Δήμος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών: Δράσεις εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Μετά από μια χρονοβόρα και πολύ επίπονη διαδικασία ο δήμος κατάφερε να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, να «ωριμάσει» και να υποβάλλει πρόταση για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και επισκευή του προεπαναστατικού, διατηρητέου και εμβληματικού κτιρίου ΚΟΝΑΚΙ, που αποτελεί τοπόσημο για τον οικισμό των Ψαρών.

Το ιστορικό αυτό κτίριο, με τα μοναδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, χτίστηκε το 1810 από το ναύαρχο των Ψαρών Νικολή Αποστόλη και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν ναυτικό επιμελητήριο (ΟΙΚΟΣ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ). Μετά την καταστροφή του 1824 και μέχρι την απελευθέρωση του 1912 χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους σαν διοικητήριο (ΚΟΝΑΚΙ). Από τότε και μέχρι το 1928 στέγασε το Δημοτικό Σχολείο των Ψαρών και για το λόγο αυτό οι συμπατριώτες μας μέχρι σήμερα αναφέρουν το κτίριο ως «ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ».

Ακολούθησε σύντομη χρήση του για στέγαση λαογραφικής συλλογής, αλλά λόγω σοβαρών φθορών που οφείλονται στην άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα, παρέμεινε αναξιοποίητο για πολλά χρόνια. Η προ εικοσαετίας προταθείσα χρήση του αμιγώς ως μουσείου αποδείχθηκε ανέφικτη λόγω των τοπικών δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών που είναι ακατάλληλες για έκθεση μουσειακών αντικειμένων.

Με την προτεινόμενη μελέτη προβλέπεται να γίνουν εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες, το κτίριο αποκαθίσταται, εξασφαλίζοντας την προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξή του. Θα αποκτήσει τη χρήση ενός πολιτιστικού, πληροφοριακού πολυχώρου με δυνατότητα πρόσβασης σε διαδικτυακές εφαρμογές, διενέργεια περιοδικών εκθέσεων, εκδηλώσεων, προβολών, συζητήσεων, μικρής μόνιμης έκθεσης για την ιστορία του νησιού, διενέργειας εκπαιδευτικών δράσεων, με αφορμή και τη γειτνίασή του με το σχολείο του νησιού κ.α.

Θα στεγάσει επίσης το ψηφιακό μουσείο του νησιού.

 
Σχολιάστε