Μήνυμα Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1977 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ημέρα αφιερωμένη στα Δικαιώματα της Γυναίκας και στη Διεθνή Ειρήνη. 

Το γυναικείο κίνημα ξεκίνησε δειλά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γύρω στο 1820 και κορυφώθηκε στις 8 Μαρτίου του 1857. Τότε, οι γυναίκες που δούλευαν στις βιομηχανίες ρούχων κήρυξαν απεργία με αίτημα ίσες αμοιβές με τους άνδρες, καλύτερες συνθήκες εργασίας και μείωση του ωραρίου εργασίας. Η απεργία πνίγηκε στο αίμα, αλλά αποτέλεσε την απαρχή των αγώνων για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων. Αγώνες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα για την κατάργηση των διακρίσεων στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και στην οικογένεια και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αγώνες για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για την εξάλειψη του αυταρχισμού, της βίας και της πατριαρχίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης θέλησε φέτος να φωτίσει μια όψη των μακρόχρονων γυναικείων αγώνων, δίνοντας έμφαση στην παρουσία των γυναικών στον πολιτικό στίβο. Στόχος του αφιερώματος αυτού, το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, είναι να δοθεί «φωνή» στις ίδιες τις γυναίκες που είχαν στο παρελθόν εκλεγεί δημοτικές και κοινοτικές/τοπικές σύμβουλοι στους δύο Δήμους (Ερμούπολης και Άνω Σύρου) και τις προ-καποδιστριακές Κοινότητες και μετέπειτα στους Δήμους Ερμούπολης, Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας και στις τοπικές Κοινότητες των τριών αυτών Δήμων. Οι γυναίκες αυτές μεταφέρουν σε αδρές γραμμές την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στα κοινά στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της Σύρου, στην περίοδο από τη δεκαετία του 1980, όταν σημειώθηκαν οι μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, που οδήγησαν στην αναβάθμιση της θέσης των γυναικών, έως το 2010, εποχή ορόσημο για τη διοικητική αναδιοργάνωση της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης στη χώρα με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».

Σήμερα τιμούμε όλες τις γυναίκες τις υφηλίου, τις γυναίκες με τους πολλαπλούς και συχνά αντικρουόμενους ρόλους, τις γυναίκες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης

Νικόλαος Λειβαδάρας
Σχολιάστε