Δήμος Πύργου: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Συνεδρίασε τη Μ. Τετάρτη (28/4) το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, υπό την προεδρία του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, ο οποίος είναι και προϊστάμενος του αντίστοιχου Τμήματος, με βασικό θέμα τον συντονισμό και σχεδιασμό μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας και δράσεων για την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων και φαινομένων κατά τη θερινή περίοδο. 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη και συμμετοχή των μελών του οργάνου (όλων των δημοτικών αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, των εκπροσώπων λοιπών αρμοδίων υπηρεσιακών και πολιτειακών φορέων όπως, Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Δασαρχείου, ΣΕΤΤΗΛ, παράρτ.Ερυθρού Σταυρού, κ.α.) ο δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη άμεσου συντονισμού, συνεργασίας και επικοινωνίας των θεσμικών οργάνων μεταξύ τους, για την πληρέστερη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, κυρίως βέβαια από την εκδήλωση πυρκαγιών. 

Όπως είπε ο κ. Αντωνακόπουλος: «Απευχόμαστε βέβαια την ύπαρξη οποιουδήποτε έκτακτου συμβάντος, αλλά η πραγματικότητα είναι πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Έχουμε άψογη συνεργασία μέχρι τώρα και με την Πυροσβεστική υπηρεσία και με το Δασαρχείο και τους εμπλεκόμενους φορείς, θέλοντας αυτό να συνεχιστεί ώστε να ανταπεξέλθουμε επιτυχημένα στη διαχείριση έκτακτων γεγονότων, στο πλαίσιο πάντοτε των όποιων αρμοδιοτήτων μας. Η πρόληψη και η κατάλληλη προετοιμασία δίνουν τις δικές τους λύσεις. 

Και η Δημοτική Αστυνομία και οι Εθελοντές θα έχουν το δικό τους σημαντικό ρόλο σε όλο το πλάνο, κι ειδικά σε συγκεκριμένα σημεία του. Ως Δήμος Πύργου έχουμε προχωρήσει στην προμήθεια απαραίτητων υλικών, καθώς και κρουνών μεριμνώντας για τη συντήρηση τους καθώς και τη σύνδεση τους με δεξαμενές, όπως στο βουνό Κατακόλου. 

Ο Δήμος μας δυστυχώς έχει πολλές ευάλωτες περιοχές σε όλη την έκταση του και να μην ξεχνάμε ότι έχουν χαθεί μεγάλες ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις εκτέλεσης μεγάλων και άκρως απαραίτητων έργων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης. Το πιο χαρακτηριστικό βέβαια ήταν το Ταμείο Μολυβιάτη όπου τα χρήματα των δωρητών για την Ηλεία αφαιρέθηκαν και χάθηκαν «στην ψύχρα» κι αντί για την Ηλεία διατέθηκαν και για όλη την υπόλοιπη χώρα. Με απόφαση που υπερψηφίστηκε από την τότε Βουλή με ευρύτατη μάλιστα πλειοψηφία – όχι πάντως από εμένα που διαφώνησα ξεκάθαρα και δημόσια ψηφίζοντας εναντίον – και δε μίλησε κανείς! Αυτή είναι σε τόσο μεγάλα θέματα η … «γενναιότητα» μας εδώ στην Ηλεία. Που κάνουμε σκληρή κριτική μόνο εκ του ασφαλούς και ανούσια, σε άλλα πρόσωπα και σε άλλα θέματα»…  

 
Σχολιάστε