Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σύσκεψη για τις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων από τους συνεχόμενους παγετούς

Σύσκεψη  συνεργασίας με τους  εκπροσώπους των αγροτών και κτηνοτρόφων που υπέστησαν πρωτόγνωρες ζημιές από τους πέντε συνεχόμενους παγετούς, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας  στη Λάρισα, υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, με τη συμμετοχή της Γ.Γ.  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνας Καλογήρου και  του  Προέδρου  του ΕΛΓΑ  Ανδρέα Λυκουρέντζου,  παρουσία  Αντιπεριφερειαρχών και  Δημάρχων της Π.Ε. Λάρισας.  Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης,  έγινε διεξοδική και σε βάθος ανάλυση της  ζημιάς και των επιπτώσεων από τους συνεχόμενους  παγετούς, τόσο στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή όσο και γενικότερα στην περιφερειακή οικονομία.  Στη διάρκεια της τρίωρης σύσκεψης ακούστηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι κατέθεσαν υπομνήματα με τις προτάσεις τους. 

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Ανδρέας Λυκουρέντζος (Πρόεδρος ΕΛΓΑ) ανέφερε: «Πραγματοποιήσαμε σήμερα μια κορυφαίας σημασίας διάσκεψη συνεργασίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και με την παρουσία της Γενικής Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι μια διάσκεψη που αποσκοπεί στην ευκρινέστερη καταγραφή της ανείπωτης ζημίας που έχει προκληθεί στην αγροτική οικονομία, στην αγροτική παραγωγή, στο κάθε αγροτικό νοικοκυριό. Πέντε κύματα παγετού έπληξαν τη χώρα από τα μέσα Φεβρουαρίου. Είμαστε σε θέση να έχουμε μια πρώτη γνώση για το πόσο σημαντική είναι η ζημία. Απαιτούνται δαπάνες για τις αποζημιώσεις οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ  τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Είναι ενήμερος ο Πρωθυπουργός της χώρας, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το οικονομικό επιτελείο. Με δήλωση του Πρωθυπουργού και με συνεργασία όλων των Υπουργών προς την ίδια κατεύθυνση, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται. Χρειάζεται, όμως, να διαβούμε ορισμένα στάδια. Το πρώτο  στάδιο, είναι αυτό που συζητάμε σήμερα και γι’ αυτό η συμβολή του κ. Αγοραστού είναι καταλυτικής σημασίας για να φτάσουμε σε μια ευκρινή καταγραφή των στοιχείων μαζί με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εκπροσώπους των τοπικών Αγροτικών Συνεταιρισμών. Το δεύτερο στάδιο είναι το εκτιμητικό έργο το οποίο θα κάνει ο ΕΛΓΑ και θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χρονικής περιόδου της υποβολής δηλώσεων ζημίας.

Γιατί οι αγρότες από τη μια μας ζητούν να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες αποζημιώσεων και από την άλλη μας ζητούν να καθυστερήσει ο χρόνος της διάρκειας υποβολής δηλώσεων ζημίας. Το τρίτο στάδιο είναι η διασφάλιση του απαιτουμένου κεφαλαίου, το οποίο ήδη επιχειρείται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω της πρωτοβουλίας του το απόγευμα της Μ. Δευτέρας στη διάσκεψη των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι οι συνέπειες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και είναι βαρύτατες για τη χώρα μας. Είχαμε την τύχη να συμπαρασταθούν ο Γάλλος και ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, οι οποίοι έχουν ανάλογες ζημίες αλλά και όλοι οι Υπουργοί των κρατών της Μεσογείου. Αισιοδοξούμε ότι θα υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο  τελευταίο στάδιο,  αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, το εκτιμητικό έργο και η διασφάλιση του κεφαλαίου, ο ΕΛΓΑ θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις πληρωμές. Ως προς τον χρόνο των πληρωμών  υπάρχει  η ένδειξη, ότι την περίοδο κατά την οποία ο κύριος όγκος των αγροτικών προϊόντων είτε για την εσωτερική αγορά είτε για τις εξαγωγές διατίθεται, εμείς εκείνη την ώρα πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με πληρωμές».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε:

«Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό που με άμεσα αντανακλαστικά, με σεβασμό και ενδιαφέρον στέκεται δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής που υπέστησαν πρωτόγνωρες ζημιές από τον παγετό σε όλη την Ελλάδα και εδώ στη Θεσσαλία. Ευχαριστώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, την Γ.Γ. του Υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Σήμερα δεν ερχόμαστε να διαπιστώσουμε τη μεγάλη ζημιά που υπάρχει. Ερχόμαστε για να αλλάξουμε τα πράγματα επί της ουσίας στην ουσία και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, όπως το κάναμε με πρωτόγνωρες, πρότυπες και  διαφορετικές διαδικασίες στην καταστροφή του Ιανού. Η ίδια η παραγωγική ζωή και  οι επιπτώσεις της  κλιματικής κρίσης στέλνουν  μήνυμα αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Καλούμε όλους τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς να καταθέσουν τις ιδέες τους και να μας προτείνουν τις αλλαγές που θέλουν επί της ουσίας για την παραγωγική διαδικασία στον ΕΛΓΑ. Θέλουμε Σχέδιο Συλλογικής Ηγεσίας, δηλαδή να αποφασίζουν αυτοί που θα κληθούν να υλοποιήσουν. Σχέδιο στο οποίο να διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων της παραγωγής.

Η σημερινή Κυβέρνηση, το Υπουργείο, ο ΕΛΓΑ έχουν  αποδείξει ότι λειτουργούν διαφορετικά. Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης, προστίθενται περισσότερα αίτια, περισσότερες ζημιές πληρώνονται άμεσα όπως έγινε στον Ιανό. Χρειάζεται να ενταχθούν  όλες οι ζημιές στη διαδικασία  αποζημίωσης και να μην αδικηθεί κανένας. Απαιτείται  ισονομία και ισοπολιτεία. Είναι η μοναδική φορά που υπάρχει σαφής, ξεκάθαρη πρόθεση αλλαγής. Διεκδικούμε να επαναφερθεί  και να συμπεριληφθεί στην νέα Προγραμματική  Περίοδο  το Μέτρο 17.1, που ήταν 200 εκατ. ευρώ, και καταργήθηκε από την  προηγούμενη Κυβέρνηση. Το Μέτρο 17.1 έδινε τη δυνατότητα έμμεσης οικονομικής ενίσχυσης του ΕΛΓΑ, μέσω  επιδότησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς την οποία θα μπορούσαμε να αυξήσουμε χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Διεκδικούμε  να αντιμετωπιστούν κάποιες περιπτώσεις οι οποίες δεν εντάσσονται στον Κανονισμό με την ίδια ευαισθησία, με την ίδια οικονομική μέριμνα αλλά με διαφορετική διαδικασία αποζημίωσης απ αυτή που ισχύει σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και αν γίνεται, να πάνε με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στον Ιανό. Χρειάζεται επίσης και οι ίδιοι οι παραγωγοί να τηρούν τα μέτρα πρόληψης. Η προσπάθεια είναι συλλογική, γιατί ο  καθένας  μας είναι ένας  σημαντικός κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας. Ζητάμε γρήγορες αποζημιώσεις σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός. Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια παντού: σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο που να μην επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό, στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου ζητάμε πόρους και για την παραγωγική διαδικασία, σε εθνικό επίπεδο. Συνεργαζόμαστε όλοι για να μπορέσουμε να φτάσουμε γρήγορα σε αποτέλεσμα».

Οι συμμετέχοντες

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης, Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων Δ. Κολυνδρίνη, Πρωτογενούς Τομέα Γ. Λαδόπουλος, Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος, οι Δήμαρχοι Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Τεμπών Γιώργος Μανώλης, Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Κιλελέρ, Ανάβρας, Πλατυκάμπου, Σαραντάπορου, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών «Κίσσαβος», Δένδρων, Πυργετού, Χάλκης, Αμπελώνα, Δελερίων, Μελιβοίας, ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Οινοποιείου Τυρνάβου, Tirnavos Fruit, ΘΕΣΤΟ, Ενιπέα, εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλογών νομού Λάρισας και εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ.
Σχολιάστε