Τα μέτρα στήριξης όσων επλήγησαν από τον σεισμό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σύσκεψη Αγοραστού – Τριαντόπουλου και προέδρων Επιμελητηρίων

Το ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων στήριξης  που έχει ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση, για  την ανακούφιση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων  που επλήγησαν τόσο από το σεισμό της 3ης Μαρτίου όσο από τον Ιανό αλλά και την υγειονομική κρίση, παρουσιάστηκε  σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα στης Περιφέρειας στη Λάρισα,  υπό τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου και των προέδρων του Εμπορικού  Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρη Γιαννακόπουλου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου  Ηλία Κοτσιμπογεώργου. 

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε: «Είχαμε σήμερα μια γόνιμη συνάντηση σε συνέχεια των προηγούμενων που έχουμε πραγματοποιήσει με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό στη Λάρισα και στη Θεσσαλία ευρύτερα. Στη συνέχεια των όσων είχαμε συζητήσει και είχαμε δεσμευτεί, έχουν προχωρήσει όλες οι κανονιστικές πράξεις και  έχουν υλοποιηθεί τα μέτρα που σχετίζονται με την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και με την  απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν πληγεί   από το σεισμό αλλά και  την αναστολή των αναγκαστικών πράξεων που σχετίζονται με τους πλειστηριασμούς  σε συνέχεια διάταξης που πέρασε σε νομοσχέδιο την προηγούμενη περίοδο και Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες. Πρόκειται για μέτρα με αναδρομική ισχύ, άρα ισχύουν από την ημέρα εκδήλωσης του σεισμού και για την περίοδο που προβλέπεται  για κάθε μέτρο. Στη συνέχεια είχαμε μια γόνιμη συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με την πανδημία αλλά και με την πορεία υλοποίησης των μέτρων  διαχείρισης των επιπτώσεων του ΙΑΝΟΥ. Όλα αυτά, σε μια αρμονική συνεργασία με την  Περιφέρεια, με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό από την πρώτη στιγμή αλλά και  όλους τους παραγωγικούς φορείς τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για τη συνεργασία. 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε: «Ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο για την εποικοδομητική, παραγωγική και δημιουργική συνεργασία. Σήμερα επιβεβαιώνει τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τον ΙΑΝΟ και τα μέτρα της επιχορήγησης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Υπουργείο έχει κάνει όλους τους ελέγχους στις επιχειρήσεις. 354 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες μας, τις οποίες θέλω να συγχαρώ  καθώς σε μια δύσκολη στιγμή μέσα στην περίοδο της πανδημίας κάνουν όλη αυτή την εργασία.  Τα μέτρα περιλαμβάνουν    αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς έχει ήδη εκδοθεί η νομοθετική ρύθμιση,  αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης πλειστηριασμών, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ   και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Είναι μέτρα ανακούφισης για τους ανθρώπους που επλήγησαν από το σεισμό. Το Υπουργείο Εσωτερικών  χρηματοδότησε τους Δήμους προκειμένου οι πολίτες να λάβουν την επιδότηση των 600 έως 6.000 ευρώ. Έχουν εγκατασταθεί 161 οικίσκοι και 73 τροχόσπιτα για τη στέγαση των σεισμόπληκτων. Έχουμε εγκαταστήσει  9 αίθουσες διδασκαλίας σε Βλαχογιάννι, Παλαμά και Διάσελο και προγραμματίζεται να εγκατασταθούν 11 αίθουσες διδασκαλίας στο Δήμο Λαρισαίων. Η Περιφέρεια προχωρά με  κατεπείγουσες διαδικασίες την κατασκευή της νέας γέφυρας στο Βλαχογιάννι και του δρόμου μετά την πίστωση  των 5 εκατ. ευρώ  από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην προσωρινή αποκατάσταση της ασφαλούς επικοινωνίας των οικισμών του Μεσοχωρίου και του Βλαχογιαννίου με την κατασκευή ράμπας στον Τιταρήσιο ποταμό στο ύψος του Μεσοχωρίου. Προχωρούν οι  διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στα σχολικά κτίρια. Θέλουμε τη σωστή και αποτελεσματική συνεργασία, οι μηχανικοί να συντάξουν τους φακέλους γρήγορα και σωστά, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες. Όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα βαδίσουμε, τόσο μεγαλύτερο  είναι το αποτέλεσμα. Μια σημαντική εξέλιξη είναι ότι ήδη από τη Δευτέρα 17 Μαΐου ξεκίνησαν να λειτουργούν δυο γραφεία στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας για την εξυπηρέτηση των σεισμόπληκτων». 

 
Σχολιάστε