OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Σκρέκας σε Χατζημάρκο: «Ξέρουμε τα σφάλματα των Δασικών Χαρτών και είμαστε αποφασισμένοι να τα διορθώσουμε»

Σε τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το κρίσιμο ζήτημα των δασικών χαρτών στα νησιά, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων,  Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος  Χατζημάρκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και εκ μέρους του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η Άρτεμις Αλεξιάδου.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα αντανακλαστικά και τη βούλησή της να θεραπεύσει τις εξωφρενικές καταστάσεις που λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, προκάλεσε στα νησιά η κατάρτιση  των δασικών χαρτών βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016 αλλά και βάσει του απαράδεκτου εγγράφου του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με αριθμ.27639/11-5-2018, που ισοδυναμούν με μια πρωτοφανή επίθεση κατά της ιδιωτικής περιουσίας.

Τόνισε πως η απαρχή του προβλήματος ήταν το Προεδρικό Διάταγμα του 2016 και πως η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου ήταν η πρώτη που είχε μιλήσει τότε με πολύ σκληρή γλώσσα για τις καταστάσεις που διαμορφώνονταν στα νησιά και ισοδυναμούσαν με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας. Με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, το ΠΔ απαξιώνει και σε σημαντικό βαθμό ακυρώνει την κύρια οικονομική δραστηριότητα των νησιών, που αφορά τον ευρύτερο κύκλο του τουριστικού προϊόντος και θέτει  σε  κίνδυνο τόσο τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά ακόμη και την  ίδια την  επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους, την ασφάλεια των συναλλαγών, την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και την  θεμελιώδη εμπιστοσύνη που θα πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι μόνο στην Πάτμο, στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019, πάνω από 2000 κάτοικοι αντιμετώπισαν τον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους λόγω του χαρακτηρισμού τους ως δασικές και την εξ αυτού διεκδίκηση από το Δημόσιο. Τόνισε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί στέλνοντας τους πολίτες στα Δικαστήρια και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λάβει τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις παραδοξότητες και τις αδικίες που δημιουργήθηκαν.https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε τις προτάσεις νομοθετικής διευθέτησης του θέματος, όπως αυτές επικαιροποιήθηκαν πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και ζήτησε να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα δήλωσε: «Ξέρουμε τα σφάλματα και είμαστε αποφασισμένοι να τα διορθώσουμε», δήλωση που προκάλεσε την ικανοποίηση του κ. Χατζημάρκου, ο οποίος κάλεσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη Ρόδο, μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθέτημα, για να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.  Ο Περιφερειάρχης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Σας περιμένουμε να συζητήσουμε από κοντά όλα αυτά τα ζητήματα, με την ευχή να έχετε ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο και να ανακοινώσετε ο ίδιος την επίλυση αυτού του ζητήματος που έδωσε μεγάλη αγωνία και έβαλε σε περιπέτεια την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών». 

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice