OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Τρικκαίων: Περιβαλλοντική παρέμβαση για το ποτάμιο σύστημα και νέο Τμήμα Ποταμών

Τριπλό το μήνυμα του Δήμου Τρικκαίων για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021.

Το κάλεσμα του Δήμου Τρικκαίων το πρωί του Σάββατου 5 Ιουνίου 2021 αφορούσε τους πάντες και μετείχαν οι πάντες: Οι σύλλογοι Πολιτιστικός Αγίας Μονής, Α.Ο. Τρίκκη Σαραγίων, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Κηπακίου, εθελοντές/τριες, το προσωπικό των υπηρεσιών Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Τρικκαίων, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, οι αντιδήμαρχοι Εφη Λεβέντη, Βασιλένα Μητσιάδη, Γιώργος Ζιώγας, Γιάννης Οικονόμου, Τάκης Παζαΐτης, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ Γιάννης Κωτούλας, δημοτικοί υπάλληλοι, κάτοικοι της περιοχής. Δύο ομάδες ξεκίνησαν από δύο πεζογέφυρες του ποταμού (προς τον μύλο Ματσόπουλου και προς το αμαξοστάσιο του Δήμου) και καθαρίζοντας ό,τι έβρισκαν – στην κυριολεξία – μπροστά τους, συναντήθηκαν στο μέσον της διαδρομής.

Εκεί, οι χορηγίες της e-trikala και της ΠΑΔΥΘ ΑΕ (Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας) δρόσισαν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στη δράση και μοιράστηκε υλικό για θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης. Το εύρημα συμπολίτη (ένα πλαστικό μπουκάλι γάλακτος της δεκαετίας του ’80), πεταμένα λάστιχα, μουσαμάδες, πλαστικά, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ο ποταμός χρήζει ουσιαστικού καθαρισμού και αντιπλημμυρικών έργων.

Τμήμα Ποταμών

Οι ποταμοί Ληθαίος και Αγιαμονιώτης (οι δύο μεγαλύτεροι των Τρικάλων) αλλά και ο πολύ λιγότερο γνωστός, ο Κουμέρκης, αποτελούν ένα υδάτινο σύστημα και μια ποτάμια ζώνη που περικλείουν τα Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων, όπως ανακοίνωσε ανήμερα της Ημέρας Περιβάλλοντος ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, ιδρύει σύντομα Τμήμα Ποταμών. Στόχος και σκοπός του, το να συμβάλλει στην προστασία, ανάδειξη, αναμόρφωση, ανάπλαση των ποτάμιων συστημάτων και της εκεί ζωής, με παρεμβάσεις ουσίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και γνώμονα την αναβάθμιση των σχέσεων του πολίτη με τη φύση. Ηδη, σε αυτήν την κατεύθυνση,
Α. Ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί έργο 3 εκ. € για την «Ανάπλαση παρόχθις Ζώνης Ληθαίου Ποταμού», μήκους 2,5 χλμ. από το Μουσείο Τσιτσάνη μέχρι την οδό Καλαμπάκας
Β. Εχει στη διάθεσή του μελέτη τρικαλινών για αναμόρφωση όλου του τμήματος του Αγιαμονιώτη, από την οδό Πύλης μέχρι το Γαρδικάκι.

Μεγάλη παρέμβαση αναμόρφωσης  

Γ. Ετοιμάζει μια μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης των δύο ποταμών, σε όλο σχεδόν το μήλος τους εντός της πόλης. Στόχος, μάλιστα, στα βορειοδυτικά της πόλης, να συνδεθούν οι δύο ποταμοί με ποδηλατόδρομο, που θα συναντά τους νέους ποδηλατοδρόμους στις όχθες των δύο ποταμών.
Η παρέμβαση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, ώστε σύντομα να αποκτήσει ουσιαστικότερη μορφή και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να υλοποιηθεί.

Οι παρεμβάσεις
Προσθέτοντας
– τις συνεχείς πλέον παρεμβάσεις καθαρισμού του Ληθαίου, ειδικά προς τις Καρυές και προς την περιοχή Αγίου Οικουμενίου,
– τη φύτευση δέντρων στις όχθες
– την εγκατάσταση μετρικών σταθμών σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ
– το κλάδεμα δέντρων στις όχθες
ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο εντός αστικού ιστού, με σεβασμό στη φύση και στόχο την ένταξη του ανθρώπου σε αυτή, με τον πλέον ήπιο τρόπο.

Σχετικά Άρθρα

Διαθέσιμες κλιματιζόμενες αίθουσες στα κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας

otavoice

Δ. Ανατολικής Σάμου: Διοργάνωση του Φεστιβάλ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ FEST OΡΑΜΑ-FESTUM «π»

otavoice

Δήμος Κατερίνης: Ανάπλαση του πάρκου Ευαγγελικών – Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες

otavoice

Διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές του Δήμου Θηβαίων (22/8)

otavoice

Δ. Μαλεβιζίου: «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», στο Θέατρο Γαζίου

otavoice

Δήμος Εορδαίας: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων στην Πτολεμαΐδα, λόγω καύσωνα

otavoice