OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

«Η Επανάσταση στην Αττική και η Απελευθέρωση της Αθήνας», το νέο βιβλίο του Δημάρχου Σαρωνικού

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 εκδόθηκε και κυκλοφορεί το βιβλίο του αρχαιολόγου και Δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Ι. Φιλίππου-Αγγέλου, με τίτλο «Η Επανάσταση στην Αττική και η Απελευθέρωση της Αθήνας». 

Το βιβλίο αποτελεί συμβολή στην ιστορία της Αττικής για την περίοδο της Επανάστασης του 1821, καθώς φωτίζει λιγότερο γνωστές πτυχές της απελευθέρωσης της Αθήνας που ξεκίνησε στις 25 Απριλίου 1821 από πολεμιστές προερχόμενους από τα χωριά της Αττικής, με οπλαρχηγούς από τη Χασιά, το Μενίδι, τα Δερβενοχώρια και τα Μεσόγεια.

Σκοπός της έκδοσης είναι η σύντομη περιγραφή των επαναστατικών δράσεων και κυρίως η αναφορά στα γεγονότα και στους πρωταγωνιστές που σήκωσαν το λάβαρο του αγώνα στην Αττική. Η απότιση φόρου τιμής, δηλαδή, στους επώνυμους και ανώνυμους χωρικούς για τη μοναδική προσφορά τους στην απελευθέρωση της πατρίδας. 

«Οι επαναστάτες συγκεντρώθηκαν από τα διάφορα σημεία της Αττικής στο Μενίδι, στις 24 Απριλίου το απόγευμα. Τα χαράματα της 25ης Απριλίου μπήκαν στην πόλη από την πύλη της Μπουμπουνίστρας. Ο οπλισμός τους ανεπαρκέστατος: αποτελούνταν από σκουριασμένες πιστόλες, φτυάρια, πιρούνες, σούβλες, παλούκια, ρόπαλα και κάθε είδους αιχμηρά αντικείμενα. Από τις περιγραφές του Σουρμελή, προξένων και ξένων περιηγητών μαθαίνουμε ότι οι επαναστάτες μπήκαν στην Αθήνα δυο ώρες πριν ξημερώσει αφού έσφαξαν τους κοιμισμένους φρουρούς. Με αρχηγό τον Μελέτη Βασιλείου, τον Αναγν. Κιουρκατιώτη, τον Γιάννη Ντάβαρη, τους Λεκκαίους, τον φιλικό Δήμο Αντωνίου, μαζί με πολλούς παπάδες, αρματωμένους και ντυμένους με τα άμφιά τους, οι επαναστάτες -αφού ενώθηκαν με τους κατοίκους της Αθήνας- κραύγαζαν «Χριστός Ανέστη» και «Ελευθερία – Ελευθερία», άρχισαν να χτυπούν τις καμπάνες των εκκλησιών και τέλεσαν δοξολογία για την ευλογία των όπλων. Η Αθήνα, αλλά και τα χωριά της Αττικής ύστερα από 252 χρόνια Φραγκοκρατίας και 365 χρόνια Τουρκοκρατίας, 617 χρόνια σκλαβιάς συνολικά, ήταν πλέον ελεύθερα», σημειώνει ο συγγραφέας περιγράφοντας με ρεαλιστικό όσο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, τις τελευταίες στιγμές της υποδουλωμένης Αθήνας και τον αγώνα των κατοίκων να την απελευθερώσουν από τον τουρκικό ζυγό.     

Το βιβλίο του Π. Φιλίππου με τα ιστορικά ντοκουμέντα για τη συμβολή των χωριών της Αττικής στην Επανάσταση του 1821, διατίθεται στο Δημαρχείο Σαρωνικού και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ενώ από τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται και στα κεντρικά βιβλιοπωλεία. 

Σχετικά Άρθρα

Κοζάνη: Κλειστή η γέφυρα Σερβίων την Κυριακή για δοκιμές φόρτισης

otavoice

O Δημήτρης Δεληγιάννης επικεφαλής της Συμπαράταξης Λαρισαίων

otavoice

Στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας στους πλημμυροπαθείς

otavoice

Το Ρέθυμνο υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκίνηση και τιμή

otavoice

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice