Μέτρα προστασίας και ανάδειξης της «ζωντανής» ιστορίας του Δήμου Πύργου

Το κτηριακό απόθεμα των διατηρητέων κτισμάτων της πόλης τέθηκε «επί τάπητος» σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (16/6) στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, παρουσία του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου Γιώργου Παπανδρέου, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Άρης Φιλιππόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Χάρης Μικελόπουλος. Τα τρία κτίρια που αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της συζήτησης ήταν για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου Παπαγιάννη, του Μανωλοπούλειου και των Υπνωτηρίων του ΟΣΕ.

«Είχαμε μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου. Να τονίσουμε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν σε συνέχεια αυτής που είχαμε την προηγούμενη βδομάδα με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Κύριο θέμα ήταν τα μέτρα προστασίας και ανάδειξης των κτιρίων – αρχικά γι’ αυτά που είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Πύργου – τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και έχουν σημαντική αρχιτεκτονική αξία στην πόλη μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Πύργου μετά το τέλος της συζήτησης.

Αναφορικά με το κτίριο Παπαγιάννη, συμφωνήθηκε μια ρεαλιστική και υλοποιήσιμη λύση, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Αντωνακόπουλος. «Αρχικά συμφωνήσαμε να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή που χαρακτηρίζει εάν ένα κτίριο είναι κατεδαφιστέο ή όχι – στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι. Μπορούμε λοιπόν να διασώσουμε την πρόσοψη του κτιρίου κατασκευάζοντας ένα άλλο υποστηρικτικό στο πίσω μέρος. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι κι η μόνη η οποία διασφαλίζει τη διάσωση της πρόσοψης που έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, την αξιοποίηση του χώρου, καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία πλήττεται όπως και η ασφάλεια των περίοικων λόγω της επικινδυνότητας των εναπομενουσών εγκαταστάσεων του κτιρίου».

Δεύτερο θέμα που απασχόλησε στη συνάντηση ήταν ο κατάλληλος και πιο ευέλικτος τρόπος εύρεσης χρηματοδοτικού προγράμματος και ένταξης σ’ αυτό του Μανωλοπουλείου. Όπως τονίστηκε, η ατελείωτη γραφειοκρατική διαδικασία και η σπατάλη χρόνου που απαιτούνται σ’ αυτές τις διαδικασίες, στο τέλος ακυρώνουν την ίδια την προσπάθεια. Στον αντίποδα, κρίνεται πως η πλέον κατάλληλη διαδικασία είναι η σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Πύργου, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Υπουργείου Πολιτισμού.

«Με τα νέα ευέλικτα σχήματα των θεσμών – που σωστά έπραξε η κυβέρνηση – και μέσω μιας τέτοιας προγραμματικής σύμβασης, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της διαφάνειας μπορούμε να εκπονούμε μελέτες οι οποίες θα χρειαζόντουσαν με βάση την πάγια διαδικασία της αγοράς πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν, ώστε να προλάβουμε το χρόνο ένταξης του έργου που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Τέλος, συζητήσαμε και για τα Υπνωτήρια του ΟΣΕ στο πάρκο ΣΠΚ. Εδώ, να τονίσουμε ότι ολοκληρώθηκε ουσιαστικά μια μελέτη που αφορούσε τα μηχανολογικά θέματα του κτιρίου και τώρα απαιτούνται χρηματοδοτικοί πόροι στο ΕΣΠΑ για να ενταχθεί το έργο ύψους 2,8 εκ. ευρώ» σημειώνει ο Δήμαρχος Πύργου.

Καταλήγοντας ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι: «Ακολουθούμε τον σωστό βηματισμό, από το Υπουργείο Πολιτισμού στην αρμόδια διεύθυνση. Για μας ο Πολιτισμός δεν έχει μόνο αξία ως μουσειακή διάσταση αλλά και αναπτυξιακή. Να είναι ζωντανή παράμετρος της καθημερινής οικονομίας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ
Σχολιάστε