Σε κατάσταση ετοιμότητας η Περιφέρεια Πελοποννήσου εν όψει της κακοκαιρίας «Μήδεια»

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και όλη η υπόλοιπη χώρα, εν αναμονή της ραγδαίας επιδείνωσης την οποία προβλέπεται -σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ)- να παρουσιάσει ο καιρός από το ερχόμενο Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, όταν και αναμένεται να ενσκήψει η κακοκαιρία “Μήδεια”.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας αυτής θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, καθώς και οι ισχυρές, κατά τόπους, καταιγίδες.

Χθες (11/2), ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπως και το σύνολό των ομολόγων του, από όλη τη χώρα, μετείχε -μέσω τηλεδιάσκεψης- στην κατεπείγουσα συντονιστική σύσκεψη που συγκλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην Αθήνα, με αντικείμενο τον συντονισμό των φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Στην εν λόγω σύσκεψη από την πλευρά της πολιτείας μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Ενημερώνοντας ο περιφερειάρχης -παρουσία και του περιφερειακού συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Χαντζή- σχετικά με την κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήλωσε ότι όλος ο μηχανισμός της έχει τεθεί σε επιφυλακή, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν δύο εργολαβίες και τρεις αυτεπιστασίες και σημειώνοντας ότι όλα τα μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα για να γίνουν παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα ειδοποιηθούν όλοι οι δήμαρχοι της Περιφέρειας για την κατάσταση που διαμορφώνεται και εφόσον καταστεί αναγκαίο θα συγκληθούν τα κατά τόπους ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας).

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή 14 του μήνα θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

– Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις.

– Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14 – 18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό.

– Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο.

– Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

 
Σχολιάστε