Εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας στις 21 Απριλίου 2021

Ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης, καλεί τους πολίτες στην εθελοντική αιμοδοσία που θα λάβει χώρα στις 21 Απριλίου 2021, στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο «Μίμης Δούκας».

Η ανακοίνωσή της μάλιστα συμπίπτει με τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7/4/2021) για την οποία ο Δήμαρχος Χρήστος Ε. Στάθης δήλωσε:

«Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, μέσα από την περιπέτεια που βιώνει η ανθρωπότητα, τη σπουδαιότητα της υγείας. Ας την προσέχουμε κάθε μέρα, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε»!

Οι ώρες προσέλευσης για όσους επιθυμούν να αιμοδοτήσουν είναι από τις 09:30 – 15:00, ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας για τη συμμετοχή και τον προγραμματισμό της διαδικασίας είναι το 213 2014 965 και 213 2014 953.

Την αιμοληψία θα πραγματοποιήσει συνεργείο του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν, καλό είναι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

Θα πρέπει να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (ένα τοστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν την αιμοδοσία. ΟΧΙ μεσημβρινό (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες). Ούτε θα πρέπει να είστε νηστικοί. Επίσης δεν πρέπει να έχετε παραλείψει το πρωινό σας.

Δε θα πρέπει να βρίσκεστε υπό την αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα σας αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση και η πίεση τους είναι ρυθμισμένη με αντιυπερτασικά φάρμακα θα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για 1-2 ημέρες πριν από την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία.

Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να τα διακόπτουν 3-4 ημέρες νωρίτερα.

Όσοι είναι υπό αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δε θα πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Μπορούν να το πάρουν αφού αιμοδοτήσουν.

Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι: παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωριάση, Hashimoto, Crohn κτλ) και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.

Αποκλείονται επίσης όσοι έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους έξι μήνες βελονισμό, μικροεπεμβάσεις, τατουάζ, piercing.

Επίσης θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα 24ωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.

Ξεκουραστείτε την προηγούμενη ημέρα.

Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε όποιες απορίες μπορεί να έχετε.

Την ημέρα της αιμοδοσίας πίνουμε πολλά υγρά, τόσο πριν, όσο και μετά από τη διαδικασία λήψεως.
Σχολιάστε