OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Επίσκεψη των «Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ» στον Δήμαρχο Πύργου

Τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο επισκέφτηκε την Πέμπτη (24/6) ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, Συνεκπρόσωπος των «Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ», στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί για την ανάδειξη θεμάτων πράσινης οικονομίας, βιώσιμων θέσεων εργασίας και περιβάλλοντος. Μαζί με τον κ. Πολιτόπουλο στη συνάντηση παρόντας ήταν κι ο Συντονιστής Δυτικής Ελλάδας του σχηματισμού Γιώργος Γουβιάς, ενώ η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από όλα τα σχετικά θέματα, με αρκετά από αυτά ως γνωστόν, να ταλανίζουν και την περιοχή μας.

Όπως μεταξύ άλλων επεσήμανε ο Δήμαρχος: «Βρίσκεστε σε μια περιοχή που δυστυχώς έχει έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα, διαφόρων ειδών, με αποκορύφωμα το Ποτόκι. Για το οποίο, μετά από την πολύχρονη καθυστέρηση που προηγήθηκε, με ευθύνη κρατικών φορέων γι’ αυτό, τώρα ξεκίνησε η εκπόνηση μελέτης και βρισκόμαστε σε επαφή με την αρμόδια κεντρική ηγεσία για την εξεύρεση της λύσης. Η λύση δεν θα είναι επιχωμάτωση των δεμάτων, δεν θα είναι η καύση τους εδώ, αλλά θα είναι μόνο η μεταφορά τους. Με τρόπο που θα βρουν οι ειδικοί. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει και οφείλουν επιτέλους να το λύσουν!

Έχουμε ακόμα το επίσης γνωστό πρόβλημα διάβρωσης των ακτών, για το οποίο υπάρχουν διάφορες παγιωμένες αιτίες που το δημιουργούν, τόσο φυσικές, όσο και προερχόμενες από ανθρώπινες δραστηριότητες. Έχουμε μπει σε ένα σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε μέσω αυτού θα εκτελεστούν κάποιες εργασίες σε σημεία τρωτότητας, που θα λειτουργήσουν κι ως παραδείγματα για μελλοντικές εφαρμογές.

Αυτές τις μέρες είχαμε και τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Φυσιολατρικού Συλλόγου Φίλων Μουριάς και Αλφειού ποταμού, σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος  μας, στηρίζοντας άλλωστε όλες τις περιβαλλοντολογικές δράσεις. Στο κομμάτι αυτό υπάρχει το διαχρονικό αίτημα επαναπλημμυρισμού της λίμνης Μουριάς, θέμα για το οποίο είμαστε υπέρ. Το θέλει η κοινωνία, ενώ και προσωπικά είχα πάντα την άποψη πως έγινε τεράστιο λάθος, έως κι εγκληματικό, με το μπάζωμα της λίμνης. Πρέπει όμως να τονιστεί και πως υπάρχουν διάφορα σημαντικά προβλήματα για την υλοποίηση του, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ενώ γενικότερα πρέπει να υπάρχει επαφή για το θέμα αυτό μόνο με συγκεκριμένους αρμόδιους, κι όχι όπως εδώ και πολλά χρόνια ανακατεύονται και μιλούν διάφοροι, πλην όμως ξεκάθαρα αναρμόδιοι! Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει αν τελικά υπάρχει πράγματι η βούληση της πολιτείας για κάτι τέτοιο. Αφού αυτή δεν την έχουμε δει…».

Στη συζήτηση, έγινε ακόμα αναφορά στη διαφαινόμενη απομάκρυνση του ενδεχομένου εξόρυξης υδρογονανθράκων – μετά την ευρύτερη στροφή προς άλλες κι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – με τον Δήμαρχο Πύργου να υπενθυμίζει πως ο ίδιος εξαρχής διέκρινε και αναφέρθηκε δημόσια σε «λαιμαργία κερδών από πλευράς της εταιρείας και τίποτα περισσότερο», θυμίζοντας και τις σχετικές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και την από πλευράς του παρουσίαση μελέτης για κάποιους υπαρκτούς κινδύνους λόγω μορφολογίας και σαθρότητας του εδάφους στην περιοχή του βουνού Κατακόλου.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Καθώς και της αναγκαιότητας για αύξηση της ανακύκλωσης. Έγινε αναφορά στον πολύπλοκο τρόπο με τον οποίο το θέμα της διαχείρισης εξαρχής είχε στην Ηλεία μεθόδους με …πρωτοτυπίες, όπως την ενδιάμεση της ενδιάμεσης κ.τ.λ., τα διαφορετικά, σε σχέση με άλλες περιοχές, στάδια ανάπτυξης της μηχανικής διαλογής, και τα σχετικά. Ο κ. Αντωνακόπουλος ενημέρωσε και για τις ενέργειες και παρεμβάσεις του Δήμου σε διάφορα επίπεδα για την απαιτούμενη άνοδο της ανακύκλωσης, μεταξύ των οποίων και τη διαπαιδαγώγηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

ΚΕΔΕ: Ψήφισμα για την άμεση απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη

otavoice

Αντωνακόπουλος: «Το αίτημα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα»

otavoice

Τζιτζικώστας: «Δεν υπάρχει ευημερία και πρόοδος, χωρίς κοινωνική συνοχή & αλληλεγγύη»

otavoice

Το ευχαριστώ της East West στο δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, για την φιλοξενία στην Attica Green

otavoice

Με επιτυχία το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων στον Δήμο Οιχαλίας

otavoice

Τους πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Πατρών, υποδέχτηκε ο Κ. Πελετίδης

otavoice