Πέτσας: 316 εκ. ευρώ στην Κρήτη από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Οι θεσμικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, προκειμένου να υλοποιήσουν άμεσα έργα υψηλής προτεραιότητας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους, τέθηκαν στις συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψής του, στην Κρήτη.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν η Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο, όπου ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στα έργα που έχουν ήδη υποβληθεί και υλοποιούνται ή πρόκειται να υποβληθούν το επόμενο διάστημα. Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, «πρόκειται για έργα αναπτυξιακά, αλλά και έργα, τα οποία προστατεύουν και το περιβάλλον και τους ανθρώπους -αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, αποχέτευσης, πράσινης αστικής ανάπλασης- με τα οποία αλλάζουμε την καθημερινότητα των πολιτών και  αμβλύνουμε τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών στο μέλλον».

«Πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί ενωμένοι και για να φέρουμε εις πέρας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», σημείωσε ο  κ. Πέτσας.

Επί τάπητος βρέθηκε, επίσης, η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία που έπληξε το νησί, τον Νοέμβριο. «Περιφέρεια, Δήμοι και κεντρική Κυβέρνηση προχωράμε μαζί και είμαστε δίπλα σε όλους όσοι πλήττονται. Όπου υπάρχουν μεμονωμένα αιτήματα από Δήμους, θα συνεχίσουν να ικανοποιούνται. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην οριοθέτηση των περιοχών και θα προχωρήσουμε άμεσα και στην πληρωμή των προκαταβολών», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας στον Ταυρωνίτη ποταμό -ένα έργο εμβληματικό όπως το χαρακτήρισε- και ανακοίνωσε ότι, το επόμενο διάστημα, εγκρίνεται η συμπληρωματική σύμβαση που απαιτείται.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι επόμενες θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, με επίκεντρο τον νέο Εκλογικό Νόμο για τους ΟΤΑ που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, το  Νομοσχέδιο για τα Ζώα Συντροφιάς που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, καθώς οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν, το επόμενο διάστημα, για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Κράτους.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Οι πόροι πηγαίνουν μαζί με τις αρμοδιότητες. Εάν δεν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, δεν θα υπάρχει το αποτέλεσμα που θέλουμε για τους πολίτες. Ο επιτελικός ρόλος που επιβάλλεται να έχει η Κυβέρνηση σημαίνει ότι οι αρμοδιότητες πρέπει να κατανέμονται σωστά, προκειμένου να υπάρχουν τόσο οι πόροι που χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση, όσο και ο κατάλληλος συντονισμός. Δεν είμαστε στην εποχή, όπου δεν υπήρχε υπεύθυνος και χανόμασταν μεταξύ συναρμοδιοτήτων. Είναι ώρα να συντονιστούμε και να φέρουμε το αποτέλεσμα που πρέπει για τους πολίτες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας και υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου, κ. Νικόλαος Συριγωνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα δημόσιας υγείας, κ. Λάμπρος Βαμβακάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού, κ. Κώστας Φασουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης ευρωπαϊκών θεμάτων, κ. Γιώργος Αλεξάκης, η Αντιπεριφερειάρχης παιδείας, κα Έφη Κουτεντάκη και η Γενική Διευθύντρια Περιφέρειας για θέματα δημόσιας διοίκησης, κα Μαρία Ραπτάκη.

Επόμενος σταθμός του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, στο Ηράκλειο, ήταν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, κ. Γιάννη Κουράκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας και υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, κ. Μενέλαος Μποκέας, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, κ. Εμμανουήλ Κοκοσάλης, ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, κ. Λευτέρης Κοκολάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Ιωάννης Σέγκος, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου, κ. Μηνάς Σταυρακάκης και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Νικόλαος Κοκκίνης.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οικονομικά θέματα της Αυτοδιοίκησης, θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται με την κυβερνησιμότητα των δήμων και τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς και αναπτυξιακά θέματα, με έμφαση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

 
Σχολιάστε