OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ο βραβευμένος οίνος των Λειψών «ταξιδεύει» σε όλο τον κοσμο!

Την τιμητική τους είχαν οι Λειψοί στο πρόσφατο επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε  στο Προεδρικό Μέγαρο με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με την παρουσία  υψηλών προσκεκλημένων. Στο γαστριμαργικό μενού με πιάτα και προτάσεις από πολλές ελληνικές περιοχές,  επελέγη ο τοπικός ερυθρός οίνος των Λειψών που παράγεται από τη σπάνια εξεζητημένη ποικιλία του Φωκιανού.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος των Λειψών κ. Φώτης Μάγγος σε ευχαριστήρια επιστολή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας που το περασμένο καλοκαίρι είχε την τιμή να υποδεχτεί και να ξεναγήσει στο νησί, «η πολύ εύστοχη και συμβολική επιλογή του τοπικού οίνου των Λειψών στο μενού του σημειολογικού αυτού δείπνου έδειξε πως τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας όπως οι Λειψοί, διαθέτουν τη δυναμική για να αναδειχθούν επάξια στο διεθνές προσκήνιο και να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταπέδωσε με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοξενία των Λειψών. Κάθε Ελληνικός τόπος, κάθε υγιής τουριστική και εξαγωγική επιχείρηση, κάθε οινοποιείο, μικρό ή μεγάλο, μεταφέρει την Ελλάδα στα «γονίδια» του και κατ’έπεκταση έχει την εσωτερική ώθηση να διαπρέπει».

Ο ακριτικός εξωτικός παράδεισος των Δωδεκανήσων διαθέτει πλούσια οινική ιστορία και εξαιρετικά οινοποιεία, καθώς στο παρελθόν το γλυκό, λιαστό κρασί των Λειψών προμήθευε σε σημαντικές ποσότητες μέχρι και το Βατικανό! Επιπλέον, η πανάρχαια και γηγενής ποικιλία Φωκιανό επιδεικνύει εντυπωσιακές αντοχές σε ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, ενώ στην Αρχαιότητα συνδέθηκε και με τις περιπέτειες του Οδυσσέα στη μυθική Ωγυγία, όπως αποκαλούνταν τότε οι Λειψοί.

Η σπάνια ποικιλία παράγει ένα ισορροπημένο γλυκό, κόκκινο κρασί με εξαιρετική δομή που έχει αποσπάσει ουκ ολίγες διακρίσεις και δεν αφήνει ασυγκίνητους, σομελιέ και κριτές από όλον τον κόσμο. Μάλιστα με πρωτοβουλία του Δήμου Λειψών που στοχεύει στην ανάδειξη των οινοποιείων και της οινο-γαστρονομίας του προορισμού, έγκριτοι δημοσιογράφοι του εξωτερικού έχουν κατά καιρούς προσκληθεί και εντυπωσιαστεί από τα τοπικά προϊόντα του νησιού της Θεάς Καλυψούς! Ο κ. Marc D’Entremont, βραβευμένος ταξιδιωτικός συντάκτης  και ενεργό μέλος Διεθνούς Ένωσης Συντακτών για τη Γαστρονομία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που μέσα από τους Λειψούς γνώρισε μια άλλη Ελλάδα όπως ο ίδιος είχε ομολογήσει σε προηγούμενη επίσκεψη του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice