Μεγάλος Περί-γελος και στην Πύργου- Κατακόλου- Παγκάκια παντού

Τελικά ο δήμαρχος Αθηναίων φαίνεται πως αντέγραψε τα σχέδια του Μεγάλου Περιπάτου, στο κέντρο της πρωτεύουσας από τους φωστήρες που σχεδίασαν την ανάπλαση της οδού Κατακόλου. Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται στο τμήμα από τον Πύργο έως τον Αγ. Ιωάννη και αφορά τη βελτίωση των δύο παραδρομών που καθημερινά χρησιμοποιούν πεζοί και ποδηλάτες.

Φαίνεται πως οι εμπνευστές του έργου ανάπλασης στερούνταν φαντασίας και κατέφυγαν σε στερεότυπες λύσεις, που δεν είναι λειτουργικές και δεν αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής και δεν διαμορφώνουν ένα αρχιτεκτονικό ύφος που θα συμβάδιζε με την πολιτισμική παράδοση της Ηλείας.

Επιπλέον η ύπαρξη παγκακιών πέρα από την μείωση του ωφέλιμου χώρου, σε ένα οδικό άξονα μεγάλης κυκλοφορίας , όπου αναπτύσσονται ταχύτητες, εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους για όσους επιλέξουν να αναπαυτούν στα δεκάδες παγκάκια.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, πέραν του βασικού και απαραίτητου φωτισμού που θα τοποθετηθεί, τοποθετούνται  παγκάκια, διαμορφώνεται ζώνη με ειδική διαγράμμιση τυφλών και ασφαλτοτάπητας για ποδηλάτες.

Μεγάλος περίπατος γεμάτος παγκάκια…. 

Όμως όπως αναφέρει το ilialive.gr ένα από τα παραπάνω στοιχεία της ανάπλασης προβλημάτισε με την υπερβολική χρήση του, όχι μόνο τους χρήστες του δρόμου αλλά και από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Στην πλευρά που βρίσκεται στο ρεύμα καθόδου από Πύργο προς Κατάκολο, πολλοί σχολίασαν πως τοποθετήθηκαν δεκάδες παγκάκια περίπου κάθε είκοσι – τριάντα μέτρα και από δρόμος περιπάτου μετατρέπεται σε δρόμο ανάπαυσης, περιορίζοντας αρκετά το χώρο.

Η μελέτη για την ανάπλαση είχε εκπονηθεί στη δεκαετία του 2000 και επικαιροποιήθηκε πριν μερικά χρόνια με τη δημοπράτηση του έργου.

Η εικόνα που διαμορφώνεται σε ένα κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει την Αρχαία Ολυμπία και την Ηλειακή πρωτεύουσα με τον λιμένα Κατακόλου, που ειδικά την θερινή σεζόν έχει ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση από παραθεριστές και λουόμενους αλλά κυρίως από επισκέπτες κρουαζιέρας,  φαίνεται να μην ικανοποιεί τους πολίτες  που  είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για το έργο αυτό.

Το αρνητικό κλίμα προκάλεσε την παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και πριν λίγες ημέρες έγινε αυτοψία και σύσκεψη παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με τους επιβλέποντες το έργο, τους μηχανικούς και τους υπεύθυνους των αρμοδίων υπηρεσιών. Εξετάστηκαν τα δεδομένα και φαίνεται πως η απέναντι πλευρά του δρόμου θα έχει διαφορετική διαμόρφωση, ώστε να υπάρχει ακόμα περισσότερος χώρος για περιπατητές και ποδηλάτες…




Σχολιάστε