Δήμαρχος Πύργου: «Ενωμένοι και όχι διχασμένοι»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα αναφορικά με την Επανάσταση του 1821 πραγματοποίησε την Παρασκευή το απόγευμα ο Δήμος Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.

Η ημερίδα που ήταν διαδικτυακή λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του Κορωνοϊού είχε ως βασικό θέμα την Επανάσταση του 1821 με αναφορά στην Ηλεία και κυρίως τη μάχη του Πύργου (3 Απριλίου 1821).

Στην ημερίδα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα διδάγματα της Επανάστασης, τους μύθους, τους αγωνιστές αλλά και τα διδάγματα του 1821 200 χρόνια μετά την κήρυξή της.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Πύργου Τάκη Ανατωνακόπουλου που αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της ιστορίας και ειδικά του 1821 τονίζοντας ότι ο Δήμος έχει ως βασική προτεραιότητα την ανάδειξη και προβολή της τοπικής ιστορίας και ειδικά του 1821.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος «Ο Πύργος έχει αλλάξει ρότα σε σχέση με το παρελθόν και πλέον διοργανώνουμε εκδηλώσεις ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ο πατριωτισμός μας απειλείται από διάφορα κέντρα παγκοσμιοποίησης. Ότι ταυτοποιεί αυτόν τον μοναδικό πολιτισμό μας στον κόσμο προσπαθούν κάποια κέντρα να τον χλευάσουν, να τον απαξιώσουν και γενικότερα να τον εξαφανίσουν.

Εμείς ως Δημοτική αρχή διοργανώνουμε τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις, προσπαθούμε να ενοποιήσουμε την τοπική κοινωνία πάνω σε τέτοιες δραστηριότητες με τις οποίες θέλουμε να δώσουμε χαρά, πνευματική και ψυχική τροφή στον κόσμο γιατί έχουμε πάρα πολλά αποθέματα ώστε ο Ελληνικός λαός να έχει μια παιδεία καλύτερη».

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι πρωταγωνίστρια στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από το 1821»

Με την σειρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας αναφέρθηκε στους στόχους της Περιφέρειας με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τονίζοντας το βάρος που έχει δώσει ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στο να διοργανωθούν ποιοτικές εκδηλώσεις και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και να εορτασθούν όπως αρμόζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όταν μιλάμε για την επέτειο των 200 ετών δεν αναφερόμαστε μόνο στη συγκεκριμένη μέρα της 25ης Μαρτίου αλλά μιλάμε για όλο το τρέχον έτος. Μιλάμε δηλαδή για εκδηλώσεις και δράσεις που θα γίνουν στο Δήμο Πύργου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και σε όλη την χώρα καθ΄’ όλη την διάρκεια του έτους γιατί τελικά είναι ένας χρόνος γεμάτος ιστορία, μνήμες και συναισθήματα. Ένας χρόνος με άρωμα Ελλάδας και περηφάνια. Η Δυτική Ελλάδα οφείλει και αυτό κάνει επειδή ακριβώς είναι η γη της φλόγας, ακριβώς επειδή ήταν πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου κράτους τότε, ακριβώς σήμερα θα είναι ξανά πρωταγωνίστρια 200 χρόνια μετά. 

Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος: «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε σημαντική και ουσιαστική»

Για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η εκκλησία στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας – Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Στην Επανάσταση του 1821 συνέβαλαν πάρα πολλοί άνθρωποι ώστε να επιτευχθεί αυτό το θαυματουργικό γεγονός που λέγεται Ελληνική Επανάσταση που σήμερα εμείς τιμούμε και αν θέλετε αντλούμε διδάγματα από αυτό. Ηταν μια συνεργία του κλήρου ανώτερου και κατώτερου, ήταν μια συνεργασία των προεστών και των ευποροτέρων ανθρώπων της εποχής εκείνης, ήταν μια συνεργασία των καπεταναίων – των κλεφτών και των αρματολών και οπωσδήποτε όλων αυτών των ανθρώπων που είχαν συμμετοχή στην Φιλική Εταιρεία και είχαν γίνει εταιριστές.

Ολοκληρώνοντας ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος αναφέρθηκε στους ντόπιους ιεράρχες που πέθαναν για μια ελεύθερη Ελλάδα όπως ο Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος που άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές της Τριπολιτσάς καθώς και όλους τους γνωστούς και αγνώστους κληρικούς αφού όπως ανέφερε σύμφωνα με πηγές 6.000 περίπου κληρικοί μαρτύρησαν αυτοθυσιαστικά προσφέροντας τον ευατό τους προς την πίστη για την θρησκεία και την πίστη προς την πατρίδα.

 

 
Σχολιάστε