας – του Δήμου Παιανίας και των όμορων δήμων-  για την προσφορά τους. «Εκσυγχρονίσαμε με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων που ελέγχουν την στάθμη του νερού της υδατοδεξαμενές ενώ τοποθετήθηκαν και νέες προκειμένου να εξυπηρετείται το πυροσβεστικό σώμα. Δράττομαι την ευκαιρία της παρουσίας του αντιδημάρχου Κρωπίας κ. Γρίβα και ευχαριστώ τον Δήμο Κρωπίας για την συνέργια. Και φυσικά τους ειδικούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΠΑΥ αλλά και τον δικό μου ειδικό συνεργάτη Γιάννη Μπούα και τον αντιδήμαρχο Σταύρο Θανάση για όσα έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν» τόνισε.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, στον σύντομο χαιρετισμό του έκανε λόγο για μια μέρα χαράς και ευλογίας. «Αποδεικνύει η διαχρονία της εκκλησίας ακριβώς αυτό που συμβαίνει εδώ. Τη συνέργεια όλων των θερμικών φορέων της πατρίδος μας και του έθνους μας για την επίτευξη του αγαθού και του ωραίου. Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι είχε πει ότι η ομορφιά τελικά θα σώσει τον κόσμο. Και αυτή η ομορφιά δεν είναι κάτι που στήνεται σε κάποιους χώρους αλλά αυτό που ο Θεός μας χάρισε με την ωραία φύση, τη ζωγραφιά που δεν έχει όριο. Και εδώ επάνω την χαιρόμαστε. Αυτή η προσπάθεια με την τοποθέτηση του πυροφυλακίου αποσκοπεί στη διακράτηση αυτής της ομορφιάς. Και βέβαια στην ασφάλεια των πολιτών, των αδελφών μας, και της περιουσίας τους. Είναι λοιπόν μια υπέροχη ώρα και θέλω να συγχαρώ τον υπουργό μας ο οποίος αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, τον πρόεδρο του Συνδέσμου και τον Σύνδεσμο και βέβαια τον δικό μας άνθρωπο, τον δήμαρχό μας, ο οποίος με πάρα πολύ αγάπη περιβάλλει αυτό το έργο». Ο κ.κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε και στην προσφορά της κατασκήνωσης της Πειραϊκής Εκκλησίας η οποία φιλοξενεί 4.000 παιδιά η οποία όπως εξήγησε λόγω της πανδημίας δεν λειτουργεί για δεύτερη χρονιά. «Εύχομαι αυτές οι προσπάθειες να συνεχιστούν και έτσι να δοθεί σε όλους μας η πεποίθησης, η πίστης ότι έχουμε ένα χρέος μεγάλο απέναντι στη δημιουργία του Θεού που μας χάρισε με τόση αγάπη αφειδώλευτα και πρέπει να την προστατέψουμε και να την διασφαλίσουμε για να την μεταλαμπαδεύσουμε στις διάδοχες γενιές» συμπλήρωσε ενώ επεσήμανε στην ιδιαιτερότητα του σημείου από όπου γίνεται έλεγχος όλων Μεσογείων.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε: «Εγώ νιώθω συγκίνηση. Διότι εχθές στο Πανόραμα της Βούλας από μια απροσεξία ενός μελισσοκόμου, συνέβη κάτι που το ζούμε εδώ και έξι μήνες και είναι συγκλονιστικό. Πριν προλάβει η κα Σουλτόγλου να ειδοποιήσει το κέντρο ελέγχου του ΣΠΑΥ και η Πυροσβεστική να λάβει το σήμα για την πυρκαγιά, σε 4,5 λεπτά η εθελοντική ομάδα της Ηλιούπολης, του Ελληνικού – Αργυρούπολης, των 3Β και του Κορωπίου ήταν στο σημείο. Και σε όλα τα περιστατικά, μέχρι σήμερα, 15 στον αριθμό, τα παιδιά της Πυροσβεστικής που κάνουν ένα εξαιρετική δουλειά, μας έχουν πάντα δίπλα τους, την οικογένεια του ΣΠΑΥ των 11 Δήμων που αγκαλιάζουν τον Υμηττό. Αυτό το φυλάκιο που ο Σεβασμιότατος μας έδωσε την ευκαιρία να τοποθετήσουμε, είναι μια ακόμα ενθάρρυνση στο έργο που γίνεται για να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τον Υμηττό».  Ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο του Ισίδωρου Μάδη, στην επιμονή του οποίου απέδωσε την τοποθέτηση του πυροφυλακίου: «Ο Ισίδωρος Μάδης είναι ένας εκνευριστικός δήμαρχος να ξέρετε. Μονίμως στο τηλέφωνο διεκδικεί και απαιτεί. Πήρε λοιπόν το φυλάκιο, πήρε τις δεξαμενές και συνεχίζει να είναι πρωταγωνιστής από την πλευρά αυτή του Υμηττού δίπλα σε δύο επιτυχημένους δημάρχους όπως είναι ο Δημήτρης Κιούσης και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη στάση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ, δέχθηκε όλο το πρόγραμμα που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος. «Δεν έδειξε φειδώ σε ότι του ζητήσαμε. Αντιθέτως πρόσθεσε» σημείωσε.
Ο κ. Κωνσταντάτος ευχαρίστησε τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας οι οποίοι «αφήνουν τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους για να επιτηρούν σε 24ωρη βάση τον Υμηττό. Χωρίς αυτούς εμείς δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Καταθέτω με ταπεινότητα και σεβασμό ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους που όλα αυτά τους ανήκουν».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για μια ευχάριστη συγκυρία και αναφέρθηκε στην στήριξη της κυβέρνησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση: «17,9 εκατομμύρια ευρώ διαθέσαμε σε όλους τους δήμους της χώρας για την αντιπυρική προστασία, 1, 5 εκατ. επιπλέον στους συνδέσμους της Αττικής για να επιτελέσουν τον ρόλο τους, 3 εκατ. ευρώ δώσαμε εκτάκτως κυρίως σε δήμους της Αττικής για να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες που άφησε πίσω της η Μήδεια. Ένα φιλόδοξο σχέδιο αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει υποβάλλει ο ΣΠΑΥ θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Τα χρήματα αυτά δείχνουν πως αγαπάμε το βουνό, αγαπάμε τον πλανήτη, αγαπάμε τον άνθρωπο. Όλοι μαζί λοιπόν, στο πλαίσιο των συνεργειών θα κάνουμε ότι μπορούμε να προλάβουμε οποιαδήποτε πρόκληση καταστροφής αλλά και να αντιδράσουμε φγρήγορα όταν χρειαστεί να επέμβουμε. Θα είμαστε πάντα δίπλα θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας πραγματικά να ενισχύσουμε τους εθελοντές και όλες τις επιφορτισμένες δυνάμεις της πολιτείας να επιτελέσουν το καθήκον τους όπως πρέπει. Κάθε πρωτοβουλία είμαστε έτοιμοι να την αγκαλιάσουμε».

Ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αττικής, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος επεσήμανε ότι «με την ενδυνάμωση της παρατήρησης όλοι μαζί γινόμαστε περισσότεροι και ότι κληθούμε να αντιμετωπίσουμε θα το πράξουμε με ταχύτητα για το καλό του περιβάλλοντος και της περιοχής. Θα είμαστε κοντά σας σε ότι μας ζητήσετε».

Τέλος, με θερμά λόγια για την τοποθέτηση του πυροφυλακίου μίλησε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου. «Είναι η μεγαλύτερη κοινωνική προσφορά που μπορεί να υπάρξει» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice