Περιφέρεια Κρήτης: Ο Στ. Αρναουτάκης στις ανασκαφές του Αρχαίου θεάτρου της Γόρτυνας

Την διασφάλιση της χρηματοδότησης ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου της Γόρτυνας και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μεσαράς που θα ενισχύσουν το πολιτιστικό απόθεμα αλλά και την οικονομία-τουρισμό της ευρύτερης περιοχής, ανακοίνωσε ευρισκόμενος στην Αρχαία Γόρτυνα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας όπου ξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες για την συνέχιση της αποκάλυψης του αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας και είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τις Δημοτικές Αρχές Γόρτυνας, Φαιστού και τοπικούς φορείς.

Πρόκειται για τις εργασίες που πραγματοποιούνται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού για το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση Αποκάλυψης και αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου Γόρτυνας».

Το έργο περιλαμβάνει την συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών για την ανασκαφή και την αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας, οι οποίες είχαν και στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης. Οι προγενέστερες ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2011, 2012 και 2014-2015 και είχαν επικεντρωθεί στους χώρους του κάτω κοίλου και της ορχήστρας, στην περιοχή της νότιας παρόδου καθώς και στο κεντρικό τμήμα του προσκηνίου και της σκηνής, παρέχοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα σε κινητά και σταθερά ευρήματα, τα οποία έχουν ήδη παρουσιαστεί στο κοινό.

Το θέατρο, όπως προέκυψε μέσα από την ανασκαφική έρευνα και τις εκπονηθείσες μελέτες, ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ρωμαϊκών θεάτρων, με μέγιστη διάμετρο περίπου 93μ. και εκτιμώμενη χωρητικότητα περίπου 7.500 θεατών. Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου που χωρίζεται με δύο διαδρόμους σε τρία μέρη, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα.

Την τελευταία περίοδο εκπονήθηκαν επίσης μελέτες αποτύπωσης, αποκατάστασης, γεωτεχνική και στατική, οι οποίες πρόσφατα εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (ΚΑΣ).

Στον Αρχαιολογικό χώρο των ανασκαφών του αρχαίου θεάτρου τον Περιφερειάρχη, που συνοδευόταν από τους Αντιπεριφερειάρχες Κώστα Φασουλάκη, Έφη Κουτεντάκη, τους Περιφερειακούς συμβούλους Πόπη Δασκαλάκη, Λάμπρο Καμπουράκη, υποδέχθηκαν οι Δήμαρχοι Γόρτυνας και Φαιστού Λευτέρης Κοκολάκης, Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μεγάλη Γόρτυνα» Μιχάλης Κοκολάκης, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Φασομυτάκης, Βασιλεία Αρμουτάκη, Αντώνης Κωσταντουλάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γόρτυνας Νίκος Πελεκανάκης, τοπικοί εκπρόσωποι, ενώ η ξενάγηση στις ανασκαφές έγινε από την υπεύθυνη του έργου, Αρχαιολόγο Δανάη Κοντοπόδη.

Ο κ. Αρναουτάκης, ευχαρίστησε την κα Κοντοπόδη, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τους φορείς για την συνεργασία, τονίζοντας, ότι, στόχος είναι η ολοκλήρωση της αποκάλυψης και η επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου με υψηλού κύρους εκδηλώσεις, και ότι θα προχωρήσει ο σχεδιασμός ενοποίησης όλων των αρχαιολογικών χωρών της Μεσαράς προς όφελος του τόπου, ενισχύοντας το Πολιτιστικό απόθεμα, την τοπική οικονομία-τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή.
Σχολιάστε