OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

ΠΙΝ: 500.000 € για τα λιμάνια Καλάμου και Καστού για αποκατάσταση ζημιών από καιρικά φαινόμενα

Χρηματοδότηση ύψους 500.000 € για έργα ανακατασκευής των λιμενικών υποδομών στα μικρά νησιά της Π.Ε. Λευκάδας, Κάλαμο και Καστό, τα οποία επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, εξασφάλισε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Με έγγραφό του προς την Περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ενημέρωσε πως τα δύο αιτήματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από τον «Ιανό» προωθήθηκαν στον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο και στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο κι εν συνεχεία εγκρίθηκε χρηματοδότηση 500.000 €.

Θ’ ακολουθήσει η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας (MOU) μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να επιταχυνθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες διεκπεραίωσης των έργων.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, η οποία συντάχθηκε από μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Λευκάδας -επισκέφθηκαν μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λευκάδας, Ανδρέα Κτενά, τα νησιά Κάλαμος και Καστός και κατέγραψαν τις ζημιές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα στις λιμενικές υποδομές τους- απαιτούνται έργα αποκατάστασης σε τρεις περιπτώσεις και συγκεκριμένα στο λιμάνι Επισκοπής νήσου Καλάμου, στο λιμάνι Καλάμου και στο λιμάνι Καστού.
Ειδικότερα:

Στο λιμάνι Επισκοπής στο νησί Κάλαμος απαιτείται ανακατασκευή της νότιας προβλήτας στο εσωτερικό του λιμένα, καθώς έχει υποστεί ολική υποσκαφή. Ακόμα, απαιτείται ανακατασκευή της ράμπας πρόσβασης στην κυρίως λιμενική υποδομή, όπως και αποκατάσταση-εξομάλυνση του πυθμένα λόγω τμηματικών υποσκαφών στο ανατολικό κυρίως κρηπίδωμα. Παράλληλα, απαιτείται αντικατάσταση των ιστών φωτισμού και του δικτύου παροχής ηλεκτρισμού.

Στο λιμάνι Καλάμου απαιτείται η τοποθέτηση πλέγματος προστασίας επί του υφιστάμενου τοιχίου προστασίας της χερσαίας ζώνης του λιμένα, παράλληλα απαιτείται ανακατασκευή της μικρής προβλήτας από τη δυτική πλευρά, ενίσχυση με τοποθέτηση νέων ογκόλιθων του εξωτερικού τμήματος της νότιας πλευράς, αποκατάσταση-εξομάλυνση του πυθμένα σε τέσσερις θέσεις του εσωτερικού κρηπιδώματος, όπως και αποκατάσταση της ανωδομής του ανατολικού βραχίονα του λιμένα. Παράλληλα, αποκατάστασης χρήζει το τοιχίο προστασίας εσωτερικά της λιθορριπής, που υπάρχει στην εξωτερική πλευρά του λιμένα, ενώ απαιτείται αντικατάσταση των φθαρμένων ιστών και φρεατίων φωτισμού, όπως και επίστρωση του δαπέδου της χερσαίας ζώνης στη δυτική πλευρά του λιμένα.

Στο λιμάνι του Καστού απαιτείται η ανακατασκευή τριών κρηπιδωμάτων και η αποκατάσταση των πέτρινων τμημάτων του νοτίου κρηπιδώματος του λιμένα, που κατέρρευσαν λόγω των έντονων κυματισμών. Παράλληλα, απαιτείται η ανακατασκευή του δαπέδου σκυροδέματος στην εσωτερική πλευρά του παλαιού τμήματος του λιμένα και η κατασκευή επιπλέον τοιχίου προστασίας στο βορειοανατολικό τμήμα του λιμένα για την αποφυγή νέων φθορών από έντονους κυματισμούς, όπως επίσης και η αντικατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου φωτισμού και των ηλεκτρολογικών υποδομών (ιστοί φωτισμού, φρεάτια φωτισμού, καλώδια), που υπέστησαν φθορές.

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice

Η Πάτρα αποκτά ουσιαστική πρόσβαση στο Παναχαϊκό όρος

otavoice

Δ.Ραφήνας-Πικερμίου: Σύσκεψη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

otavoice

Παρέμβαση υπουργών για το έργο της γέφυρας “Μπελεγρίνο” ζητά ο δήμαρχος Ν. Πηλίου

otavoice

Δ.Νέας Ιωνίας: Συνεργασία Μανούρη-Ασκητή για ενίσχυση κοινωνικών δομών και υγείας

otavoice