3η Απριλίου – Ημέρα μνήμης και τιμής για τον Πύργο

Σήμερα, είναι ημέρα μνήμης για την πόλη του Πύργου καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την πρώτη μάχη που έγινε σε πόλη το 1821.

Ο Πύργος δέχθηκε την επίθεση των Τουρκαλβανών του Λάλα στις 3 Απριλίου του 1821 ημέρα Κυριακή ανήμερα των Βαϊων.Οι Τουρκαλβανοί απαίτησαν την παράδοση της πόλης και την υποταγή.Οι οπλαρχηγοί του Πύργου με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Βιλαέτη αρνήθηκαν κάθε διαταγή και οχυρώθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση.Η πόλη δέχθηκε πολλά πλήγματα όμως ο ηρωισμός των οπλαρχηγών απώθησε στο τέλος του Τουρκαλβανούς.Μαζί με τον Χαράλαμπο Βιλαέτη,βρίσκονταν ο Άχολος,ο Μοσχούλας,ο Παπασταθόπουλος,ο Καπετάν Γιώργης Μήτσου,ο Κρεστενίτης καθώς και οι γιοί του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη,Πάνος και Γενναίος καθώς και 550 Πυργιώτες αγωνιστές.

Ο δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού τιμούν την ημέρα αυτή με μια σεμνή τελετή στις 7 το απόγευμα που θα λάβει χώρα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ.Γερμανό καθώς και μικρή ομιλία έμπροσθεν του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου παρουσία ολιγομελών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου,καθώς και των λαογραφικών συλλόγων της πόλης «Ηλείων Παράδοσις”, “Αρχαία Λέτρινα”, “Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης”, “Φάρος Κατακόλου”και της Φιλαρμονικής Πύργου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και γι’αυτό τον λόγο δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις τόσο προς επισήμους όσο και προς το κοινό. Παρ’όλα αυτά,θεσπίζουμε ουσιαστικά κι επίσημα από φέτος τον εορτασμό αυτής της ηρωικής μάχης με σκοπό μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να μπορούμε να εορτάζουμε αυτή την μέρα με ανοιχτές εκδηλώσεις και την συμμετοχή όλων. Η πόλη οφείλει τα μέγιστα σε όλους αυτούς που ηρωικά πολέμησαν για την ελευθερία της.
Σχολιάστε