OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Επιτροπή Κοινοτήτων Ελλάδας για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση: “Κατάφωρη υποβάθμιση της Δημοκρατίας”

Για κατάφωρη υποβάθμιση της δημοκρατίας, την οποία προκαλούν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας για το προωθούμενο προς έγκριση από την Βουλή Νομοσχέδιο που αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές:

“Το σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνιστά κατάφωρη υποβάθμιση της Δημοκρατίας. Προωθείται η συγκέντρωση εξουσίας σε όλα τα επίπεδα. Καταργείται η ξεχωριστή εκλογή των Κοινοτικών Συμβούλων.

Καθιερώνονται δύο μέτρα και δύο σταθμά “δημοκρατίας” και “πλειοψηφίας” ακόμα και σε διπλανά χωριά (!). Σε χωριό κάτω των 300 κατοίκων εκλέγεται Πρόεδρος ο πλειοψηφών υποψήφιος (από όποιον συνδυασμό και αν προέρχεται) και σε χωριό π.χ. 400 κατοίκων εκλέγεται Πρόεδρος ο υποψήφιος του συνδυασμού του εκλεγέντος Δημάρχου. Η δημοκρατία και η πλειοψηφία αποκτούν πλαφόν στους 300 κατοίκους. Από εκεί και πάνω επιβάλλεται δημαρχιακή πειθαρχία.

Ο εκλογικός νόμος στερεί τη δυνατότητα συμμετοχής ανθρώπων στα κοινά μακριά από παραταξιακές και κομματικές λογικές. Μειώνεται ο δημόσιος χώρος καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισότητας και ισονομίας.

Ο σχεδιασμός του μέλλοντος του τόπου σύμφωνα με τις οραματικές επιδιώξεις και επιθυμίες των κατοίκων του πάει περίπατο. Στον βωμό της “κυβερνησιμότητας” θυσιάζεται η λογική και η δημοκρατία.
Ένα σύστημα που δεν δοκιμάστηκε ποτέ καταργείται και επανερχόμαστε δεκαετίας πίσω, εντελώς μακριά από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.
Ο εκλογικός νόμος είναι αναχρονιστικός, παραβιάζοντας ουσιώδη συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας”.

Σχετικά Άρθρα

Τρεις προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας στον Δήμο Κιλκίς

otavoice

Υπογραφή Σύμβασης για πλήρη αναβάθμιση του Ψηφιακού ΚΕΠ Πρέβεζας

otavoice

Σε δημόσια διαβούλευση η κυκλοφοριακή μελέτη για την Αρχαία Κόρινθο

otavoice

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πρώτο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κοινότητας Παπάγου

otavoice

Δ.Ωρωπού: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη χωματερή αποβλήτων στην Τανάγρα

otavoice

Κατάθεση Υπομνήματος του Προεδρείου ΠΟΠ-ΟΤΑ στον Γ.Γ. του ΥΠΕΣ

otavoice