OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Συναντήσεις του Δημάρχου Πλαστήρα με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Στ. Πέτσα, είχε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, συνοδευόμενος από τον γραμματέα του Δήμου Β. Μπράντζο.

Με τον κ. Βορίδη ο δήμαρχος συζήτησε το πρόβλημα της χρηματοδότησης αλλά και της στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Ζήτησε αποσύνδεση των χρηματοδοτήσεων από την απογραφή πληθυσμού, και έθεσε υπόψη του υπουργού τις ανάγκες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για πρόσθετη χρηματοδότηση. Επίσης πρότεινε δέσμη μέτρων στήριξης των ορεινών Δήμων με πολιτικές επανακατοίκησης των χωριών με παροχή κινήτρων προσέλκυσης κατοίκων. Για την πρόσληψη προσωπικού πρότεινε τη δημιουργία Μητρώου Στελεχών ΟΤΑ για εξειδικευμένα στελέχη, καθώς και για την διευκόλυνση κινητικότητας των υπαλλήλων εντός ΟΤΑ, με προορισμό τους ορεινούς δήμους.

Επίσης ο κ. Νάνος κατέθεσε προτάσεις για να εκσυγχρονιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ξεφύγει από το ξεπερασμένο πια «δημαρχιοκεντρικό» μοντέλο. Πρότεινε 5ετή θητεία και θέσπιση ανώτατου ορίου δύο (2) θητειών για τους δημάρχους. Επίσης πρότεινε να μην γίνει μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Πρότεινε πενταμελή και τριμελή, τοπικά συμβούλια, τα μέλη να εκλέγονται μέσα από ανεξάρτητο και ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψηφίους.

Επίσης ο κ. Νάνος πρότεινε ισότιμη συμμετοχή των γυναικών με 50% και από τα δύο φύλα, ακριβώς για να λυθεί για πάντα το θέμα της ισότιμης συμμετοχής ανδρών και γυναικών. Μάλιστα ανέφερε ως επιτυχημένο παράδειγμα τον Μεσενικόλα με σύνθεση 4 γυναίκες, 1 άντρα, με πρόεδρο γυναίκα, λέγοντας ότι αυτή είναι η απάντηση σε όσους μιλούν απαξιωτικά για τις γυναίκες και τις θεωρούν «πρόβλημα».

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα ο δήμαρχος συζήτησε την ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση για τις καταστροφές από τον «Ιανό». Ο κ. Νάνος ζήτησε από τον υπουργό να ενταχθούν όλα τα προτεινόμενα έργα του Δήμου, κατά παρέκκλιση της ένταξης στα μεγάλα έργα με 9,3 εκ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί για τον Βιολογικό.

Ως προτεραιότητα έθεσε την αποκατάστασης των υποδομών που καταστράφηκαν από τον «Ιανό», όπως είναι η αγροτική οδοποϊα, η ύδρευση, το πρόγραμμα «Smart City», με εφαρμογές πληροφορικής και έργα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της λίμνης Πλαστήρα, επανάχρηση Γυμνασίου Μεσενικόλα, αντισεισμική προστασία, ηλεκτροκίνηση, κ.α. Τέλος ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον υπουργό για την ένταξη του έργου Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χωρο –Χρόνου Άγραφον» Λίμνης Πλαστήρα στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με προϋπολογισμό 238.766 ευρώ.

 

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice