OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Κιλκίς: Συνάντηση για τις δασικές – αγροτικές πυρκαγιές

Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία είχε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Στη συνάντηση κλήθηκαν και συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ορεινής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Κιλκίς Κωνσταντίνος Τσάγκαλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς Ιωάννης Πολιτίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της ΒΙΠΕ Κιλκίς Γρηγόρης Σαλαβασίδης η Διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Κιλκίς Κυριακή Μαγνήσαλη, ο κ. Βλαδίμηρος Κωνσταντινίδης ως εκπρόσωπος του Δασαρχείου Κιλκίς, ο κ. Δημήτρης Μπινιάρης από την 71η Α.Μ. Ταξιαρχία ‘’Πόντος’’, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Καραμπίδης και ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς Παντελής Πηλείδης.

Από την επιχειρησιακή οργάνωση και την ετοιμότητα του Δήμου και των συναρμόδιων παραγόντων στην πολιτική προστασία θα κριθεί η αποτελεσματικότητά μας στην αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων και στην αποφυγή δυσάρεστων περιπετειών τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κιλκίς και στη συνέχεια εξέθεσε τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος σε επίπεδο πρόληψης έχοντας ήδη συγκροτήσει Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Ως τέτοιες ανέφερε τον καθαρισμό – διάνοιξη  δασικών και αγροτικών δρόμων,την αποψίλωση πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες,τη συντήρηση των μηχανημάτων πολιτικής προστασίας, τον προγραμματισμό αντικατάστασης τριάντα πέντε πυροσβεστικών κρουνών σε οικισμούς προς ενίσχυση του πυροσβεστικού έργου. Συμπληρωματικά, ο κ. Σημαιοφορίδης ανέφερε ότι ενεργοποιούνται στην κατεύθυνση της πρόληψης και οι Κοινοτάρχες στους οποίους έχει αποσταλεί μια πρώτη ενημερωτική επιστολή με οδηγίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την υποχρέωση αποψίλωσης ιδιωτικών οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να επιβάλει πρόστιμο και αναλαμβάνει να  καθαρίσει με συνεργείο του την ιδιόκτητη έκταση με οικονομική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη.

 Ο κ. Τσάνγκαλος από την πλευρά του διευκρίνισε ότι στην ισχύουσα πυροσβεστική διάταξη έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για τις δασικές – αγροτικές πυρκαγιές με καθολική απαγόρευση της καύσης και την κατ’ εξαίρεση έκδοση αδειών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και από τη Διεύθυνση Γεωργίας αποκλειστικά για λόγους φυτοπροστασίας καθώς και με την επιβολή προστίμων στους παραβάτες. Βασικά σημεία του έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών ‘’Ιόλαος’’ ανέπτυξε ο κ. Πολιτίδης ενώ ο κ. Σαλαβασίδης αναφέρθηκε σε ανεξέλεγκτες χωματερές της περιοχής ευθύνης του. 

Τέλος, ο κ. Μπινιάρης μίλησε για την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με έργα συντήρησης στις αντιπυρικές ζώνες και με προγραμματισμό περιπόλων και πυροσβεστικού οχήματος στη διάθεση της πολιτικής προστασίας εφόσον χρειαστεί.      

Οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας θα εργαστούν με υπευθυνότητα και με συνεργατική διάθεση για την θωράκιση της περιοχής του Δήμου Κιλκίς από τους κινδύνους των πυρκαγιών,ωστόσο όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, ενεργό ρόλο οφείλουν να διαδραματίσουν και οι πολίτες, με μια πιο θετική στάση στον εθελοντισμό και στις υποχρεώσεις της ιδιοκτησίας τους αναφορικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων τους και την αποψίλωση πρασίνου.      

 

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice