Παπαστεργίου: “Κάνουμε πράξη το τρίπτυχο Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον”

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή δημάρχων και αιρετών ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τα Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ICC) για τον ρόλο και τη δυναμική των Δήμων ως μοχλού ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή.

Υψηλού πολιτικού κύρους συμμετοχές στην ημερίδα

Στην ημερίδα συμμετείχαν με παρεμβάσεις τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου:

Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γεώργιος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Παπαστεργίου: «Τώρα είναι η ώρα για προτάσεις και έργα με αναπτυξιακό αποτύπωμα»

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη των πόλεων της Ελλάδας μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν με τις απαραίτητες βελτιώσεις που χρειάζονται, όπως έχει επισημάνει και επικαιροποιεί η ΚΕΔΕ.

Ο κ Παπαστεργίου δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η επόμενη μέρα περνάει μέσα από την ανάπτυξη. Στοίχημα όλων μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Έχουμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο έχει δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες και η κατανομή του οποίου χωράει ακόμη πολλή κουβέντα, έχουμε όμως και το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και το νέο ΕΣΠΑ.
Ο ρόλος μας στον σχεδιασμό και τις αποφάσεις του νέου ΕΣΠΑ πρέπει επιτέλους να γίνει διακριτός. Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του  παρατηρητή. Μπορούμε να συμβάλουμε στην χάραξη και εφαρμογή έργων που θα αλλάξουν τις πόλεις μας και τελικά την εικόνα της Ελλάδας.
Οφείλουμε να δούμε ολιστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, να επενδύσουμε σ’ αυτά και να σχεδιάσουμε έργα με αναπτυξιακό  αποτύπωμα που παράγουν προστιθέμενη αξία, πλούτο για τους πολίτες και την τοπική οικονομία. Φυσικά πάντα με το βλέμμα μας στο περιβάλλον, τον σεβασμό και την προστασία του.
Συνεπώς στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε το εξής: Βιώσιμη ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Δούκας: «Μπορούν να γίνουν έργα που θα λειτουργήσουν ως βαριά βιομηχανία για κάθε περιοχή» 

Ο Πρόεδρος του ICC Ελλάδας και Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη για ανάταξη της οικονομίας της Ελλάδας και των τοπικών κοινωνιών μέσω των Δήμων. Αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία  με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν τον σχεδιασμό έργων. Ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι μέσω της αγροτικής οικονομίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος μπορούν να γίνουν έργα που θα λειτουργήσουν ως βαριά βιομηχανία για κάθε περιοχή δημιουργώντας θέσεις εργασίας και τελικά να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε, η εμπειρία των πλέον των εκατό χωρών που συμμετέχουν στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στον ένα αιώνα λειτουργίας του μπορούν να προσφέρουν ιδέες και τεχνογνωσία.

Βορίδης: «Δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου καθώς οι απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας είναι έντονες» 

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης  αναφερόμενος στην μετά Covid -19 εποχή τόνισε ότι το ζητούμενο είναι πώς θα δημιουργηθεί  προστιθέμενη αξία στις περιοχές της χώρας, προκειμένου να έχουμε τελικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ήδη η κυβέρνηση έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις, που σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτυπώνονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι οι άξονες που πρέπει να κινηθούν και να δουλέψουν κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση είναι τρεις:

Πρώτον,  να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία  ώστε οι διαθέσιμοι πόροι από τα τρία διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία («Αντώνης Τρίτσης, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης), να αξιοποιηθούν γρήγορα και στο έπακρο, χωρίς αχρείαστες αλληλοεπικαλύψεις σε έργα και δράσεις.

Δεύτερον, να ενισχυθεί η τεχνική επάρκεια των δήμων. Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Εσωτερικών και ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πέραν από την αξιοποίηση της ΕΕΤΑΑ ο υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν και οι αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων.

Τρίτον, να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα εποπτείας. Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έρθει νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει τις δυσλειτουργίες και θα αποκαταστήσει τη διοικητική αποτελεσματικότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου καθώς οι απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας είναι έντονες και ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Σήμερα στο κρίσιμο σημείο που βρισκόμαστε, Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να δώσουμε μαζί τον αγώνα, με τις ίδιες ακριβώς δύο προτεραιότητες: Την ανάπτυξη. Και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών,  Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του.

Τα τρία κοινά πεδία δράσης Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Δήμων

Πρώτο κοινό πεδίο δράσης, οι υποδομές 

«Το Υπουργείο μας είναι πάντα ανοιχτό για τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μαζί πρέπει να βρούμε λύσεις και να εφαρμόσουμε στην πράξη τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Νομίζω ότι ήδη πολλοί από εσάς το έχετε διαπιστώσει. Τις λύσεις αυτές τις αναζητούμε με ρεαλισμό, αντικειμενικότητα και αξιοκρατία. Όχι με μικροκομματικές σκοπιμότητες, όχι με πελατειακά κριτήρια, όχι με δογματικές εμμονές» τόνισε ο Κ. Καραμανλής. Εκτίμησε ότι με τη συνεργασία Υπουργείου – Δήμων μπορούν να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν ολιστικά περιοχές, μέσω στοχευμένου πλέγματος έργων μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, που δημιουργούν τις αναγκαίες συνθήκες ανάπτυξης.

Δεύτερο πεδίο κοινής δράσης, είναι το θεσμικό.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου με τον Νόμο 4782 του 2021, που πρόσφατα ψηφίστηκε και διαμορφώνει ένα πολύ πιο ευέλικτο περιβάλλον για τους Δήμους.

Ο νέος νόμος ειδικότερα προβλέπει:

-Την ταχύτερη και με μεγαλύτερη ευελιξία δημοπράτηση και εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων έργων και προμηθειών.

-Την άρση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής κλήρωσης για την ανάδειξη των επιτροπών διαγωνισμού, που τόσα προβλήματα και καθυστερήσεις προκαλούσε στην πράξη.

-Τη ρεαλιστική αύξηση των ορίων των αναθέσεων, τα οποία πλέον προσαρμόστηκαν στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες της αγοράς.

-Και την κατάργηση της ετήσιας υποχρέωσης κατάρτισης λίστας για τις αναθέσεις έργων, που επίσης δημιουργούσε προβλήματα σε πολλούς Δήμους με μικρούς προϋπολογισμούς έργων.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε επίσης την καινοτόμα διαδικασία της ιδιωτικής επίβλεψης, που δίνει τη δυνατότητα, ειδικά σε δήμους που έχουν λίγους μηχανικούς και δεν έχουν την τεχνική επάρκεια, να βγουν στην αγορά και να κάνουν επίβλεψη έργων και μελετών. Σημείωσε δε ότι αυτό θα βοηθήσει και στο πρόβλημα των ασυνήθιστα μεγάλων προσφορών. Ενώ υπογράμμισε ότι χωρίς ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, το πρόγραμμα Τρίτσης, το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ δεν θα μπορούσαν να γίνουν πράξη και οι Δήμοι δεν θα μπορούσαν να απορροφήσουν χρήματα.

Τρίτο πεδίο κοινής δράσης, η καθημερινότητα 

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε επίσης τη σημασία κοινής δράσης στο πεδίο της καθημερινότητας και ιδίως για τους μεγαλύτερους Δήμους.

Αναφέρθηκε στον ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας – τα λεγόμενα ΣΒΑΚ, με στόχο την προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Με τη θεσμοθέτησή των ΣΒΑΚ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπεται να καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα.

Αυτό έχει υποχρεωτική εφαρμογή στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού άνω των 30.000 κατοίκων και στο σύνολο των ΟΤΑ Β΄ βαθμού. Ενώ ανάλογη δυνατότητα δίνεται και στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, ανεξαρτήτως πληθυσμού, στις ευρύτερες περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι δήμοι μπορούν να είναι χρήσιμοι και βοηθητικοί στην ανάπτυξη της χώρας, μέσα από το σημαντικό έργο που πρέπει να επιτελέσουν, μέσα από την αναζήτηση καινοτόμων, έξυπνων και βιώσιμων λύσεων. Αναφερόμενος  ο κ. Σταϊκούρας στις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες επισήμανε ότι αυτές αντιμετωπίζουν διαχρονικά  προβλήματα αλλά και τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά όπως σημείωσε, η εικόνα αλλάζει.

Σήμερα, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, υπάρχουν πόροι και εργαλεία για να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.  Πυξίδα αποτελούν δύο σημαντικά εργαλεία, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ότι αφορά στο Ταμείο, ο κ. Σταϊκούρας, είπε ότι έχει ενταχθεί πακέτο άνω των 3 δις ευρώ για τοπικά και περιφερειακά έργα ανάπτυξης μέσω δήμων και περιφερειών. Χρηματοδοτείται μία ευρεία γκάμα μέτρων που επεκτείνονται από το χωροταξικό σχεδιασμό και το οδικό δίκτυο, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι για ένα ποιοτικό άλμα στο μέλλον πρέπει να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις: να αξιοποιηθούν ορθά οι πόροι, να υπάρξει συνεργασία  κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Παπαθανάσης: «Να ξεμπλοκάρουν 2000 έργα σε ολόκληρη την επικράτεια» 

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι βασική στρατηγική υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι η στήριξη των Δήμων δεδομένης της καθημερινής τους επαφής τους με την κοινωνία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι με βασικά εργαλεία τον Αναπτυξιακό νόμο, το νέο ΕΣΠΑ 21-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του 4412 ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι σημαντικός το επόμενο διάστημα. Ειδικά για την απλοποίηση των διαδικασιών ανακοίνωσε ότι μέσω των e-catalogues πλέον οι Δήμοι θα μπορούν να προμηθεύονται υλικά χωρίς περαιτέρω διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των ηλεκτρονικών διαδικασιών.

Για τη επιτάχυνση των διαδικασιών ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι πλέον σε 70 μέρες, από τις 670 που ήταν έως σήμερα, θα ολοκληρώνεται το κλείσιμο εκκρεμοτήτων  για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων και έτσι και οι επενδυτές θα ξεκινάνε πιο γρήγορα αλλά και οι θέσεις εργασίας θα είναι άμεσα ορατές στους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ξεμπλοκάρουν 2000 έργα σε ολόκληρη την επικράτεια που θα απορροφήσουν έργα ύψους 2,5 δις ευρώ και θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην συμμαχία μεταξύ Κυβέρνησης – Δήμων και Επιχειρηματικού κόσμου και τις αναγκαίες συνέργειες που θα πάνε μπροστά τη χώρα.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα δοθεί παράταση για ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέχρι τις 31 Μαΐου ώστε όλοι οι Δήμοι να προλάβουν να υποβάλουν προτάσεις. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς έργων από το Φιλόδημος 2 στο Αντώνης Τρίτσης όπου είναι απαραίτητο συμβάλλοντας έτσι στη μόχλευση χρημάτων και στις πιο γρήγορες διαδικασίες. Τόνισε ότι τα 120 αξιολογημένα έργα θα δημιουργήσουν ένα μπαράζ έργων που θα αλλάξουν την εικόνα των τοπικών κοινωνιών.
Τα έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για αστικές αναπλάσεις μαζί με τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» που είναι περίπου 5 δις, θα φέρουν και ανάπτυξη αλλά θα αλλάξουν και την καθημερινότητα των πολιτών που θα απολαμβάνουν τα έργα που θα είναι ορατά μέχρι το 2023, τόνισε ο κ. Πέτσας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι με τη συνεργασία και με το οικονομικό επιτελείο πάντα θα υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης των προγραμμάτων όταν υπάρχουν αξιόλογα έργα που καλύπτουν αναπτυξιακές ανάγκες.

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις των Δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για έναν «σοβαρό προγραμματισμό προσλήψεων στους Δήμους, ιδίως εκεί όπου είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών και χειριστών μηχανημάτων», ενώ σχετικά με τον στόχο που θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών για την μετά-covid εποχή, επισήμανε ότι: «εφόσον προχωρήσουμε σε γρήγορες εντάξεις έργων και γρήγορες δημοπρατήσεις, μέχρι το 2023-2024 η Ελληνική Περιφέρεια θα έχει πραγματικά αλλάξει όψη, το ίδιο και η Ελληνική Πολιτεία, η οποία πλέον – αντλώντας δύναμη από τα 200 χρόνια της νεότερης Ιστορίας της- θα μπορεί να κοιτάζει τον 21ο αιώνα με αισιοδοξία».

Γεωργαντάς:  «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί εθνική ανάγκη και προτεραιότητα» 

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών Γεώργιος Γεωργαντάς, επισήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί εθνική ανάγκη και προτεραιότητα. Σημείωσε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, πλέον όμως είμαστε σε ώριμα στάδια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πάνω από 1200 ψηφιακές υπηρεσίες είναι στη διάθεση των πολιτών.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι στην περίοδο του κορονοϊού αποδείξαμε ότι το κράτος μπορεί να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στον αναγκαίο, ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, για να έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια οι πόλεις να αξιοποιήσουν τις υποδομές και να πάρουν εκείνες τις εφαρμογές που καλυτερεύσουν τη ζωή των πολιτών. Διότι, όπως σημείωσε, καμία από τις έξυπνες πόλεις δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, να μην είναι συνδεδεμένη ή να μην υποστηρίζεται κεντρικά.

Ο κ. υφυπουργός εξήρε τη συνεργασία του υπουργείου με την ΚΕΔΕ, για την  οποία όπως είπε, μπορεί να γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και στοχοποίηση,   σε σχέση με τις προτεραιότητες που έχουν οι πόλεις συνολικά.

Απηύθυνε δε προς τους δήμους την παρότρυνση αφομοιώνοντας στα τοπικά χαρακτηριστικά τις δυνατότητες που δίνονται μέσα από τα προγράμματα και τους κεντρικούς σχεδιασμούς να επιλέξουν τις κατάλληλες για την περιοχή τους στρατηγικές για να μετατρέψουν τις πόλεις τους σε έξυπνες πόλεις και να καλυτερεύσουν τη ζωή των πολιτών.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου συμμετείχε στην ενότητα «Τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης» και επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι εκ των θεμελίων λίθων για τα έσοδα μιας περιοχής. Ο κ. Κυρίζογλου, ως άμεση προτεραιότητα τόνισε την υγειονομική θωράκιση κάθε περιοχής πράγμα που θα εξασφαλίζει την υγεία των πολιτών αλλά και των επισκεπτών κάθε περιοχής στο προσεχές διάστημα. Η υγειονομική θωράκιση κάθε τουριστικού προορισμού αποτελεί μέριμνα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε και τους παρακάτω παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την καλύτερη τουριστική ανάπτυξη κάθε περιοχής:

1.Συνεργασία με τις κατά τόπους εφορίες αρχαιοτήτων για την σύμπτυξη του χρόνου αδειοδοτήσεων σε περιπτώσεις επενδύσεων που οριοθετούνται κοντά  σε τόπους αρχαιολογικής σημασίας

 1. Η δημιουργία για τις κρουαζιέρες home porting
 2. Αναβάθμιση και επέκταση των λιμανιών
 3. Ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
 4. Η ταχύτητα στην αδειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων
 5. Η ανάπτυξη με παροχή κινήτρων γηπέδων γκολφ και αθλητικών εγκαταστάσεων
 6. Η προώθηση του ιατρικού τουρισμού σε διάφορους τομείς (αιμοκάθαρση, οδοντιατρικών υπηρεσιών, οφθαλμολογικών επεμβάσεων, εξωσωματικής γονιμοποίησης
 7. Απόδοση τους ΟΤΑ των ιαματικών πηγών και η αναγνώρισή τους.
 8. Στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Υπηρεσιών Ασφαλείας
 9. Ανταπόκριση της κεντρικής κυβέρνησης σε αιτήματα Δήμων για τη στελέχωση των αεροδρομίων προκειμένου να δέχονται πτήσεις εκτός Σένγκεν – Αστυνομικός και τελωνειακός έλεγχος
 10. Υποδομές πρόσβασης σε ΑμεΑ είτε με την ενίσχυση της Τ.Α, είτε με στο πλαίσιο του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων
 11. Απομακρυσμένη εργασία – Δίκτυα, ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων

13 Κίνητρα ενίσχυσης πληθυσμού απομακρυσμένων περιοχών

14 Μεταφορικό ισοδύναμο και στον τουρισμό

 1. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
 2. Ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό και πιστοποίηση
 3. Κυκλική οικονομία, ενεργειακή αυτονομία, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ψηφιοποίηση διαδικασιών
 4. Πρόνοια κάθε τουριστική επιχείρηση που χτίζεται να μην γίνεται σε βάρος μιας έκτασης παραγωγής προϊόντων κατανάλωσης – ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα που χαρακτηρίζουν έναν τόπο.
 5. Επενδύσεις προώθησης τοπικών προϊόντων (αγροτικών – παραδοσιακής χειροτεχνίας)
 6. Πιστοποίηση στη γαστρονομία

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος αναφέρθηκε στην ενότητα Smart Cities-Καινοτομία και ψηφιακή εποχή και τόνισε οι νέες τεχνολογίες και η διάχυση της πληροφορίας είναι σημαντικοί παράγοντες της κοινωνικής συνοχής και εν τέλει της λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Ο τρόπος που η πανδημία «ανάγκασε» Δήμους και κράτος να δημιουργήσουν ψηφιακά εργαλεία ήταν τελικά μια διαδικασία που μόνο όφελος θα αφήσει στον τρόπο που λειτουργεί το σύγχρονο κράτος και οφείλουμε να τα εξελίξουμε, τόνισε ο κ. Κάρναβος. Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στις πρωτοβουλίες του κάθε Δήμου που διευκολύνουν την καθημερινότητα και κάνουν τις υπηρεσίες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και πιο άμεσα σε κάθε δυνατό τομέα (αιτήσεις, τηλεϊατρική στους Δήμους, ηλεκτρονική παρακολούθηση οχημάτων και γεωτρήσεων, πότισμα κλπ) Ο κ. Κάρναβος τέλος τόνισε ότι οι σύγχρονοι Δήμοι χρειάζονται να εξελίξουν την ψηφιακή τεχνολογία και σε συνδυασμό με τη διαλειτουργικότητα σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης θα υπάρχουν οφέλη τόσο στην εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και στην οικονομία.
Σχολιάστε