OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Καρδίτσας: Παρελήφθη από την υπηρεσία καθαριότητας το δεύτερο πλυντήριο κάδων

Το δεύτερο πλήρως ανακατασκευασμένο πλυντήριο κάδων παρέλαβε εδώ και μερικές ημέρες η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες. Το δεύτερο πλυντήριο ήδη έχει δρομολογηθεί και παράγει έργο, πλένοντας και απολυμαίνοντας τους κάδους απορριμμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Το πλυντήριο ακολουθεί καθημερινά διαδρομές απορριμματοφόρων και βελτιώνει σημαντικά την καθαριότητα στο Δήμο καθώς οι κάδοι παραμένουν καθαροί και δεν ενοχλούν με δυσάρεστες οσμές τους περιοίκους, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. «Στην υπηρεσία καθαριότητας γίνεται συστηματική δουλειά. Το έμψυχο δυναμικό προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό φαίνεται καθημερινά. Το γεγονός ότι σταδιακά ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται ο στόλος των μηχανημάτων οδηγεί συνολικά σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση την εικόνα της καθαριότητας στο Δήμο μας. Ωστόσο δεν σταματάμε εδώ. Προσπαθούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα» δηλώνει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος. 

Καθαρότερη πόλη με τη βοήθεια όλων

Με αφορμή τη συνολική προσπάθεια που γίνεται για καθαρότερη πόλη και καθαρότερο Δήμο, η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι επιδεικνύουν αντικοινωνικές συμπεριφορές και ρυπαίνουν το δημόσιο χώρο. Το τελευταίο διάστημα η υπηρεσία πρασίνου και η υπηρεσία καθαριότητας οργανώνουν, εκτός από την καθημερινή τους δραστηριότητα, συντονισμένες επιχειρήσεις ευπρεπισμού και καθαριότητας σε διάφορες συνοικίες της Καρδίτσας. Δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο λίγες ώρες αργότερα κάποιοι  ασυνείδητοι συνδημότες να πετούν ότι άχρηστο αντικείμενο έχουν στην αυλή ή στην αποθήκη τους, στο κοντινό πάρκο, στην πλατεία της γειτονιάς τους, στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο κλπ. Οι συμπεριφορές αυτές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Σε αρκετές περιπτώσεις οι παραβάτες του κανονισμού καθαριότητας μπορούν να εντοπιστούν και φυσικά σε αυτή την περίπτωση τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν θεωρεί ότι τέτοιους είδους συμπεριφορές αντιμετωπίζονται, με πρόστιμα ωστόσο όπου κριθεί απαραίτητο  για δημότες οι οποίοι παρά τις συστάσεις δεν συμμορφώνονται, θα αναγκαστεί να επιβάλει τον κανονισμό και τα αναλογούντα πρόστιμα. Στις φωτογραφίες που παρατίθενται οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Λίγες ώρες αφότου δεκάδες εργαζόμενοι του Δήμου με πολλά μηχανήματα και φυσικά με εκατοντάδες εργατοώρες εργασίας καθάρισαν ολόκληρες περιοχές, κάποιοι θεώρησαν ότι μπορούν να μετατρέψουν το δημόσιο χώρο σε «χωματερή».  

Τι πρέπει να κάνει ο δημότης – τι προβλέπει ο κανονισμός

  • Φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν κ.α. θα πρέπει να συσκευάζονται σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους και να ακολουθείται η διαδικασία αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων, να προηγείται δηλαδή η ενημέρωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας πριν την εναπόθεσή τους στο πεζοδρόμιο. 
  • Υπόλοιπα κοπής δέντρων, θάμνων, κλαριά κ.α. συσκευάζονται σε ελαφρά δεμάτια , δεμένα με ανθεκτικό σκοινί ή σύρμα για την εύκολη φόρτωσή τους. Για τον χρόνο προσωρινής εναπόθεσης προς αποκομιδή, εφαρμόζονται τα οριζόμενα για τα ογκώδη αντικείμενα.
  • Υπόλοιπα χώματος και κοπροχώματος απομακρύνονται υποχρεωτικώς από τους υπεύθυνους με δικά τους μέσα. Απαγορεύεται η ανάμιξή τους με οικιακά απορρίμματα..
  • Στις περιπτώσεις όπου θα πρέπει να πεταχτούν ογκώδη αντικείμενα (παλιά έπιπλα, στρώματα κλπ) ο δημότης θα πρέπει να έρχεται σε συνεννόηση με την υπηρεσία καθαριότητας τηλεφωνώντας στο 2441076000 ώστε να γίνει η συλλογή και η απομάκρυνση τους. 

Όσον αφορά ιδιωτικά οικόπεδα περιφραγμένα ή μη που λόγω της υψηλής βλάστησης ή και της ύπαρξης απορριμμάτων εγκυμονούν κινδύνους σύμφωνα με τον Κανονισμό οι υπεύθυνοι (ιδιοκτήτες ή νομείς ή κάτοχοι) τους οφείλουν να διατηρούν τα ακίνητά τους πάντοτε καθαρά, ακόμη και όταν τρίτοι παρανόμως εναποθέτουν εντός αυτών απορρίμματα. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να τα περιφράζουν σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και να προβαίνουν σε τακτική καθαριότητα και αποψίλωση σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρο 1 του Π.Δ. της 12.4.1929 («Διατάξεις περιφράξεως οικοπέδων»). 

Ο Δήμος, εφ’ όσον διαπιστωθεί παράβαση της παρούσας διάταξης, αποκαθιστά την καθαριότητα και την ασφάλεια του οικοπέδου, καταλογίζοντας όλες τις σχετικές δαπάνες καθαρισμού, απολύμανσης, περίφραξης και ασφάλισης του χώρου κ.λ.π. σε βάρος των υπευθύνων. Τηλέφωνα επικοινωνίας με τη Δ/νση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου: 24410 76000.

Σχετικά Άρθρα

Ι. Καϊτεζίδης: «Έτοιμος ο δήμος μας για το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»

otavoice

Συνεχίζονται οι πεζοπορικές διαδρομές του Δήμου Πλατανιά

otavoice

Τρεις προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας στον Δήμο Κιλκίς

otavoice

Υπογραφή Σύμβασης για πλήρη αναβάθμιση του Ψηφιακού ΚΕΠ Πρέβεζας

otavoice

Σε δημόσια διαβούλευση η κυκλοφοριακή μελέτη για την Αρχαία Κόρινθο

otavoice

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πρώτο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κοινότητας Παπάγου

otavoice